Cocaturi usoare, dar foarte bune

Redactia
Corabioare cu jambon si mere.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 felie groasa jambon, 2 mere (golden auriu), 1/2 lamaie, 125 g smantana (sau frisca nebatuta), 1 lingurita hrean ras. Pentru aluat: 350 g faina + 50 g, 15 g drojdie proaspata, 4 linguri ulei de masline, 1 galbenus, 1 lingurita sare.
Mod de preparare:

Diluati drojdia cu 100 ml de apa calduta, acoperiti-o si lasati-o sa stea circa 10 minute, pana incepe sa se umfle. Puneti faina pe planseta, faceti o gropita, turnati in ea drojdia si amestecati-le putin cate putin, aducand faina de la margini spre mijloc. Adaugati, rand pe rand, 100 ml de apa, 3 linguri cu ulei si sarea si framantati aluatul pana ce devine neted si elastic. Formati o bila, puneti-o intr-un castron uns cu putin ulei, acoperiti vasul cu o folie de plastic si lasati aluatul sa creasca circa 2 ore, intr-un loc ferit de curent, la o temperatura potrivita. (Aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.)
Taiati jambonul bastonase. Curatati merele, taiati-le mai intai in 4 si apoi cubulete, dupa ce ati indepartat partea lemnoasa si semintele. Puneti-le intr-o cratita, stropiti-le cu o lingurita de zeama de lamaie si cu 2 linguri de apa si adaugati jambonul, smantana si hreanul ras. Lasati-le sa fiarba 7-8 minute la foc potrivit, fara capac, pana ce se fragezesc merele, iar sosul se ingroasa, devenind cremos. Luati-le de pe foc si lasati-le sa se raceasca. Incingeti cuptorul la 210gr., ungeti tava de la aragaz cu ulei si infainati-o.
Puneti aluatul pe planseta infainata, taiati-l in 4 si intindeti fiecare bucata formand un cerc cu diametrul de circa 15 cm. Asezati umplutura la mijlocul cercurilor, lasand de jur imprejur o margine lata de 2 cm, udati aluatul cu putina apa, ridicati marginile si incretiti-le punzandu-le cu varful degetelor. Puneti corabioarele pe tava, la distanta unele de altele, pentru a avea loc sa creasca, ungeti-le cu galbenusul diluat cu o lingura de apa rece, dati-le la cuptor si lasati-le 20 de minute sa se rumeneasca.

Coltunasi cu branza si praz

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 tulpini de praz, 1 bucata (circa 100 g) telemea moale desarata, sare grunjoasa, piper, ulei pentru prajit. Pentru aluat: 250 g faina + inca 2 linguri, 1/2 pachet praf de copt, 50 g unt moale, 2 galbenusuri, 1 lingura coniac (sau rom), 1 lingura lapte, 2 prize sare.
Mod de preparare:

Cerneti - pe planseta - faina impreuna cu praful de copt si sarea, incorporati untul si apoi, rand pe rand, galbenusurile, coniacul si laptele. Framantati puternic, pana ce aluatul devine neted si lucios, dupa care intindeti-l bine cu palma si adunati-l in forma de bila, repetand operatia de inca doua ori. Inveliti bila intr-o folie de plastic si lasati aluatul sa se odihneasca la rece, circa 2 ore. Intindeti - pe planseta infainata - o foaie groasa de 2 cm si decupati cu rotita dintata patrate si cercuri, cu laturile, respectiv diametrul de 6 cm.
Curatati prazul si spalati-l bine. Puneti sa fiarba intr-o oala 2 l de apa, adaugati 2 linguri de sare grunjoasa, introduceti tulpinile de praz si lasati-le sa fiarba 5 minute. Lasati-le apoi sa se scurga si sa se raceasca si taiati-le rondele fine. Dupa ce s-au scurs putin, zvantati rondelele de praz intr-un servet de bucatarie si puneti-le intr-un castron. Taiati branza bucatele, amestecati-o cu prazul si gustati de sare.
Puneti cate-o lingurita de umplutura la mijlocul patratelor si cercurilor de aluat, umeziti-le marginile cu putina apa, pliati-le in doua, apasati marginile cu degetele ca sa se lipeasca si acoperiti coltunasii cu un stergar. Incingeti uleiul (175gr.) si prajiti, pe rand, coltunasii, intorcandu-i o data ca sa se rumeneasca pe ambele parti. Scoateti-i cu lingura de spuma, lasati-i sa se scurga - in picioare - intr-o strecuratoare si serviti-i imediat.



Dulciuri

Prajitura de dovleac

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g dovleac, 1 lamaie, 6 galbenusuri, 5 albusuri, 200 g faina, 200 g unt moale, 200 g zahar, 2 linguri rom, 12 samburi de nuca, 1 varf de cutit sare. Pentru forma: 20 g unt, 1 lingura faina, 1 lingura zahar.
Mod de preparare:

Curatati dovleacul, indepartati semintele si taiati miezul cubulete de circa 3 cm. Puneti-l sa fiarba 15 minute pe aburi, zdrobiti-l cu furculita si lasati piureul sa se scurga intr-o strecuratoare cu gauri mici.
Ungeti cu unt o forma cu peretii detasabili, tineti-o 15 minute la frigider, presarati-o cu faina amestecata cu zahar si rasturnati-o ca sa cada excedentul.
Lasati untul sa se topeasca pe baia de apa. Amestecati piureul de dovleac cu telul sau cu mixerul si incorporati untul caldut, galbenusurile si romul, si la sfarsit coaja rasa de lamaie si faina, amestecand cu o spatula.
Bateti albusurile spuma cu sarea si cu zaharul, adaugat putin cate putin, si incorporati-le in compozitia de dovleac. Turnati-o apoi in forma si dati-o 50 de minute la cuptor.
Scoateti prajitura coapta din forma si, dupa ce s-a racit, decorati-o cu samburi de nuca si serviti-o - eventual - cu o crema sau cu inghetata de vanilie.