Boala medicamentoasa

Ilie Tudor
Excesul de medicamente naste monstri

La fiecare cateva secunde, pe Terra, un om isi pierde viata din cauza unei teribile boli. O boala atat de frecventa si de grava, incat a devenit a patra cauza, ca importanta, a mortalitatii in lume. Aceasta afectiune tragica si... stupida in acelasi timp are un nume pe care prea rar il auzim rostit de catre cei care ar trebui sa aiba grija de sanatatea noastra: abuzul de medicamente. Greu de crezut, dar adevarat - leacurile omului modern, minuni ale industriei chimice si farmaceutice, sunt si una dintre principalele cauze ale mortii sale, la concurenta cu bolile cardiovasculare si cancerul. Un exces de zel in administrarea aspirinei, o sedare masiva cu tranchilizante ori chiar mentinerea consecventa a unui tratament cu aparent banalele anticonceptionale pot fi si sunt fatale pentru milioane de oameni anual. Numai in Statele Unite, in fiecare an, un milion de oameni mor din cauza administrarii medicamentelor si a altor erori de tratament, pentru ca alte cincisprezece milioane sa sufere de tulburari care necesita ingrijiri medicale sau chiar spitalizare din aceleasi cauze. Si aceasta, la nivelul unei singure tari. Intr-adevar, boala medicamentoasa este un flagel al zilelor noastre, o amenintare pentru fiecare dintre noi pe care trebuie sa o intelegem si sa o prevenim. Cum? In primul rand, cunoscand cele mai periculoase categorii de medicamente si felul in care ele ne pot afecta.

Antibioticele

Nu le mancati cu lingura

Au fost descoperite in anii 40, cu ajutorul lor fiind eradicate Tbc-ul, anumite forme de pneumonie, infectiile bacteriene in general. Din pacate, oamenii si chiar anumiti medici nu au stiut cand sa se opreasca cu administrarea lor, ignorandu-le efectele adverse. Astfel, desi in ultimii ani s-au creat in tarile civilizate chiar organisme guvernamentale menite sa limiteze consumul lor, abuzul de antibiotice continua sa ramana o problema grava de sanatate. De ce? Pentru ca oamenii s-au obisnuit ca la primele simptome de "raceala" sa ia o portie zdravana de antibiotice, desi 90% din infectiile respiratorii din prezent sunt produse de virusuri asupra carora acestea nu au absolut nici un efect terapeutic, din contra. Si totusi, un european consuma in medie echivalentul a cateva zeci de lingurite de antibiotice in fiecare an, desi in peste 40% din cazuri ele nu sunt necesare.

Nu va lasati invadati de ciuperci

Reactiile adverse la antibiotice: Ce se intampla la administrarile repetate de antibiotice? In primul rand, sunt perturbate procesele de digestie si de excretie din organism, care sunt dependente de niste bacterii din tubul digestiv, ce sunt distruse prin administrarea antibioticelor. Apoi, este blocata sinteza anumitor vitamine in corp, imunitatea scade, se modifica metabolismul, fiind favorizata aparitia ingrasarii si a obezitatii. O alta problema care apare la cei care abuzeaza de antibiotice este aparitia infectiilor cu ciuperci, in special a candidozei, care a devenit o boala de mase, greu de tratat cu mijloacele actuale. In fine, dupa administrarea repetata a antibioticelor, in organism iau nastere tulpini de bacterii mutante, care nu mai pot fi combatute cu nici un fel de medicamente si care pot produce infectii mortale. In ultimii zece ani, sunt tot mai frecvente cazurile unor bacterii banale care au devenit ucigase, in urma mutatiilor pe care le-au suferit in corpul celor care au luat abuziv antibiotice.

Nu va prescrieti singuri antibioticele

Evitarea efectelor nocive ale antibioticelor se face mai ales prin administrarea acestora doar atunci cand este absolut necesar. Aceasta presupune, in primul rand, sa nu ni le mai "prescriem" singuri, ci sa le luam doar la recomandarea medicului specialist, care este cel mai in masura sa o faca. Pe urma, merita sa retinem o observatie plina de bun-simt a unui medic de la revista "Journal of American Medical Asociation", aceea ca, intr-o traducere exacta, anti-biotic inseamna de fapt anti-viata. Pentru ca aceste medicamente nu ucid doar microbii periculosi, ci si microorganisme de a caror existenta in corp depinde viata noastra. Asa ca merita sa ne gandim de macar doua ori inainte de a apela la aceste medicamente folositoare, dar si foarte nocive in cazul abuzului. Daca totusi este necesar sa apelam la ele, atunci e bine sa folosim simultan cateva leacuri simple care atenueaza efectele nocive ale antibioticelor.
Antidoturi naturale la antibiotice sunt extractele de fructe de soc, iaurtul bifidus, tarate de grau, produse naturale despre care vom mai vorbi in cadrul acestui articol.

Aspirina
In exces, produce hemoragie interna


In prezent, aspirina - adica acidul acetilsalicilic, este cel mai folosit medicament din lume, fiind utilizat ca atare sau intrand in componenta a alte zeci de pastile contra gripei si a guturaiului, contra durerilor de cap si a febrei. Din pacate, putini oameni cunosc efectele adverse ale aparent inofensivei aspirine, ceea ce duce adesea la accidente tragice. Astfel, numai in Romania, in fiecare an mor, mai ales in sezonul rece, cand apar epidemiile de gripa, cateva zeci de persoane, din cauza supradozarii aspirinei.
Reactiile adverse la aspirina sunt cele mai grave in cazul supradozarii. In doze mari, aspirina fragilizeaza vasele sanguine, producand moartea prin hemoragie interna. Efectele daunatoare ale aspirinei nu se opresc insa aici. S-a demonstrat, de pilda, ca administrarea repetata a aspirinei, chiar si in doze medii, inhiba activitatea sistemului imunitar, facand organismul mai vulnerabil la infectii, favorizeaza aparitia accidentelor vasculare cerebrale, incetineste ritmul de vindecare al ranilor, agraveaza gastrita si ulcerul (chiar si aspirina tamponata).
Evitarea efectelor nocive ale aspirinei se face in primul rand nedepasind dozele maxime admise, doze mentionate in prospectul care insoteste acest produs. Apoi, este foarte important sa citim compozitia medicamentelor pe care le luam, iar daca sunt doua tipuri de pastile despre care se scrie ca au in componenta acid acetilsalicilic, vom evita sa le luam in paralel, deoarece se poate ajunge la o doza cumulata de aspirina peste pragul de risc. Nu in ultimul rand, merita sa incercam si substitutele naturale ale aspirinei de sinteza.
Substitute naturale la aspirina sunt plantele care contin in stare naturala salicilati (principiul activ al aspirinei) si ca atare au aceleasi efecte ca si aceasta, dar fara a avea si reactiile ei adverse. Surse de aspirina naturala sunt: mugurii de plop (Populus sp.), scoarta de salcie (Salix sp.), iarba de iasomie (Jasminum officinale), partile aeriene de cretusca (Filipendula ulmaria).

Cortizonul Si derivatii sai (corticoizii)

Mai mult rau decat bine

Sunt hormoni sintetici, asemanatori cu cei secretati in organismul uman de catre glandele cortico-suprarenale, care au rolul de a limita procesele inflamatorii, de a regla diviziunea celulara, de a stopa procesele degenerative si proliferarea formatiunilor tumorale. In sine, corticoizii nu pot vindeca o boala, in schimb, sunt foarte intens folositi pentru eliminarea simptomelor in afectiuni din cele mai diverse: alergie, astm, lupus eritematos, reumatism cronic, reumatism degenerativ, dermatite atopice, leucemie, inflamatii diverse. De asemenea, sunt folositi in boala canceroasa, pentru a incetini evolutia tumorilor.
Reactiile adverse la cortizon si la derivatii sai sunt atat de puternice, incat multi medici isi pun pe buna dreptate problema daca bolile produse de administrarea indelungata a corticoizilor nu sunt mai grave decat cele tratate initial cu ajutorul lor. Aceasta pentru ca administrarea corticoizilor scade dramatic imunitatea organismului, determina acumularea in exces de grasimi si retentia de apa in corp, creste apetitul alimentar, adesea induce stari de depresie, anxietate, insomnie. Persoanele care iau aceste medicamente frecvent au un aspect specific: cu corpul umflat de retentia de apa si de depunerile de grasime in exces, cu o dinamica lenta si o coordonare a miscarilor nesigura. Mai mult, corticoizii administrati pe termen lung produc boli cardiovasculare grave, cel mai adesea mortale.
Evitarea efectelor nocive ale cortizonului si ale derivatilor sai se face, mai intai de toate, eliminand sau limitand administrarea substantelor de acest tip. Pentru aceasta, il vom intreba pe medicul curant care i-a prescris daca aceste medicamente sunt absolut necesare in afectiunea de care suferim si daca nu exista substitute mai putin daunatoare. De asemenea, este util ca administrarea lor sa se faca pe o perioada mai scurta de timp, pentru ca cele mai nocive efecte apar cand sunt luate mai mult de o luna. De regula, aceste medicamente se administreaza pentru eliminarea pentru o perioada de timp a simptomelor, si nu pentru vindecarea propriu-zisa a bolii. Pentru a nu deveni necesara administrarea lor continua si a nu crea organismului o anumita dependenta, este extrem de benefica adoptarea unei terapii naturale, care sa vindece boala in profunzime.
Antidoturi naturale la corticoizi sunt, in primul rand, dietele exclusiv vegetariene, cu multe legume si fructe crude. Apoi, rezultate foarte bune au efectuarea regulata a efortului fizic (chiar de mica intensitate) si administrarea unor diuretice si depurative naturale puternice: tinctura de ienupar, ceaiul de maghiran sau de anghinare, tinctura de fructe de soc.

Antidepresivele,
sedativele Si somniferele


Feriti-va sa deveniti zombi

Sunt medicamente cu o compozitie chimica foarte diversa, folosite pentru combaterea unor tulburari cum ar fi depresia, anxietatea (stare de teama fara motiv aparent), manifestarile agresive, insomnia, hiperexcitabilitatea etc. Aparitia si perfectionarea lor au fost de un imens ajutor psihiatriei, care a gasit astfel posibilitatea de a tine sub control si chiar de a trata pacientii cu boli psihice grave. Mai mult, aceste medicamente au fost folosite pentru reducerea suferintei unor pacienti cu tulburari psihice mai putin grave sau chiar usoare. Din pacate, de aici si pana la abuzul de medicatie cu efecte psihotrope nu a mai fost decat un singur pas, care a fost cu usurinta facut. In prezent, in multe tari este chiar incurajata automedicatia cu antidepresive si sedative de sinteza, care se pot cumpara fara prescriptie medicala sau pentru care prescriptia poate fi obtinuta foarte usor. Numai in Statele Unite, anual companiile farmaceutice aloca 2,5 miliarde de dolari (!) pentru reclama acestor medicamente psihotrope, reclama care in cea mai mare masura este adresata publicului larg, incurajat, pur si simplu, sa consume, cu larghete si fara recomandarea medicului, aceste "pilule ale fericirii". Daca cifra de 2,5 miliarde de dolari vi se pare exagerata, aflati ca ea reprezinta doar 15% din fondurile alocate reclamei la medicamente in Statele Unite intr-un an. De altfel, reclama facuta acestor pilule ale fericirii este menita sa ascunda efecte adverse din cele mai periculoase, pe care consumatorii din pacate cel mai adesea le ignora.
Efectele adverse ale psihotropelor de sinteza sunt la fel de variate ca si compozitia lor chimica. Le gasim inscrise in prospectele care insotesc aceste produse si veti vedea ca nu sunt putine si nici usoare. Acum ne vom referi la un aspect daunator care apare la toti cei care recurg, fara a fi absolut necesar si mai ales fara a avea recomandarea medicului, la aceasta medicatie, pentru imbunatatirea de moment a starii psihice. Acestia fac din start o imensa greseala: ignora sa invete sa-si gestioneze emotiile, sentimentele, gandurile. Astfel, treptat, devin niste fiinte neadaptate, un soi de zombi, dependenti nu de un vrajitor, ci dependenti de chimismul acestor medicamente pentru a-si mentine un echilibru psihic fragil. Mai mult, peste 80% din consumatorii entuziasti si benevoli ai acestor medicamente vor fi in viitor - arata statisticile - dependenti de excitante cum ar fi alcoolul, tutunul, drogurile.
Evitarea efectelor nocive ale psihotropelor de sinteza se face, in primul rand, apeland la ele doar atunci cand medicul va recomanda acest lucru. Intrebati medicul specialist daca ele sunt absolut necesare, daca dau sau nu dependenta, daca perioada de administrare a acestora nu poate fi limitata, si studiati cu atentie prospectul in care sunt incluse detaliat efectele adverse ale acestor medicamente. Daca riscurile pe care un medicament le implica vi se par inacceptabile, solicitati un alt remediu cu actiune similara, dar cu efecte adverse mai putine.
Substitutele psihotropelor pot avea efecte chiar mult mai bune decat acestea sau pot actiona in paralel, facand la un moment dat ne-necesara medicatia de acest tip. Preferati consilierea unui psiholog si psihoterapia, unor metode chimice de echilibrare mentala si emotionala. Incercati, ca tratament complementar, administrarea de plante medicinale nenocive si care nu au interactiuni nefaste cu medicatia dvs. Efect calmant deosebit au sunatoarea, talpa-gastei, captalanul si hameiul; ca antidepresive, efecte foarte bune au kawa-kawa (planta care se gaseste acum si in farmaciile noastre), calomfirul si busuiocul. In insomnie pot fi folosite cu succes valeriana, captalanul, sulfina.

Anticonceptionalele

Nu va jucati cu focul!

Sunt medicamente destinate exclusiv femeilor, medicamente cu actiune hormonala care opresc ovulatia, impiedicand astfel aparitia sarcinilor nedorite. Au fost descoperite in urma cu cateva decenii, fiind un substitut al daunatoarelor avorturi, si, ca atare, au fost considerate un important pas inainte pentru imbunatatirea calitatii vietii femeilor. Mai mult, au inceput sa fie folosite pentru eliminarea neregulilor menstruale si pentru prevenirea tulburarilor de menopauza. La un moment dat, chiar s-a avansat ideea ca anticonceptionalele previn cancerul genital si de la san, precum si aparitia tumorilor benigne la femei. O idee sustinuta puternic publicitar si care a convins zeci si sute de milioane de femei sa apeleze la aceste "pilule magice". Aceasta, pana acum doi ani, cand in Statele Unite, si apoi in intreaga Europa, a izbucnit un imens scandal, intrucat s-a demonstrat ca adevarata gravitate a efectelor nocive ale acestor medicamente a fost ascunsa publicului - o omisiune cu scopuri comerciale clare si cu consecinte cat se poate de nefaste.
Reactiile adverse la anticonceptionale sunt atat de numeroase, incat nu ne ajunge spatiul acestui articol pentru a le enumera. Cele mai usoare si frecvent intalnite sunt ingrasarea si acumularea de tesut adipos, problemele de circulatie periferica, starile de depresie sau de neliniste, umflarea picioarelor, aparitia insomniei si a unui apetit sexual capricios. Pe termen lung, s-a demonstrat ca folosirea majoritatii anticonceptionalelor are efecte mult mai nefaste, printre care cresterea incidentei cazurilor de cancer si tumori benigne (cu pana la 600%!), aparitia sterilitatii, a problemelor cardio-vasculare, a tulburarilor psihice grave, scaderea imunitatii organismului. Mai mult, in momentul in care o femeie se hotaraste sa renunte la anticonceptionale, apar dezordini endocrine majore manifestate prin: ciclu menstrual foarte neregulat si adesea dureros, apetit alimentar excesiv, transpiratie, stari de nervozitate fara un motiv aparent. Aceste efecte pot fi insa contracarate prin folosirea unor remedii naturale foarte eficiente.
Antidoturi naturale ale anticonceptionalelor sunt, in primul rand, plantele detoxifiante, depurative puternice: ienuparul, mesteacanul, fructele de soc, anghinarea. Apoi, administrarea plantelor cu actiune reglatoare hormonala vine sa compenseze efectul perturbator al acestor medicamente sintetice. Cele mai eficiente plante reglatoare hormonale pentru femei sunt: cretisoara, traista-ciobanului, semintele de marar, radacina de lemn-dulce, salvia.

In loc de Incheiere

Intelepciune si moderatie

Acest articol nu este, nici intr-un caz, un indemn la o respingere fanatica, lipsita de discernamant, a unor remedii care, chiar daca au reactii adverse, in anumite cazuri sunt in mod cert singura solutie cunoscuta pentru depasirea unor probleme de sanatate. Din contra, informatiile prezentate pana acum sunt un indemn la intelepciune si moderatie, la un dialog mai deschis cu medicul curant si, mai ales, un avertisment de a nu folosi dupa ureche medicamentele de sinteza, oricat v-ar parea de inofensive. De altfel, in acest grupaj nu am cuprins, din motive de spatiu, medicamentele cele mai periculoase, ci doar pe cateva dintre cele cu care ne intalnim cel mai frecvent si al caror potential daunator tindem sa-l subestimam. Boala medicamentoasa este un subiect de mare actualitate, care nu poate fi epuizat intr-un singur articol si asupra caruia promitem sa revenim.




Patru remedii naturale
impotriva bolii medicamentoase


1. Tinctura de fructe de soc

O gasim in toate magazinele si farmaciile naturiste de la noi, fiind unul dintre cele mai eficiente si cautate produse naturale pentru slabit. Pe de alta parte, tinctura de fructe de soc este un detoxifiant rapid si puternic, fiind ca atare un remediu foarte bun in combaterea efectelor nocive ale medicamentelor. Aceasta tinctura este o arma eficienta impotriva ingrasarii si a retentiei de lichide care apare in cazul administrarii cortizonului si a anticonceptionalelor, ajuta la refacerea florei intestinale distruse de catre antibiotice, ajuta la eliminarea rapida din organism a unor substante toxice continute de diferitele medicamente. Mai mult, cercetari de ultima ora arata ca acest remediu amplifica rapid imunitatea organismului si il ajuta sa lupte cu bolile sezonului rece (inclusiv gripa), compensand efectul de deprimare imunitara produs de medicamente cum ar fi aspirina, antibioticele, corticoizii.

2. Taratele de grau

Sunt foarte bogate in vitaminele din complexul B, fiind un excelent ajutor in timpul administrarii antibioticelor, care inhiba sinteza acestor vitamine in corp. De asemenea, prin continutul de fibre alimentare, sunt o adevarata matura pentru tubul digestiv, ajutand la eliminarea substantelor toxice din medicamente, stimuland tranzitul intestinal grav perturbat de administrarea indelungata a unor remedii cum ar fi sedativele si tranchilizantele de sinteza sau corticoizii. Se administreaza zilnic, dimineata, trei linguri de tarate macerate intr-un pahar de apa vreme de 8 ore (de seara pana dimineata).

3. Anghinarea

Se administreaza sub forma de pulbere (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea), cate o lingurita rasa pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Cura dureaza patru saptamani si este un excelent protector hepatic - cel mai solicitat organ in cazul supradozarii medicamentelor. Fiind un excelent tonic amar, anghinarea are efecte de stimulare a digestiei si a proceselor de eliminare, care sunt incetinite de administrarea de sedative, corticoizi, anticonceptionale si chiar antibiotice.

4. Carbunele vegetal

Este un produs care nu trebuie sa lipseasca din casa dvs., fiind remediul cel mai bun de prim ajutor in cazul intoxicatiilor medicamentoase grave. El inactiveaza in stomac si pe tubul digestiv toate substantele cu potential toxic, care ulterior vor fi eliminate pe cale naturala, fiind prima interventie, pana la acordarea ajutorului in unitatile medicale specializate. Carbunele vegetal nu este insa doar un remediu de prim ajutor, el fiind eficient pe termen lung, pentru combaterea gastritei si ulcerului, care se agraveaza la administrarea aspirinei si a anumitor antiinflamatoare, a diareei, care apare in cazul exceselor de laxative, a febrei, care apare ca reactie adversa la administrarea de citostatice si antivirale. Ca remediu de prim ajutor se iau 3 linguri de carbune vegetal cu putina apa si apoi cate o lingura din ora in ora pana la ajungerea la o unitate spitaliceasca. Pe termen lung, se administreaza jumatate de lingura de carbune vegetal, diluata intr-un sfert-jumatate de pahar de apa, de patru ori pe zi.