Magia Lunii

Redactia
Chiar daca noi o uitam, Luna ne urmareste in fiecare clipa a vietii, influentandu-ne sanatatea si starea de spirit

Dupa ce secole intregi a fost adorata si venerata de pamanteni, Luna pare astazi sa fi cazut in desuetudine. Cati dintre noi mai privesc astazi spre cer, patrunzandu-se de nemarginirea lui? Cati isi mai incanta sufletul cu muzica stelelor? Cati dintre noi stiu ca miraculosul astru al noptii actioneaza asupra oamenilor tot asa cum actioneaza asupra marilor si oceanelor? Cati dintre noi cunosc faptul ca alaturi de determinarea ei gravitationala, Luna are asupra noastra influente subtil energetice si spirituale, de netagaduit?

Un urias releu cosmic

Pentru cei vechi, Soarele si Luna erau principalii protagonisti ai mitului astral. Nu e de mirare ca cele doua corpuri ceresti au concurat umar la umar ca masuri ale timpului calendaristic. Rastimpul unei luni incepea odata cu aparitia pe firmament a Lunii Noi si se termina la urmatoarea faza de Luna Noua - ciclu ce continea 29-30 de zile.
In astrologie, Soarele este un pol masculin, activ, creator, in vreme ce Luna reprezinta feminitatea, fecunditatea si fantezia.
Relatia omului cu Luna sta sub semnul viselor, al starilor subconstiente, imaginative, al vietii intrauterine, al fortelor feminine creatoare, simbol al fecunditatii si dainuirii lumii.
Numai datorita influentelor Lunii sentimentele si emotiile noastre capata noi valente si noi puteri, gandurile si reflectiile noastre, mai multa adancime. Sub fascinatia Lunii, sufletul se deschide, subconstientul capteaza cele mai insesizabile modificari ale mediului, conturand inflexiunile viitoarelor noastre trairi.
Semnul Soarelui este focul, semnul Lunii e apa. Ea stapaneste toate substantele lichide, si cum omul este format 80% din apa, Luna e responsabila pentru procesele de schimbare a tuturor substantelor din organism (sange, limfa etc.).
Cum se realizeaza aceasta influenta a astrului noptii? Se pare ca Luna actioneaza ca un urias releu cosmic, deoarece ea retransmite impulsurile provenind de la fiecare planeta in parte, si care sunt integrate in fiinta umana gratie unor centri de receptie (chakrele) instalati in corpul nostru energetic. O parte a energiilor transmise de Luna este astfel absorbita si transfigurata in potential de actiune, evenimente, comportamente, ce cuprind intocmai calitatile energiilor absorbite.

Energetica fazelor Lunii

Aspectele Lunii (Luna Noua, Primul Patrar, Luna Plina, Ultimul patrar) pot fi comparate cu o miscare de fluxuri si refluxuri ale energiilor subtile ale cosmosului, cu implicatii directe in desfasurarea cursului existentei. Energetica fazelor Lunii actioneaza in acelasi moment, asupra tuturor, deopotriva. Diferite sunt receptarile acestor vibratii, in consonanta cu structura fizica si mentala a fiecaruia.
In perioada de crestere a Lunii, nivelul emotional, afluxul de forte in sange, tensiunile latente se intensifica, atat pozitiv, cat si negativ, fiind maxime in faza de Luna Plina. In acest rastimp, au loc mai multe manifestari negative, accidente, revolte, uneori catastrofe in masa. Si aceasta nu din cauza ca influenta Lunii ar fi rea, ci pentru faptul ca omul nu gaseste solutii armonioase si nepericuloase pentru descatusarea energiilor sale, ajunse la potentialul maxim.

Credinte vechi

Conform traditiei populare romanesti, Luna este un lucru sfant. O entitate cu puteri miraculoase, ce trebuie tratata cu respect si inchinaciune. Numai in acest fel influentele ei malefice pot fi evitate, iar fortele ei magice, potentate si supuse vrerii oamenilor. Ca sa-si pastreze sau sa-si afle sanatatea, femeile ridicau copiii slabi spre Luna Noua, zicand: "Cum se umple Luna, asa sa creasca copilul si sa se ingrase". Tancii sareau de trei ori in sus exclamand: "Crai Nou, Crai Nou, sanatos m-ai gasit, sanatos ma lasi". Exista si credinta de a arata Lunii Noi banii din buzunar, "ca sa se inmulteasca".
Cea mai mare parte a ritualurilor magice (farmece, descantece, vraji) se desfasura, de regula, tinandu-se cont de aspectele de crestere sau descrestere ale Lunii. Traditia spune ca farmecele bune se fac pe Luna Veche, iar cele rele, numai noaptea, la lumina Lunii Pline, oficiantii fiind complet dezbracati. In unele regiuni, oala cu apa neinceputa pentru descantec se punea pe fereastra dinspre partea de unde rasarea Luna, si in timp ce ea se oglindea in apa - pana pe fundul strachinii -, se descanta de leac. Batranelor si bolnavelor le era recomandata expunerea la razele Lunii, asa-numita "baie de lumina lunara", mai ales cu doua zile inainte sau dupa Luna Plina - avand ca efect desteptarea energiilor cosmice din organism si, implicit, un efect de revitalizare si implinire. Selenoterapia era recomandata sa se efectueze cu foarte multa luare-aminte, in caz de iradiere excesiva existand posibilitatea aparitiei unui eritem cutanat, ba chiar mai mult, producerea unor stari de agitatie psihomotorie, a unor crize de epilepsie sau somnambulism. Pentru celelalte boli, ca sa ia sfarsit ca si Luna, se descanta la vremea Ultimului Patrar (Luna Veche), cand astrul sta aproape "sa se stirbeasca".

Fazele Lunii si influentele lor
Luna Noua


Bolnavii de inima trebuie sa doarma cu geamul deschis, pentru ca exista pericolul de sufocare.

Persoanele cu parul in nuante deschise (blond, saten, roscat), daca se vor tunde in aceste seri, vor avea un par bogat si sanatos; de asemenea, le va creste parul uimitor de repede.

Intalnirile de dragoste sunt mai pline de elan si pasiune in cursul noptilor cu Luna Noua.

Afacerile noi, pornite acum, au sanse mari sa se implineasca.

Primul Patrar
(secera in forma de D)


Tensiunile latente de crestere incep sa se manifeste sub diferite aspecte. Hrana e complet asimilata si transformata in diferite tipuri de energie.

Anemicii trebuie sa se vitaminizeze cand astrul e in aceasta faza. Este o vreme in general favorabila pentru operatii.

In zilele de crestere ale Lunii este bine sa sadim in gradina flori si legume. Vita-de-vie si pomii fructiferi trebuie altoiti in zilele cand Luna se apropie de aceasta faza.

Mastile cosmetice este bine sa fie aplicate in aceste seri. Vor avea un efect mult mai intens.

Posturile alimentare incepute acum au mare efect.

Remediile calmante au efect maxim.

Luna Plina

Emotiile, atat pozitive, cat si negative, va sunt mult amplificate.

Se poate actiona in sensul intineririi organismului si tratarii bolilor cronice (bai de luna).

Femeile nu trebuie sa faca mult efort in aceste zile, deoarece oboseala le va provoca migrene cumplite.

Brunetelor le este recomandat sa-si taie parul in serile cu Luna Plina. Parul le va creste usor si nu va mai cadea.

Afacerile importante trebuie sa se rezolve in ziua premergatoare acestei faze a Lunii, deoarece au sanse de reusita de 90%.

Ultimul Patrar
(Secera in forma de C)


Perioada ideala pentru curele de slabit, pentru lasatul de fumat.

Daca puneti capat unei relatii care nu mai "merge", nu veti suferi cand Luna se afla in aceasta faza.

Gemurile, conservele pentru iarna puse in aceasta perioada au sanse considerabil mai diminuate sa se strice.

Bolnavii de stomac trebuie sa tina regim, pentru ca Luna le va provoca dureri.

Operatiile grave nu sunt recomandate, deoarece anesteziile au un efect mult mai redus.

Timp optim pentru inceputul tratamentelor medicamentoase. Boala nu se mai intinde pe durate lungi.

Teoria Yin-Yang
Cum se combate energia negativa a Lunii


Medicina traditionala japoneza, la fel ca si cea chineza, considera ca Luna are o influenta foarte mare asupra echilibrului energetic al fiintei umane. Acest astru este cel care guverneaza energia Yin, feminina, din fiinta umana, si ca atare, in preajma Lunii pline, mai ales, persoanele, barbati sau femei, care au o predominanta a energiei feminine (Yin) se confrunta cu probleme de sanatate datorate excesului acestei energii. Care sunt problemele concrete date de excesul de energie lunara? In primul rand, cresterea receptivitatii si a excitabilitatii psihice, tradusa printr-o sensibilitate mai mare la stres si la tensiunile sufletesti, printr-un control dificil al emotivitatii, alunecarea cu usurinta spre stari psihice extreme: depresie, nervozitate, agresivitate etc. De altfel, statisticile medicale si sociale arata ca, intr-adevar, pe luna plina creste sensibil numarul sinuciderilor, al actelor antisociale, accidentelor etc. Medicina holistica japoneza explica acest lucru prin cresterea necontrolata a energiei Yin, care este puternica, dar si foarte dificil de controlat, mai ales de catre cei care deja au un dezechilibru in acest sens. De asemenea, amplificarea energiei lunare in aceste perioade, in care astrul este aproape de apogeu, este responsabila de anumite probleme organice, cum ar fi: accelerarea ritmului de crestere a tumorilor, scaderea imunitatii, amplificarea durerii, scaderea tonusului muscular si a capacitatii de digestie.
Cum se poate contracara aceasta influenta energetica nefasta a Lunii? Medicina orientala recomanda amplificarea, mai ales in preajma perioadei de Luna Plina, a energiei contrare, adica masculine (Yang). Acest lucru se face in primul rand prin reglarea stilului de viata. Vom cauta in aceasta perioada sa nu consumam excitante (alcool, cafea), sa nu ne exteriorizam foarte mult, sa dormim suficient si sa nu pierdem (daca este posibil) nici o noapte, chiar daca ni se pare ca suntem foarte in forma. Apoi, vom urmari sa avem activitati dinamice si placute, care sa ne mareasca tonusul psihic si sa ne tina conectati pe o frecventa interioara de control launtric, de optimism si initiativa. Un rol important il are alimentatia, anumite produse amplificand aceasta energie Yang (masculina) si diminuand energia Yin (feminina). Printre aceste alimente se numara: cerealele integrale (grau, orez, orz, ovaz, mei, hrisca), legumele (patrunjel, morcov, ceapa, varza), oleaginoasele (semintele de floarea-soarelui si de dovleac, nucile), leguminoasele (soia, naut, bob), maslinele negre si uleiul de masline, laptele si produsele lactate de capra, galbenusul de ou, susanul, condimente ca cimbrul, oregano, busuiocul, sofranul, hreanul.