Dulciuri pentru Craciun

Redactia
Tort cu ciocolata si castane.

Ingrediente (pentru 6 persoane): 150 g ciocolata neagra (amaruie), 100 g ciocolata cu lapte, 250 g piure de castane, 150 g unt, 75 g zahar tos, 4 oua, 1 lingura faina. Pentru ornat: cacao pudra si - eventual - fructe insiropate.
Mod de preparare:

Ungeti cu unt si infainati o forma rotunda cu peretii detasabili (diametrul: 22 cm) si incingeti cuptorul la 900. Rupeti ciocolata bucatele, lasati-o sa se topeasca pe baie de apa sau in cuptorul cu microunde, adaugati untul taiat bucati si neteziti suprafata cu o spatula.
Incorporati piureul de castane si frecati bine compozitia, pana ce devine omogena. Adaugati galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare (albusurile puneti-le deoparte intr-un castron).
Bateti albusurile spuma, incorporand zaharul putin cate putin, si turnati apoi peste ele compozitia de castane + ciocolata, amestecand usor cu telul. Varsati aluatul astfel obtinut in forma unsa si infainata si lasati-l sa se coaca aproximativ o ora, in cuptorul incins.
Lasati tortul sa se raceasca circa 10 minute, scoateti-l din forma si, inainte de-al servi, pudrati-l pe toata suprafata cu cacao si ornati-l cu fructe insiropate si - eventual - cu frisca.

Tarta cu ciocolata si fructe uscate

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g aluat fraged (de tarta), 200 g ciocolata amaruie, 150 g zahar tos, 400 ml frisca nebatuta, 75 g miez de nuca, 50 g migdale, 50 g alune (de padure).
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 150gr.. Ungeti o forma de tarta cu diametrul de 24 cm, imbracati-o cu aluatul cumparat gata preparat, puneti peste el o hartie pentru copt si deasupra un strat de boabe de fasole si dati-l 15 minute la cuptor. Indepartati hartia si boabele, lasati-l sa se mai rumeneasca 10-15 minute si pe urma sa se raceasca.
Intre timp, puneti pe foc mic zaharul cu 100 ml de apa si lasati-l pana ce caramelul se coloreaza frumos. Luati-l de pe foc, introduceti repede in el cateva fructe intregi, asezati-le pe folie de aluminiu si lasati-le sa se intareasca.
Tocati marunt fructele ramase, puneti pe foc craticioara cu sos caramel si incorporati fructele, amestecand intruna circa un minut. Adaugati 200 ml de frisca nebatuta si lasati-le inca 2-3 minute pe foc mic, continuand sa amestecati (frisca sa dilueze caramelul, dar crema sa nu fie prea lichida). Intindeti crema astfel obtinuta peste aluatul din forma si lasati-l sa se raceasca.
Rupeti ciocolata bucatele si puneti-o intr-un castron. Turnati frisca ramasa intr-o cratita, puneti-o pe foc si cand incepe sa clocoteasca, turnati-o peste ciocolata. Lasati-o sa stea asa cateva secunde si neteziti-o cu o spatula.
Cand s-a racit putin, turnati-o peste stratul de crema de pe fundul tartei, neteziti-o si lasati-o sa se raceasca. Tineti tarta cel putin o ora la rece si serviti-o pudrata cu cacao si decorata cu fructele caramelizate.

Chec marmorat

Ingrediente (pentru 8 persoane): 225 g faina, 50 g ciocolata amaruie (neagra), 50 g ciocolata alba, 45 g cacao, 150 g zahar tos, 125 g unt moale, 3 oua, 100 ml lapte, 1/2 plic praf de copt.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180gr. si ungeti o forma de chec cu lungimea de 24 cm. Amestecati intr-un castron faina si praful de copt, incalziti putin laptele si radeti - separat - ciocolata neagra si cea alba.
Frecati untul cu zaharul pana ce devine spumos si adaugati galbenusurile - unul cate unul -, alternandu-le cu cate o lingura de faina. Turnati deasupra laptele caldut, amestecati si incorporati si restul de faina si praful de copt.
Impartiti aluatul in doua. Intr-una din parti puneti praful de cacao si ciocolata neagra si amestecati, iar in cealalta, ciocolata alba si amestecati. Bateti albusurile spuma si incorporati-le, usor, in cele doua parti de aluat.
Turnati aluaturile in forma, alternand culorile. Dati checul circa 50 de minute la cuptor si dupa ce s-a copt, lasati-l 5 minute sa se raceasca, rasturnati-l si serviti-l rece.

Brownies cu nuca si fistic

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g ciocolata neagra, 175 g unt moale, 175 g zahar tos, 60 g faina, 4 oua, 50 g migdale macinate, 125 g samburi de nuca, 50 g boabe de fistic maruntite.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180gr.. Taiati marunt nuca, intindeti-o pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, dati-o la cuptor, lasati-o sa se rumeneasca 2-3 minute, dupa care puneti-o deoparte sa se raceasca si amestecati-o cu fisticul maruntit.
Amestecati faina cu migdalele macinate. Ungeti cu unt o tava dreptunghiulara de 20X24 cm. Rupeti ciocolata bucatele, puneti-o pe baia de apa sa se topeasca, neteziti-o cu o spatula, adaugati untul si neteziti-l la suprafata.
Bateti ouale cu zaharul pana cand incep sa se albeasca, incorporati ciocolata + untul, pe urma faina + migdalele macinate si la sfarsit nuca si fisticul si amestecati-le bine.
Turnati compozitia in forma, neteziti-o la suprafata si dati-o 20 de minute la cuptor.
Cand s-a copt, scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se odihneasca 10 minute, rasturnati-o si serviti-o rece, taiata bucati.