Pofta de dulce

Redactia
Vi se intampla adesea sa vi se faca o pofta nebuna de dulce? E un semn ca serotonina din creier se afla-n scadere. Mai ales femeile sunt lovite de adevarate "crize" de pofta de ciocolata si prajituri.

In ultimele doua saptamani ale ciclului menstrual, nivelul serotoninei scade puternic. E normala, deci, foamea de dulce, pentru ca zaharul, preluat foarte repede de organism, ridica rapid nivelul serotoninei. Si asta in rastimp de doar cateva minute. Dar pe cat de repede creste, la fel de repede scade. Si-asa, intram intr-un cerc diabolic: pofta de a manca intruna dulciuri.
Ce este de facut? Iata un truc simplu si usor de urmat. Ca sa scapam, totusi, de kilogramele care ne ameninta, va trebui sa-i dam organismului zaharul de care are nevoie, dar intr-un mod care sa-i intarzie asimilarea cat mai mult. Metoda: 2 lingurite de dulceata, de gem sau de miere, mancate imediat dimineata, la micul dejun. Dar atentie: ele trebuie combinate cu amidon (de pilda o felie de paine de secara sau de graham), care are multe molecule de hidrati de carbon si e preluat incet in circuitul sanguin. Pana cand sunt asimilate toate moleculele de amidon trec doua ore. In felul acesta, nivelul serotoninei si al zaharului in sange creste incet, dar constant. Foamea de dulce dispare. Iar starea de spirit va fi excelenta. La fel de indicata in aceasta privinta e si banana, care contine si zahar, si amidon.