Fericire Cu Reteta Proprie

Rodica Demian
Exista o reteta prin care sa putem invata sentimentul de "bine al vietii"? Secretul bucuriei de a trai? "Da", raspund psihologii, afirmand ca au descoperit ecuatia fericirii eterne. Idei surprinzatoare, solutii neasteptate, metode bune de urmat.

Bucuria se poate invata?

"Cand o fi mai rau, asa sa ne fie", spune un proverb romanesc care sintetizeaza cum nu se poate mai bine, ideea de multumire si implinire. Din pacate, clipele acestea sunt rare si dureaza putin. O plimbare in natura, cu ochii pierduti in privelistile stralucitoare, o melodie romantica si rascolitoare, care cheama amintiri, o petrecere cu prieteni apropiati, un spectacol emotionant si inaltator... Indiferent care a fost cauza, in asemenea imprejurari am simtit cu totii o bucurie curata si ne-am spus, ca poetul, "clipa, opreste-te!". Nu exista om care sa nu-si doreasca o felie mai mare de fericire, mai multa energie, mai multa liniste si ragaz pentru a se bucura de viata. "Nu e prea greu", ne asigura psihologii americani. "Corpul nostru este un student silitor. Invata rapid orice lectie. Iar premiantii sunt intotdeauna hormonii. Stimulati corect, ei vor face minuni." Cu cat ne oferim mai multe momente placute, cu atat mai mult corpul nostru tezaurizeaza amintiri pozitive. Iar aceasta bucurie se transforma in forta vitala. Pana la urma, reteta nu este prea complicata: fericirea este un continent compus din insule mici, pe care daca stim sa le administram, starea de bine poate deveni permanenta. Iar lucrul acesta se poate obtine fara nici un ajutor din afara. Drogul fericirii se afla in noi. Sa invatam cum sa il folosim.

1. Puterea imaginatiei

Inchideti ochii si activati-va imaginatia: Inchipuiti-va un peisaj odihnitor, de care va aduceti aminte cu placere; un camp de grau unduitor sau un minunat apus de soare. Specialistii ne asigura ca aceste imagini, chiar si sub forma de amintiri, armonizeaza si echilibreaza starile sufletesti. Va simtiti obositi si aveti nevoie de ceva stimulativ? Ganditi-va la o furtuna de vara. Efectul este garantat.
Metoda li se recomanda mai ales persoanelor care au o putere imaginativa dezvoltata.

2. Renuntarea la somn

O senzatie benefica: Probabil ca ati trait candva senzatia deosebita pe care o ai dupa ce petreci o noapte intreaga dansand sau cand ramai treaz pentru a citi un roman captivant. Renuntarea voluntara la somn (a nu se confunda cu insomnia involuntara) este folosita chiar in tratamentul clinic al depresiilor.
Important: Aveti grija ca starea de veghe sa fie pentru dvs. o experienta pozitiva, in care sa faceti ceva placut. Pe durata ei se elibereaza noradrenalina, hormonul care declanseaza optimismul. Practicati procedeul la final de saptamana, cand lipsa de somn poate fi recuperata a doua zi.
Aceasta metoda este buna pentru toti cei a caror dispozitie este foarte scazuta sau care s-au impotmolit in rezolvarea unei probleme. Dupa asemenea stari de veghe apar, adesea, solutii noi.

3. Respiratia

Pur si simplu genial: Asezati-va pe un scaun in pozitie verticala, apoi inspirati si expirati de cateva ori adanc. Respiratia corecta activeaza hormonii, stapanii sentimentelor noastre, de care suntem legati in "lanturi". Va veti simti imediat remontati. Majoritatea oamenilor respira superficial, iar acest lucru ne istoveste, daca este de durata. Sfatul nostru: Efectuati cate 10-20 de respiratii in trei reprize pe zi. Stati relaxati si constientizati felul in care aerul patrunde si iese din plamani.
Metoda le este folositoare mai ales persoanelor care trebuie sa munceasca extrem de concentrat pe parcursul zilei. Exercitii de respiratie puteti sa faceti oriunde si oricand, chiar si atunci cand profesional trebuie sa calatoriti foarte mult.

4. Spontaneitatea

Principiul placerii: Beti in liniste o ceasca de ceai, apoi - daca simtiti dorinta s-o faceti - plecati la cumparaturi sau sa va intalniti cu un prieten. Din cand in cand, respectati-va cheful, independent de ce anume prevede lista prioritatilor zilnice sau de ceea ce asteapta altii de la dvs. Spargeti mai des rutina. Lasati sa refuleze fara teama sentimente cum ar fi supararea sau mania. Pentru ca atunci cand ne traim senzatiile, lasandu-le sa se exteriorizeze, se activeaza adrenalina si, odata cu ea, sentimentul de bine in pielea ta. Controlul de sine exagerat, inabusirea dorintelor, anihileaza hormonii si, odata cu ei, si nadejdea de fericire.
Metoda li se recomanda mai ales celor care percep viata de zi cu zi ca pe ceva trist, mohorat, si care doresc sa-si invinga aceasta senzatie. Spontaneitatea poate repune in miscare complicatul joc alternativ al fluxurilor hormonale.

5. Bioritmul

Va cunoasteti bioritmul? In caz ca nu, intocmiti-va o agenda cu urmatorul continut: notati cateva zile la rand la ce intervale de timp ati dormit, ati lucrat, v-ati relaxat, ati mancat, ati facut sport etc. si ce stare ati avut de fiecare data. Dupa ce ati constatat ce anume va face bine si ce nu, incercati sa va organizati activitatile zilnice in rezonanta cu propriul bioritm.
Metoda buna pentru toti aceia care doresc sa-si cunoasca mai bine propriul organism, ca si nevoile acestuia.

6. Excedentul stimulativ

Factor de maxima importanta - intensitatea: O discutie fierbinte sau o cearta din care sa iasa scantei, un concert rock atatator sau un meci de fotbal tensionant, o partida de ping-pong sunt imprejurari in care hormonii sunt stimulati si ne stimuleaza si noua starea de bine. Suntem superconcentrati, simtim ca stapanim situatia si avem o dispozitie buna.
Metoda recomandata acelora care doresc sa se incarce cu energie, fara a intreprinde prea mult pentru atingerea acestui scop.

7. Meditatia

Fericire la comanda: Printr-o respiratie controlata si o destindere progresiva a corpului, prin contemplarea unei privelisti sau a unei picturi, prin concentrarea pe o imagine mentala (apa, floare etc.), toti factorii stresanti ai mediului inconjurator se elimina si ajungem astfel intr-o stare de liniste, intre constienta si somn. Nici o alta stare nu este mai propice pentru activarea principalului factor al fericirii, endorfina. Straduiti-va sa meditati cel putin o jumatate de ora pe zi. Greu e doar inceputul, pana va veti convinge de efect.
Procedeul face bine tuturor celor care se simt agitati sau care nu se pot concentra. Important pentru atingerea scopului: exersati!

8. Antrenamentul autogen

Jocul mental: Formulele de autosugestie pozitiva au un efect exceptional asupra starii de spirit. S-a mai scris despre asta in revista. Spuneti-va cat mai des: "Ma simt bine. Ma simt tot mai bine. Sunt fericit!". Dorinta vi se va implini. Subconstientul ne implineste toate asteptarile daca stim sa il stimulam.
Varianta optima pentru toata lumea, oricand.

9. Atingerea fizica

Mangaierea: Contactul pielii, sub toate formele lui - mangaieri, sarutari, contact sexual, in general, manifestarea concreta a afectiunii -, trezeste sentimente de dragoste si instincte de ocrotire, implinire si un sentiment de euforie, care ne fac sa trecem mai usor peste griji. De prisos sa mai spunem ca in cauza sunt iarasi hormonii. Important este sa tinem seama de faptul ca bucuria si fericirea ne sunt tuturor la indemana, printr-o simpla, dar benefica atingere.

Procedeu valabil pentru oricine.

Foto: Photoland (5)