De patru ori macaroane

Redactia
Bucatarie italiana

Macaroane cu fasole alba

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g Bacon, o ceapa, un catel de usturoi, un ardei iute rosu, 2 crengute salvie, o crenguta rozmarin, o legatura patrunjel, 3 linguri ulei de masline, o cutie fasole alba boabe (250 g), sare, 500 g macaroane, 30 g parmezan (cascaval).
Mod de preparare:
Se taie bacon-ul cubulete, se toaca ceapa si se zdrobeste usturoiul. Ardeiul iute se curata de seminte si nervuri. Se spala verdeata, se scutura bine de apa si se taie marunt. Se incinge o lingura de ulei si se lasa slaninuta sa se rumeneasca la foc potrivit. Se adauga mai intai ceapa, usturoiul si ardeiul iute, se dunstuiesc putin si se adauga apoi verdeata, fasolea scursa si 300 ml apa. Se dau toate intr-un clocot, se sareaza usor si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa zece minute. Intre timp se fierb macaroanele (al dente) in apa cu sare, se scurg, se dau putin prin uleiul ramas si se amesteca cu sosul de fasole. Se servesc cu parmezan sau cascaval ras.

Macaroane cu pui si ardei

Ingrediente (pentru 4 persoane): un ardei gras rosu si un ardei gras galben (in total 400 g), 350 g rosii, o ceapa, un catel de usturoi, 350 g piept de pui, 500 g macaroane scurte, 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 1/2 legatura busuioc.
Mod de preparare:
Se coc ardeii, se curata de pielita, se taie in doua si se indeparteaza semintele si nervurile. Rosiile se oparesc si se curata de pielita. Si ardeii, si rosiile se taie cubulete. Ceapa se toaca, iar usturoiul se zdrobeste. Pieptul de pui, spalat si zvantat, se taie bucatele si se prajeste in uleiul incins. Se adauga ceapa si usturoiul, se calesc putin, apoi ardeii si rosiile se calesc si ele circa 5 minute la foc potrivit. Se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza busuiocul tocat. Sosul astfel preparat se serveste cu macaroanele fierte in apa cu sare si scurse bine.

Macaroane cu masline si capere

Ingrediente (pentru 4 persoane): o conserva de sardele (50 g), doi catei de usturoi, 100 g masline negre, o lingura capere, doua linguri ulei de masline, o cutie cu rosii decojite (400 g), sare, piper, 400 g macaroane, o legatura busuioc, o legatura patrunjel.
Mod de preparare:
Se clatesc sardelele si se toaca marunt. Usturoiul se taie felii, maslinele - fara samburi - se taie in patru, caperele se clatesc cu apa rece. Se prajeste usturoiul in uleiul incins, se adauga sardelele si se zdrobesc cu furculita si apoi si rosiile, cu zeama cu tot. Se lasa sa fiarba zece minute la foc mic (fara capac), dupa care se adauga maslinele, caperele, sarea si piperul, se pune capacul si se mai fierb toate inca 20 de minute. Spaghetele se fierb in apa cu sare, se scurg, se amesteca cu sosul si se presara cu busuioc si patrunjel verde tocat.

Melcisori cu broccoli

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g broccoli, doi catei de usturoi, 80 g fileuri de sardele, un ardei iute rosu, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, 400 g melcisori, 80 g cascaval (eventual parmezan).
Mod de preparare:
Se aleg buchetelele de broccoli, se spala si se fierb in putina apa cu sare circa 5 minute. Se scurg, iar apa in care au fiert se pune deoparte. Se curata usturoiul, se taie felii si se caleste in uleiul incins. Se adauga sardelele clatite si zdrobite cu furculita si se dunstuiesc si ele trei minute, apoi ardeiul iute curatat de seminte si nervuri (taiat bucatele) si buchetelele de broccoli. Se pune capacul si se lasa sa fiarba circa cinci minute. Se toarna deasupra doua polonice cu zeama in care a fiert broccoli si se mai lasa cinci minute pe foc. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca cu melcisorii fierti si scursi si se presara cu cascaval ras.


Dulciuri

Orez in lapte cu ciocolata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez (cu bob rotund), 1 l lapte, 100 g ciocolata neagra, 100 g ciocolata alba, 125 g zahar tos (fin), 200 ml frisca nebatuta, 1 lamaie.
Mod de preparare:

Puneti intr-o cratita apa (multa) sa clocoteasca, turnati orezul "in ploaie", lasati-l sa fiarba 3 minute si scurgeti-l bine intr-o strecuratoare. Decojiti lamaia si taiati coaja fasii lungi si subtiri.
Puneti la fiert laptele impreuna cu coaja de lamaie, adaugati orezul si lasati-l sa mai fiarba - la foc mic - circa 20 de minute. Incorporati si zaharul, amestecati-l cu orezul si lasati-l inca 15 minute pe foc. (Orezul trebuie sa fie foarte bine patruns.) Taiati cele 2 ciocolate bucatele, fara sa le amestecati.
Scoateti coaja de lamaie din orezul fiert si incorporati frisca nebatuta. Impartiti orezul in doua parti si adaugati in fiecare parte cate un fel de ciocolata, amestecand usor ca sa se topeasca.
Serviti orezul rece, in cupe, alternand un strat cu ciocolata neagra si unul cu ciocolata alba, si ornati-l cu ciocolata rasa sau taiata fasii subtiri.