Cronici bizare

Cititor Formula AS
In curtea bunicilor.

Eram foarte mici. Ne jucam in curtea bunicilor sub un dud. Pe iarba din apropiere, am observat niste pete albe. Apropiindu-ne, am gasit niste saculeti mici de panza. I-am desfacut: contineau un praf care semana a pamant. Le-am aratat bunicii, nebanuind ce avea sa urmeze. In cateva clipe, s-a produs o agitatie si o invalmaseala greu de imaginat. Toti ai casei s-au repezit la noi, ne-au smuls "jucariile", le-au aruncat, ne-au spalat pe maini, stropindu-ne cu o apa pastrata intr-o sticla (posibil agheasma). Vazandu-ne speriati, ne-au spus sa nu mai punem mana pe tot ce gasim; ca unii oameni arunca lucruri pe care, daca le atingi, te imbolnavesti.

Legaturile mortului

Au trecut anii... Pe atunci, circulau brosuri cu diferite leacuri si retete de farmece. Mi-a cazut in mana o carticica cu foile rupte si m-am amuzat citind-o. N-am crezut nimic. Cum puteau sa-ti faca rau trei catei de usturoi din botul unui caine mort, asezat la o raspantie, sau o broasca uscata pusa la intrarea in casa?!?
Aflandu-ma la o inmormantare, am observat ca o femeie a desfacut legatura de la picioarele mortului si, infasurand-o pe mana, si-a strecurat-o in buzunar. Unii si-au dat coate si au soptit: "Face farmece!". Eram sfatuiti ca in asemenea cazuri sa ne inchinam, sa spunem o rugaciune, altfel suntem in pericol de a ne descuraja.

Papusa intepata

Am asistat la situatii ce mi se pareau de-a dreptul hilare: o vecina care se temea de "facaturi" intra in panica daca gasea in fata casei o papusa intepata cu ace sau niste fire de paie legate cu un snur rosu. Afland ca niste copii din vecini se distrau punandu-i in cale cate un obiect mai "ciudat", am vorbit cu parintii lor, pentru a scuti biata femeie (mai saraca cu duhul) de teama care o chinuia.

Mana din pod

Am aflat apoi despre intamplari mai grave, care erau de natura sa te puna pe ganduri. O matusa de a mea a gasit in podul casei o mana de om mumificata. Luand-o la intrebari pe chiriasa ce ocupa apartamentul de sub pod, aceasta i-a raspuns cu rautate ca numai daca va saruta mana mortului va pune cununie pe cap. Matusa mea era cununata civil. Avea doi copii, dar nu putuse sa faca cununie religioasa, fiind vreme de razboi si sotul ei fiind fie concentrat, fie pe front. N-a dat atentie spuselor vecinei. Si, bineinteles, nu a sarutat mana mortului. Intr-adevar, nunta nu a mai avut loc niciodata. De altfel, casatoria lor s-a destramat, ea ramanand sa-si creasca singura cei doi copii.

Vrajitoarea si sobolanii

Niste rude apropiate, intorcandu-se acasa spre miezul noptii, au vazut, pe un loc viran, o femeie complet goala, despletita, cu o matura intr-o mana si cu un faras in cealalta. Alerga nauca, urmata de sute de sobolani. Oamenii erau seriosi, nu puteau inventa, nu consumasera alcool. Si asa, incet-incet, mi-am facut o idee despre fortele malefice "care-si fac de lucru" in viata oamenilor.

Caramida noua

Intamplator, am cunoscut doua situatii diferite, la una din drame asistand personal. Aveam vecini de apartament niste oameni asezati: barbatul, cu munci de raspundere, mergand cam des pe teren, doamna gospodina, buna sotie si mama, si baiatul disciplinat si ascultator. Totul a inceput sa mearga prost cand s-a aflat ca barbatul ar fi avut o legatura extraconjugala. Ingrijorata de situatia mariajului lor, sotia s-a adresat organizatiei de partid (ca pe atunci...). S-au aranjat lucrurile, desfacandu-se contractul de munca al "intrusei". Dupa scurta vreme, aflandu-ne in holul apartamentului, am observat sub o masuta un obiect alb. Baiatul s-a aplecat sa-l ridice. Intuind un eventual pericol, am strigat toti la el sa nu atinga obiectul. Facand haz, tanarul l-a luat si l-a desfacut. Era o caramida noua, invelita intr-o panza curata; in acelasi pachet se aflau niste pungi mici cu un praf negru. Dupa putin timp, tanarul a manifestat o schimbare in rau in starea de sanatate, psihic si comportamental. A inceput sa aiba dureri mari de cap si o nervozitate inexplicabila, ducand pana la crize de furie. Relatiile dintre el si mama lui au devenit atat de tensionate, incat ajunsesera la violente fizice, aruncand unul in celalalt cu obiecte dure, chiar si cu un topor. Si-a retras pana si actele depuse pentru concursul la facultate. Dupa o perioada lunga de slujbe si rugaciuni, a reusit la o scoala postliceala si apoi a terminat si Politehnica, realizandu-se atat profesional, cat si in viata personala.

Laptareasa

Am cunoscut mai demult un cuplu varstnic, el avand un aer de "boier", iar doamna, foarte draguta, cu o voce dulce, cu care ne delecta cantandu-ne cantonete. Se tot susotea totusi pe seama lui... Era vorba - dupa cate am inteles - de o "relatie" inexplicabila a domnului, care dura de circa 20 de ani. De data aceasta, intrusa era o persoana foarte dizgratioasa, de care el nu se mai putea desparti. Intr-o buna zi, o femeie care aducea lapte doamnei a intrebat-o cine a iesit pe poarta. Afland ca este sotul ei, a inceput sa planga in hohote, cerandu-si iertare de la doamna. Fusese platita de cineva ca sa-i faca farmece barbatului, in asa fel incat sa nu se mai apropie niciodata de sotia lui. S-a terminat trist. Doamna a murit de inima rea, iar peste cativa ani, l-am vazut pe batranul crai intr-o statie de autobuz, privind in gol...
Sunt convinsa ca singura solutie de a lupta cu farmecele este credinta. Credinta care-ti da curaj, rugaciunile insistente si slujbele ce pot contracara raul, oricat ar fi el de puternic. Este singurul sprijin la care omul poate apela, in cazuri ce par fara iesire...
Nicolescu Virginia - str. Saturn nr. 2, bl. B1,
sc. 2, ap. 14, Tiglina I, Galati