Va streseaza sarbatorile?

Rodica Demian
Va streseaza sarbatorile? Faceti Baie! Nimic nu linisteste mai bine decat o baie calda si parfumata. O adevarata dezmierdare pentru suflet si trup, baia relaxeaza, purifica organismul, alunga stresul, ba este si cat se poate de sanatoasa. Milioane de oameni vad in ea un adevarat ritual de destindere, mai ales daca este inconjurata si de o atmosfera romantica.

Cateva picaturi de ulei de lavanda sau trandafir picurate in apa, un spumant cu miros de vanilie, o muzica de suflet ascultata-n surdina pot deveni un calmant ideal. Intr-o asemenea atmosfera intima si placuta, stresul de peste zi se risipeste ca fumul... Mai ales acum, in preajma sarbatorilor iernii, asa de frumoase, dar si atat de obositoare, baile nu ar trebui sa lipseasca din ritualul dvs. cotidian. Seara, la capatul unei zile de munca si de alergaturi, o cada plina cu apa calda si parfumata este o veritabila desfatare. Iar daca gandurile va sunt confuze si obosite, de atatea liste de daruri si de cumparaturi, aceeasi baie de seara le va pune in ordine. Dar sa ascultam parerea unui medic specialist, dr. Marius Finger, nascut in Romania, actualmente balneolog in Canada (Ontario).
- D-le doctor, de ce ne place asa de mult sa ne intindem in cada si sa uitam de noi?
- Plutirea in apa calda destinde in mod automat intreaga musculatura. Se relaxeaza nu doar incordarea produsa de statul in picioare sau pe scaun ore in sir, ci si tensiunile produse de stres, pe care le resimtim la ceafa sau in zona spatelui. Aceasta relaxare placuta poate stimula metabolismul si programul de regenerare, propriu organismului nostru.
- Si ce "include" acest program?
- Impulsioneaza formarea celulelor noi, activeaza procesele de metabolism si circulatia sangelui. Si ajuta, de asemenea, la eliminarea mai rapida prin piele si respiratie a toxinelor.
- E adevarat ca baia slabeste?
- Presiunea apei elimina reziduurile si deblocheaza intreg tesutul conjunctiv. Si pentru ca doar dupa cateva minute ne simtim in cada exact ca intr-o minivacanta, putem renunta mai usor la tableta de ciocolata care ne ajuta la eliberarea de stres.
- Este baia o placere si pentru piele?
- Noi nu suntem nici pesti cu solzi si nici nu suntem acoperiti cu o pelicula de grasime protectoare ca blana de foca sau penajul pasarilor acvatice. De aceea, in apa, pielea se zbarceste destul de repede. Se usuca.
- Apa usuca?
- Suna ilogic, dar asa este. Apa descompune invelisul acid protector si inmoaie straturile cornoase superioare. De aceea, umiditatea inmagazinata in pielea vie de dedesubtul lor irumpe in afara. Cu cat este mai calda apa, cu atat mai rapid se desfasoara procesul acesta de uscare, pentru ca fiecare grad Celsius deschide tot mai mult porii. Daca transpiram in apa fierbinte, pericolul creste, caci atunci cand incercam sa ne racorim, organismul scoate tot mai multa apa la suprafata.
- Inseamna ca daca vrem s-avem o piele frumoasa si intinsa este mai bine sa facem dus?
- Nu. In prezent, exista adaosuri de baie remarcabile, care prin intermediul unor substante active, precum lipozomii sau uleiurile vegetale, ajuta pielea sa-si pastreze - si in apa - elasticitatea si aspectul neted. Aceste particule microfine existente in cremele si uleiurile pentru baie niveleaza defectele din structura pielii si transporta substantele necesare pana in straturile profunde. In felul acesta, este alimentata optim si pielea deja agresata. Datorita adaosurilor special create pentru aceste probleme, chiar si pielea foarte uscata si iritata poate redeveni moale si elastica.
- Cum ne dam seama daca o baie este buna pentru propria noastra piele?
- Testand. Semnalele de avertizare pentru adaosurile incompatibile sunt: incretirea pielii, usturimea si mancarimea, iar dupa uscare, inrosirea sau asprirea acesteia. Folosind un adaos optim in apa, pielea de pe tot corpul ar trebui sa fie catifelata. Ideale pentru pielea deosebit de sensibila ar fi acele adaosuri la care dupa baie nu mai simtim nevoia sa ne ungem cu crema, pentru ca dupa ce ne stergem cu prosopul, o simtim extrem de matasoasa si delicata.
- Exista adaosuri de baie de diferite culori. Culoarea apei are vreo influenta?
- Da. Culorile - la fel ca parfumul - pot influenta starea sufleteasca si chiar functiile organismului. Albastrul si violetul destind sistemul nervos vegetativ, regenereaza si invioreaza. Combinatiile ideale pentru baile albastre sunt plantele calmante, ca levantica sau roinita. Nuantele de la galben la portocaliu activeaza metabolismul si creeaza buna dispozitie. Iar aromele lor sunt - in cele mai multe cazuri - de citrice. Verdele si turcoazul linistesc si creeaza o stare de echilibru. In plus, se spune ca stimuleaza refacerea si procesele de autovindecare. Nuantele de rosu si de roz pot sa incalzeasca trupul si sufletul, sa invioreze si sa relaxeze tesutul. In cazul lor, aromele sunt, in general, de rozmarin sau ghimbir.
- Exista si bai care se pare ca ne pot ajuta in caz de raceala, reumatism, nervozitate etc. Este adevarat?
- Da. Ele sunt, de fapt, "medicamente". Pentru ca substantele cu efect terapeutic, precum uleiurile eterice, ajung fie prin piele, fie prin respiratie, in tot organismul. Si fiindca baile calde stimuleaza metabolismul si sistemul imunitar, actiunea de vindecare a unor astfel de substante poate fi amplificata.
- Si ce anume contin aceste bai "terapeutice"?
- Sa va dau cateva exemple: esentele antigripale contin un amestec de uleiuri eterice cu efect expectorant si antibacterian, cum ar fi cimbrul, acele de molid, eucaliptul, camforul sau menta. In baile relaxante sunt incluse extracte de plante calmante ca roinita, levantica, valeriana sau hameiul. Impotriva durerilor reumatice se recomanda baile cu rozmarin, ienupar, flori de fan sau namol. Iar pentru bolile de piele, uleiurile de migdale, seminte de strugure, luminita-noptii etc., dar si extractele de aloe-vera, sarea de mare, taratele sau zerul.
- Putem sa preparam noi insine adaosurile de baie?
- Teoretic, da, dar cu multa atentie, caci dozarile gresite - mai ales cand este vorba de uleiurile eterice - pot irita in mod periculos pielea si caile respiratorii si pot ingreuna circulatia sangelui. Pentru un preparat facut acasa, va recomand mai degraba baile cu lapte, care fragezesc pielea. Introduceti pur si simplu in apa de baie 2 litri de lapte si 6 linguri cu miere, sau amestecati 2 linguri de ulei pentru corp cu 1 l de lapte si turnati-le in apa.
- Cat trebuie sa ramanem in cada?
- Durata ideala: intre 10 si 20 de minute. Baile terapeutice pot fi mai scurte sau mai lungi, in functie de recomandare. Importanta este temperatura apei: 37-38gr.C pentru destindere, iar pana la 39gr.C in cazul contracturilor sau al racelilor. Cei care sufera, insa, de afectiuni cardiace sau de circulatie ar trebui sa fie precauti cu apa fierbinte, pentru ca temperatura ridicata si presiunea apei influenteaza tensiunea arteriala si activitatea inimii.
- Baile le sunt interzise persoanelor hipertensive?
- Ar trebui consultat medicul si optat pentru o apa ceva mai rece. Nici celor cu afectiuni arteriale nu li se recomanda baile fierbinti.
- Putem face baie cand avem febra?
- Nu. In stare febrila, baile totale sunt prea obositoare pentru organism. Dar cei care au frisoane pot face o baie fierbinte la picioare. In caz de stare gripala fara febra, baia nu este interzisa. Dar cel mai bun remediu este sa stati in pat, sa beti ceai fierbinte si sa transpirati.
- Care sunt ritualurile care ar trebui sa insoteasca o baie de relaxare, atat de necesara acum, in stresul sarbatorilor?
- O muzica suava, lumina blanda a lumanarilor, betisoarele parfumate sau cateva picaturi din parfumul preferat pot transforma baia intr-o oaza de placere. Si inca ceva: pe marginea cazii ar trebui tinut la indemana un ceai aromat sau un pahar cu sampanie. Dupa care urmeaza: deconectare, visare...


Sfaturi pentru o baie "pe cinste"

Respectati anotimpurile

Adaosurile pe care le puneti in baie trebuie alese in functie de anotimpuri. Vara, cand florile si plantele medicinale se afla in plina vigoare, ideal ar fi sa le folositi ca atare, proaspat culese sau cumparate, ca sa profitati de principiile vitale in mod direct. Toamna are si ea ierbarul ei parfumat si bogat, in care la loc de frunte se afla floarea de fan, arnica, valeriana, scoarta de stejar etc. Iarna, pe langa uleiurile aromate care va stau la indemana, sa nu uitati nici de acele de pin si de brad, ba chiar si de conurile cu miros amarui de rasina, un veritabil regal pentru... nas. La fel primavara, cand o baie cu violete sau musetel are un efect cu mult mai revigorant decat orice spumant cosmetic (care, fireste, nu este nici el de lepadat).

Sapunurile

Sunt un mijloc ieftin si eficient pentru igiena corporala. Daca va usuca pielea prea tare, cumparati produse care confera epidermei umiditate. Daca aveti pielea sensibila sau foarte uscata, folositi produse cu pH neutru.

Geluri si spumante de baie

Au insusirea ca patrund in piele si-o curata, in vreme ce dvs. va relaxati. Varietatea produselor este foarte bogata, cu adaosuri diferite de plante, vitamine sau uleiuri eterice. Si in cazul lor, trebuie sa va orientati dupa constitutia epidermei: piele grasa, uscata etc. Produsele de buna calitate au intotdeauna inscrise pe ele tipul de piele caruia ii corespund.

Uleiurile de baie

Lotiunile uleioase pentru baie plutesc la suprafata apei, acoperindu-va intregul corp cu o pelicula protectoare. Daca nu doriti o aroma anume, puneti ulei de plante obisnuit: masline, porumb, floarea-soarelui.

Saruri de baie

Cele bazate pe bicarbonat de sodiu inmoaie duritatea apei si, in felul acesta, protejeaza pielea de uscaciune. De asemenea, impreuna cu apa calda, au un efect de atenuare a durerilor.

Frumusete de la mama natura

Preparati-va singuri elixirurile de pus in baie.

O cana de otet de mere linisteste pielea iritata.

O cana de lapte praf netezeste pielea aspra.

Fulgii se ovaz folositi pentru peeling curata, albesc si linistesc pielea.

Un saculet de tifon umplut cu frunze proaspete sau uscate de rozmarin au un efect stimulator.

6-7 lamai taiate marunt si varate in acelasi suport de tifon invioreaza pe loc, daca sunt bagate in apa din baie.

Baia Cleopatrei

Puneti in cada goala un litru de lapte, amestecat cu o cana de miere si doua cesti de sare grunjoasa. Omogenizati-le cu jetul dusului, apoi lasati apa calda sa curga. Efect garantat de infrumusetare a pielii.