Caderea parului

Redactia
Daca pana mai ieri, caderea parului si calvitia erau o problema strict masculina, de la o vreme incoace, ea le "loveste" si pe femei.

Dovada? Cozile de la cabinetele medicilor dermatologi si... numeroasele scrisori prin care cititoarele noastre ne solicita ajutor. Il vom oferi fara preget, cu conditia ca simptomele sa fie corect descrise, singurul mod prin care poate fi stabilita cauza fenomenului. Un prim ajutor este testul pe care vi-l prezentam. Raspunzand corect la intrebarile cuprinse in el, veti putea sa va puneti singure diagnosticul si chiar sa gasiti cateva solutii de urgenta.

Ati parcurs in ultimul timp o perioada mai accentuata de stres ori v-ati schimbat complet alimentatia?
Daca da, caderea parului dvs. este normala. Stresul provoaca o distorsionare a functiilor organismului. Faptul acesta influenteaza si parul. El cade mai mult ca de obicei si creste mai greu la loc.
Solutii: incercati sa inlaturati stresul prin sport, multa miscare in aer liber, yoga, o alimentatie bogata in zinc: fulgi de ovaz si suc de ovaz (se pune la incoltit si se baga in centrifuga), tarate de grau si grau incoltit amestecat cu pastura de miere.

Parul dvs. a fost supus unor actiuni chimice? (Vopsit, permanent)
Unele substante folosite pentru permanent ori vopsitul parului la femei pot sa atinga structura firului de par. Urmarea: parul se rupe (nu e vorba de caderea parului).

Solutii: faceti un tratament pentru par tocit (exista solutii speciale care se aplica dupa sampon), folositi sampoane slabe, pentru par fragil. Cand va uscati parul, puneti foehnul la treapta cea mai mica. Nu faceti mai mult de 2-3 permanente pe an, si preferati sampoanele colorante - vopselelor tari.

Va simtiti adesea obosite si vlaguite? Vi se face frig repede? Aveti fata palida, aveti probleme cu mucoasele din nas si din gura?
Daca da, adresati-va unui medic internist. Aceste simptome puse in legatura cu caderea parului si ruperea unghiilor arata o mare lipsa a fierului din organism.
Tratament: luati preparate farmaceutice pe baza de fier si mancati alimentele care il contin: ficatul de vita, polen, grau, ovaz, secara (incoltite), morcov, spanac, ceapa, creson, patrunjel (crude).

Suferiti de constipatie si v-ati ingrasat fara motiv?
Aceste neajunsuri puse in legatura cu caderea parului arata o reducere a functiilor glandei tiroide, care determina o dereglare a multor functii ale organismului, intre care si aceea a cresterii parului.
Tratament: preparate farmaceutice cu iod si hormoni.

Ati renuntat de curand la pilulele anticonceptionale? Ati nascut?
Daca da, cauza caderii parului este hormonala. Daca nu mai luati pilule sau ati devenit mama, nivelul estrogenului din organism scade si constitutia parului sufera. Dar nu va faceti griji: dupa ce organismul se obisnuieste cu noua repartitie a estrogenului, parul va va creste din nou.

Faceti febra, ati fost operate?
Daca da, nu intrati in panica: cateva luni dupa o boala insotita de febra, se ajunge adesea la caderea parului. La fel se intampla si dupa o operatie, in cazul cand ati fost tratata cu heparina. Dar si in aceste cazuri, parul va creste, cu timpul, din nou.

Luati medicamente in mod regulat sau preparate pe baza de vitamina A?
Multe medicamente au ca efect secundar caderea parului (mai ales cele administrate pentru reglementarea circulatiei sangelui). Ele sunt adevarate otravuri, care impiedica formarea radacinii firului. In cazul cand sunteti un consumator frecvent de vitamina A, caderea parului e un indiciu de supradozaj.
Tratament: micsorati administrarea medicamentelor.

Va cad smocuri de par din cap? Va raman locuri goale, de forma rotunda?
Daca da, adresati-va unui medic dermatolog. In asemenea cazuri, de vina este o ciuperca aparuta pe pielea capului (pielea se inroseste usor, apar mancarimi, devine scortoasa, eventual apar pe ea mici basici), dar si lichenii ori diverse eczeme seboreice.
Tratament: preparate recomandate de medicul dermatolog+fito si apiterapie.
Daca nici una dintre intrebarile de mai sus nu raspunde la cazul pe care il reprezentati, adresati-va unui medic internist: caderea parului e primul semn al unor imbolnaviri grave, pe care ar fi bine sa le depistati din timp.