Masa de Craciun (1)

Redactia
Cum folosim tacamurile si paharele asezate pe masa de Craciun?

Pe mesele de Craciun, superb aranjate, incarcate cu zeci de feluri de bunatati, se afla adesea si foarte multe linguri, cutite si furculite pe care, adesea, nu stim in ce ordine sa le folosim. Iata cateva reguli menite sa va scoata din incurcaturi:

Tacamuri

Primul tacam care trebuie folosit este cel asezat la marginea exterioara. Apoi, le folositi pe cele care urmeaza, ultimul fiind asezat chiar langa farfurie. Tacamurile asezate in partea de sus a farfuriei sunt pentru desert.

Odata folosit un tacam, el nu mai trebuie pus pe fata de masa. Daca mai vreti sa luati dintr-un fel, asezati cutitul si furculita incrucisate in farfurie. Nu le sprijiniti niciodata cu un capat pe masa, cu celalalt pe marginea farfuriei. In felul acesta, sosul de pe ele se poate prelinge pe fata de masa.

Tacamurile asezate paralel in partea dreapta a farfuriei semnifica: "Multumesc, cu felul acesta am terminat".

Linguritele de cafea, prajitura, ceai se pun pe farfuria de sub ceasca.

Pahare

Si paharele se folosesc de la dreapta la stanga. De obicei, pe o masa festiva se afla trei feluri de pahare: pentru tuica (tarie), vin (sau bere), sampanie.

Paharele care contin o bautura rece (vin sau sampanie) se apuca de picior. In felul acesta, lichidul nu-si pierde repede temperatura. In afara de asta, cand ciocniti, cristalul suna mai frumos si nu raman pe el urme de degete.

Servetele

Indiferent daca sunt de panza sau de hartie, se afla asezate in stanga tacamului. Ele se folosesc la toate felurile. La sfarsitul mesei, servetelul de hartie se pune in ultima farfurie. Cel de panza se pune in partea stanga. In nici un caz, nu va apucati sa-l impaturiti!