Paula Seling

Corina Pavel
Din Gutai, pe drumuri europene.

"Viata mea s-a transformat intr-o lunga calatorie, intre Bucuresti si Paris"

In drumul ei muzical, pornit la anii adolescentei in Baia Mare, catre succesul international de azi, Paula Seling a facut o "escala" in Bucuresti: aici s-a lansat, aici s-a maturizat si si-a construit o cariera de stea. Iar cand Bucurestiul n-a mai incaput-o, si-a intins aripile ca sa zboare mult mai departe. Azi la Paris, maine... cine stie?! Zbor inalt, Paula!
- Cine vrea sa te caute vorbeste cu robotul telefonic: tu esti ori pe drumuri, ori, daca esti acasa, stai inchisa, pana noaptea tarziu, in studio! Ce pui la cale, Paula Seling?
- Oh, sunt epuizata si fericita! In momentul acesta, viata mea s-a transformat intr-o lunga calatorie compusa din drumurile pe care le fac intre Bucuresti si Paris, si in nesfarsite ore de munca (cate 12 pe zi), petrecute in fata calculatorului si a sintetizatorului, pentru a inregistra piesele pentru noul meu album, cel "parizian"! Va fi produs in Franta si lansat, cu "surle si trambite", chiar la Paris, la mijlocul primaverii. In timp ce eu finalizez albumul si trimit ultimele piese, echipa mea de productie de la Paris pregateste aparitiile mele scenice de acolo. Tocmai au facut selectia dansatorilor, pentru show-ul care va fi prezentat in turneul de promovare pentru noul meu album. Ma ajuta foarte mult ca mi-am instalat un mic studio acasa, mi-am cumparat echipament si inregistrez cand vreau si cat am nevoie. Ma stimuleaza foarte mult sa am cu ce sa lucrez - adica tehnica moderna - atunci cand ma viziteaza "muza", inspiratia. Am incercat sa ma adaptez tendintelor actuale si sa lucrez cu programe speciale de muzica pe computer, care-mi permit sa-mi "formulez" piesele, conform curentelor muzicale internationale. Si asta nu inseamna ca muzica pe care o fac e una facila, dimpotriva, e foarte elaborata, complexa, orchestrata foarte actual, cu un mesaj pregnant. Sunt piese complet noi, pe care le-am compus in ultima jumatate de an, pe care le-am orchestrat chiar eu, intr-o prima faza, dupa care le-am trimis la Paris, unde au fost remixate, completate. Producatorii de la Paris au fost foarte incantati de majoritatea orchestratiilor pe care le-am facut in micul meu studio de-acasa. Tintim cu acest album piata europeana si chiar cea de peste Ocean, si daca ne gandim ca piata franceza de muzica e cea mai mare din Europa, fara sa o mai punem la socoteala si pe cea canadiana, de limba franceza, atunci e de inteles de ce trebuie sa-mi fac piesele in doua variante, atat in engleza, cat si in franceza.
Deci, acum dau zor cu lucrul, sper ca in maximum o luna si jumatate sa termin albumul, dupa care voi pleca la Paris, ca sa pun in scena tot ce am lucrat la Bucuresti, sa filmam pentru televiziuni, sa facem sedinte foto, sa inchegam show-ul si apoi sa pornim cu el in turneul de promovare. Sper ca pana in aprilie sa fie gata totul.
- Denis, impresarul tau francez, a tinut sa-mi declare telefonic cat de uimit si de incantat e de talentul si performantele tale vocale. Cum ai reusit sa le atragi atentia producatorilor francezi? Cum privesc ei un "produs" muzical din Romania?
- Cu Denis si cu casa de discuri din Paris, filiala a unei mari case de productie internationale, suntem in discutie din 2000. De cinci ani imi urmaresc indeaproape evolutia, si, iata, acum au decis ca e momentul sa facem pasul acesta mare, cat de la Bucuresti la Paris, si, cu ajutorul lui Dumnezeu, chiar mai departe. Toti au fost de acord ca sunt un artist de nivel international, iar nivelul acesta e in termeni de performanta vocala, de exigenta a calitatii. Si de originalitate, de asemenea, pentru ca au fost uimiti sa descopere ca am, ca romanca, o cultura muzicala impresionanta, care e un amestec de clasic si modern, foarte actuala, "groove", in termeni de show-biz. Exigenta cu care lucrez, dublata de formatia clasica, spun ei, sunt la baza succesului meu, pe care-l vad ca sigur acolo. Am foarte mare incredere in echipa mea de promovare din Franta, pentru ca am ajuns sa cunosc foarte bine sistemul si relatiile lor, ca si calitatea lor umana, in sensul ca sunt oameni de cuvant si stiu exact ce au de facut, deci pot sa merg pe mana lor pana la capat. La randul lor, ei au incredere in mine, iar eu n-am nici un motiv sa cred ca nu vom reusi impreuna.
- Tot ce spui miroase a tradare si parasire. Dar sentimentala cum esti, stiu sigur ca-ti va fi, totusi, dor cateodata, daca nu de fanii din tara, cel putin de patrunjelul din gradina bunicii tale din Maramures, asa cum ne spuneai primavara trecuta...
- N-as putea sa ma instalez definitiv la Paris, desi am un apartament acolo. Nu pot face asta, pentru ca mi-e tare dor de casa, cand sunt plecata. Poate unii ma cred naiva din acest motiv, dar asa sunt eu... Pentru mine e un sacrificiu sa-mi petrec cateva luni acolo, sau in alta parte, departe de casa. Dar e un sacrificiu pe care merita sa-l fac, daca prin asta ma inscriu si eu in lumea muzicala internationala. Trebuie sa imi construiesc o imagine si o identitate si-acolo. De acolo vin adevaratele confirmari. Prin tot acest sistem de promovare, care inseamna concerte, aparitii televizate, inregistrari pentru diverse posturi de radio sau televiziune, interviuri pentru presa de acolo, si care, de altfel, ar trebui sa functioneze si aici. Curand, vom decide si asupra titlului albumului, avem mai multe variante, oricum, acesta va contine ideea de transformare, de renastere a mea, ca artista. Inca nu realizez ce e pe cale sa mi se intample, probabil ma voi trezi atunci cand voi fi aruncata in valuri, pentru a invata sa inot. Eu si echipa mea din Franta vom face un film al "aventurii" mele pariziene, pentru arhiva noastra, dar si pentru televiziunile interesate, vorbesc si de cele din Romania, un film care sa ma urmareasca in toate ipostazele nasterii acestui album, de la creatie si repetitii, la show-ul si turneul de promovare. Mai mult ca sigur ca, odata ce ma voi afla acolo, departe de casa, voi simti nevoia sa notez ceea ce mi se intampla, pentru ca asa fac atunci cand sunt emotionata de lucruri, oameni, evenimente; in ultima vreme, mi-am canalizat aceasta nevoie de a scrie spre textele compozitiilor mele, chiar pot sa spun ca momentele mele de viata se regasesc in piesele acestea. Promit ca atunci cand ma voi intoarce acasa, am sa povestesc pentru cititorii revistei "Formula As" acest "jurnal parizian" al meu.

Foto: Fundatia Phoenix