Vine iarna!

Redactia
Vremea rece de-afara impune o atentie speciala pentru ingrijirea tenului. Frecventele schimbari de temperatura - rece afara, in casa cald - usuca si vatama. Programul pe care vi-l prezentam va ajuta sa strabateti cu bine iarna, cu o conditie: sa-l urmati!

• Folositi permanent creme de zi si de noapte. Ca le cumparati din comert sau ca le preparati dupa retetele noastre, cremele fac parte integranta din programul de iarna al obrazului. Chiar si femeile cu tenul mai gras trebuie sa le foloseasca mai mult ca de obicei. Recomandari: peste zi, folositi o crema cu procent usor mai ridicat de grasimi, iar noaptea - cremele hidratante, care sa compenseze lipsa de umiditate a aerului incalzit si uscat.


• Evitati apele de fata care contin alcool. Ele elimina umezeala din piele. Folositi mai bine ca astringent o felie de castravete, o bucatica de miez de dovleac sau un decoct, fiert doua minute, de patrunjel (frunze verzi). O data pe saptamana, aplicati pe fata o masca de regenerare: o lingurita de branza de vaci + 1/2 lingura de ulei de masline + 10 picaturi de lamaie. Lasati-o sa actioneze 10 minute, apoi clatiti-va cu apa calduta.


• Ocrotiti zona sensibila din jurul ochilor. Pielea este foarte subtire (0,5 mm). Seara si dimineata, aplicati o crema antirid sau, pur si simplu, unt proaspat. Ochii inrositi se calmeaza cu picaturi de apa de trandafiri sau cu comprese de infuzie de albastrele.


• Protectie pentru buze crapate. Ungeti-va gura cu un strat gros de miere, de preferinta cristalizata. Lasati-o sa actioneze o jumatate de ora si veti avea, iarasi, buze de catifea. (Sa nu va lipseasca din geanta un ruj-strugurel.)


• Evitati sa purtati cercei. Cand afara e ger, metalul transmite recele mai departe si pielea subtire de pe lobul urechii se irita sau chiar degera.


•  Protejati-va gatul. Salurile si puloverele rulate (la mare moda in iarna asta) irita pielea subtire a gatului. Inainte de a le imbraca, masati-va cu ulei de masline, apoi lasati-l sa intre bine in piele, vreme de 10 minute. Clatiti-va usor, ca sa inlaturati surplusul neabsorbit de grasime, dar nu va stergeti, ci tamponati-va usurel, cu prosopul. Fondul de ten poate fi aplicat fara a mai folosi alta crema.


• Nu faceti dusuri prea fierbinti! Altfel pielea se usuca prea tare. Sa nu fie mai calde de 37gr.C si sa nu dureze mai mult de 10 minute. Dupa dus, ungeti-va tot corpul cu o emulsie uleioasa sau chiar cu ulei de masline (pastrati-l separat, intr-o sticla, bagand in el o ramurica de menta sau busuioc uscat).


• Folositi gelurile de baie cu ulei (scrie in prospectul lipit pe ambalaje). Lasa pe piele o pelicula protectoare, chiar si dupa ce va clatiti. (Evitati sa va frecati cu prosopul. Aplicati-l ca pe un tampon.)



• Beti multa apa. Utilitatea ei e la fel de mare iarna ca vara. Ba, avand in vedere ca aerul in care traim acasa e incalzit, organismul are nevoie de un surplus de apa (umezeste pielea si mucoasele). De altfel, apa (conform celor mai noi cercetari) spala bacteriile si microbii si ne impiedica sa racim prea usor.


• Cea mai buna protectie pentru maini: Nivea! Nici o alta crema nu apara epiderma ca ea. Ungeti-va gros, masati-va bine, lasati sa intre in piele 3-4 minute, apoi stergeti-va surplusul cu un prosop (tamponand).


• Nu va feriti de ceata! Plimbarile prin vremea umeda de afara intaresc sistemul imunitar si transforma (datorita umezelii) pielea in catifea.


• Alimentati-va pielea cu vitamine! Dar naturale: consumul de legume si fructe proaspete pe vreme de iarna e cea mai buna reteta pentru un ten frumos. Ce mancam se vede in primul rand pe obraz!