Festival de film la Bucuresti

Iulian Ignat
DaKino isi continua drumul, sub o palarie mai mare, BiFest

Cu toate ca productiile autohtone de lung metraj nu reusesc sa convinga, sa faca saltul mult asteptat, festivalurile de film se inmultesc in Romania si, mai mult, se transforma in mari succese. Pornit cu dreptul acum trei ani, "Transilvania", festivalul clujean, a ridicat permanent stacheta. Tot in Ardeal, la Sibiu, se aduna an de an iubitori ai filmului documentar pentru "Astra", iar in Delta, la Sfantul Gheorghe, intr-un decor superb, a debutat anul acesta un nou festival ce are mari ambitii, "Anonimul". Capitala incearca si ea sa tina fata prin prima editie a "BiFest", ce se va desfasura intre 22 si 27 noiembrie. "Bucharest International Film Festival" porneste de la experienta si legaturile celor 14 editii ale Festivalului "DaKino" si adauga noi teritorii specifice evenimentelor europene de gen. Este vorba de sectiunile cinepub, o serie de evenimente adresate in aceeasi masura amatorilor de film si de publicitate, si mediavert, ce se doreste a fi primul targ de formate de televiziune organizat in Romania. Alaturi de filmele de scurt metraj ce vor intra in competitia "DaKino", la "BiFest" vor rula o serie de premiere, medalioane cinematografice si filme premiate sau prezentate la Festivalurile de la Cannes si Venetia. "BiFest" va debuta printr-un concert al trupei Sensor, va prezenta in prima seara noul film al lui Emir Kusturica, Viata e un miracol. Vor urma, in serile urmatoare, cele mai recente realizari ale regizorilor Wim Wenders (Tara belsugului), John Malkovic (In pasi de dans), Aleksandr Sukorov (Tata si fiu). Evenimentul central al festivalului va fi insa prezenta unui cineast de mare calibru, exponent al scolii cehe de film, Jiri Menzel, ce-si va prezenta scurtmetrajul Violoncelul: o clipa. Ceilalti invitati de onoare vor fi actorul si regizorul polonez Jerzy Stuhr si celebrul producator si realizator american, laureat al premiilor Oscar, Anthony Minghella. Alaturi de cele trei personalitati ale cinematografiei mondiale, pe lista cu premii speciale se va afla si Ilarion Ciobanu.
Producatorii "BiFest", Lucian Georgescu si Dan Chisu, considera ca actuala editie este o editie pilot si ca in anii urmatori, Bucurestiul va avea, asa cum merita, un festival de film de nivel european. "Pe 27 noiembrie, va avea loc prima conferinta a "BiFest 2005". Vom lucra timp de 12 luni pentru acest festival, care va avea si o competitie de lungmetraje. Speram ca vor concura si filme romanesti care sa se alinieze la start datorita valorii, si nu din oficiu."
Deocamdata, pentru ca "BiFest" se doreste a fi un festival "cu staif", cele sase zile de evenimente si proiectii vor fi gazduite de una din Salile Palatului Regal, Auditorium. Locurile sunt destul de putine, iar pretul biletelor si abonamentelor este unul "european". Cinefilii care nu pot ajunge aici pot opta pentru cinematograful "Patria" si "Union", acolo unde vor rula filmele de la "BiFest" 2004.
Festivalul se va incheia cu o premiera europeana fierbinte, Caderea, un film despre ultimele zile ale lui Hitler, o productie germana, in care un rol principal (rolul secretarei Fuhrer-ului) il are Alexandra Maria Lara, actrita de origine romana.