Caderea parului (II)

Redactia
Dupa ce in numarul trecut al revistei ati luat cunostinta de cauzele care duc la caderea parului si modul in care puteti sa va autodiagnosticati singuri, in numarul de fata va recomandam cateva mijloace naturale menite sa combata seboreea, eczemele si sa tonifice parul: frectii, bai, spalaturi locale executate cu plante, uleiuri, esente, tincturi si produse apiterapeutice.

Efectul lor este strict conditionat de o alimentatie foarte bogata in vitamine si saruri minerale, de o viata igienica, fara excese (tutun si alcool), de practicarea sportului ori a plimbarilor indelungate, de respiratii si relaxari.

1. Bai


Frunze si radacini de urzica - combat seboreea si matreata, tonifica parul. Pentru amestec se utilizeaza 10 parti de frunze uscate si 90 de parti de radacina uscata (raport de o lingura la trei linguri). Se face o infuzie (apa clocotita se toarna peste planta) de 2 linguri amestec la 1 l de apa. Se clateste parul, frictionandu-se in acelasi timp radacina. Se lasa zece minute sa actioneze, fara ca parul sa fie sters.

Foi de nuc - 200 g frunze proaspete de nuc la o cana de apa; se face o infuzie cu care se clateste parul, frictionandu-se in acelasi timp radacina. (La 2 l de apa se pun cinci linguri de supa pline varf cu frunze de nuc.)

Radacina de brusture si iarba mare - decoct (fierbere) preparat din 3 linguri de planta la o jumatate litru de apa. Se lasa sa fiarba incet 30 de minute. Se clateste parul si se frictioneaza.

2. Tincturi


Salvia - 20 g de frunze, macerate 8-10 zile in 100 ml alcool. Tinctura se pune pe un tampon de vata si se frictioneaza puternic radacina parului. Apoi se face o frectie puternica pe tot capul, cu ajutorul unui prosop. Se lasa sa se zvante, apoi se perie parul cu o perie aspra.

Sovarv - se prepara o tinctura din 20 g de planta (o lingurita), macerata doua saptamani in 100 ml alcool. Se procedeaza la fel ca la tinctura de salvie.

Ardei iute - frectii energice la radacina parului cu tinctura preparata din 20 g ardei iute la 100 ml apa lasata la macerat 7-8 zile.

3. Apiterapie

Dermapin (laptisor de matca) - plus polen (preparat apicol). Sa se frictioneze radacina parului si pielea capului de 2-3 ori pe saptamana, cu un tampon de vata imbibat in solutie.

4. Uleiuri


Uleiul de porumb - se incalzeste uleiul si se maseaza cu el tot capul, dupa care se infasoara intr-un prosop care a fost inmuiat in apa fierbinte si stors. Se repeta de 5-6 ori. Apoi se spala parul cu ou si se clateste cu infuzie de mesteacan.

Uleiul de ricin - amestecat cu putin gaz, se pune pe o vata si se freaca puternic radacina parului. Peste noapte, capul trebuie acoperit cu o basma. Dimineata, se spala cu ou si se clateste cu infuzie de mesteacan, musetel, nuc.

5. Otetul de mere

Se frictioneaza zonele unde cade parul de sase ori pe zi, incepand de dimineata si pana seara.

6. Suc de frunze si coji de nuc

La inceputul verii, cand fructele sunt mici si verzi, se baga in centrifuga impreuna cu frunzele. Sucul obtinut se pune pe vata si se freaca radacina parului. Se floseste numai de brunete.

7. Masaj

Cu coatele pe masa, cu ambele maini pe cap, cu degetele rasfirate, executam un masaj puternic, cu miscari circulare, pornind de la ceafa spre frunte si apoi invers.

8. Drojdia de bere

Se ia o lingurita la fiecare masa - ca atare sau dizolvata intr-un suc de legume.

9. Solutie de Lugol

Modul de preparare: 2 lingurite de miere de albine amestecate cu 2 lingurite de otet de mere, la care se adauga 100 ml apa si cate o picatura de Lugol (se gaseste la farmacie) la persoanele cu greutatea pana la 75 de kilograme, iar pentru cei ce depasesc aceasta greutate, se pun doua picaturi de Lugol. Se administreaza intern: 3 zile pe saptamana se ia mierea cu otetul si Lugolul, iar restul de 4 zile, numai miere si otet. Se iau trei lingurite pe zi, vreme de sase luni.

10. Iaurt

Se mananca un litru pe zi.
Important:

inlocuiti sampoanele din comert cu galbenusul de ou;

periati-va parul in fiecare zi;

nu purtati capul acoperit decat atunci cand este frig.