Despina Vandi

Dia Radu
Din Tara Maslinilor, la Bucuresti.

"Sunt plina de viata si nici prin gand nu-mi trece sa traiesc altfel decat la maximum"

Nascuta in Germania, langa Stuttgart, dar intoarsa de la sase ani in tara natala a parintilor ei, Grecia, Despina Vandi e o cantareata care nu se multumeste cu putin. Dupa ce a ramas fara concurenta in tara maslinilor infloriti, s-a lansat la nivel international, ocupand cu melodiile Gia si Opa Opa locul intai in mai multe state din Europa si America. Femeile o iubesc pentru ca are o voce divina, copiii o adora pentru ca e mereu vesela. Ei bine, barbatii innebunesc cand o vad si, prin urmare, au votat-o drept una dintre cele mai sexy femei din lume. Si totusi, Despina nu e o diva, asa cum va asteptati, sau cel putin nu-si petrece chiar tot timpul la coafor, inconjurata de bodyguarzi. Absolventa de filosofie si psihologie, ea a decis sa faca cunoscute lumii intregi muzica si traditiile poporului sau. Fiindca s-a lansat de curand si in Romania, a acordat cititorilor nostri un interviu in exclusivitate.

- Aproape in fiecare zi esti in alta parte a planetei. Azi la Tokyo, maine la Lisabona, poimaine in Germania, unde ti-ai petrecut si copilaria. Vorbesti mai des engleza decat greaca. Pana la urma, unde te simti acasa?

- In camera de hotel. Ha! Ha! Glumesc, fireste. Dar sunt aproape mereu pe drumuri, asa ca m-am obisnuit. Anul trecut am fost ceva mai relaxata, pentru ca am nascut un copil si am calatorit doar intre cele doua case ale mele din Grecia si Spania. Acolo e acasa pentru mine. De fapt, cel mai acasa e numai in Grecia, unde pot fi eu cea dintotdeauna, fara machiaj si fara haine de scena, inconjurata de prieteni si de familie. Mi-e foarte dor de aceste lucruri, de fiecare data cand sunt plecata in turnee. Dar mai exista jumatati de acasa peste tot pe unde merg, in Germania, de exemplu, unde am locuit primii sase ani din viata mea. Mi-am facut prieteni peste tot pe unde am fost, chiar si daca era vorba doar de un concert. Sunt foarte sociabila, pur si simplu ma trezesc ca strang in jurul meu foarte multa lume.

-Atunci, inseamna ca-ti face mare placere sa calatoresti...

- Da, dar a devenit deja meserie. La urma urmei, serviciul meu e unul foarte mobil... Acum nu mai e la fel de distractiv cum era pe vremuri. Sigur ca inca imi mai place sa cunosc locuri si oameni noi. Dar mi-as dori sa am mai mult timp de stat in fiecare tara si in fiecare oras. Si mi-as dori mai degraba sa vad locuri deosebite, in care sa nu ma duc ca sa cant, cum e Polul Sud, de exemplu.

- Iti mai aduci aminte de anii copilariei petrecuti in Germania?

- Cum sa nu, chiar daca limba germana nu am invatat-o. Sederea in Germania m-a influentat mult, am cunoscut un tip diferit de societate, am invatat sa-mi controlez emotiile (caci, vai, nemtii sunt destul de reci), dar mai ales am invatat sa tintesc mereu mai sus in proiectele mele. Cu toate acestea, nu ma pot departa prea mult de radacinile mele grecesti. Cred, de altfel, ca muzica mea spune tot: are ritm mediteranean, e nascuta dintr-o pasiune greceasca. Muzica greceasca veche a fost mereu o sursa de inspiratie pentru mine. Cand parintii mei s-au mutat din Grecia in Germania, n-au uitat sa puna in geamantan si discurile cu muzica greceasca traditionala. Asa se face ca inca din copilarie am fost obisnuita cu ritmurile grecesti.

- Si tot atunci ai inceput sa canti?

- Ca sa fiu sincera, nici nu prea imi mai aduc aminte unde am aparut pentru prima data in public. Imi vin in schimb in minte niste seri extraordinar de frumoase din facultate, cand cantam, alaturi de un bun prieten pianist, muzica de club. Cred ca atunci a inceput...

- A fost cale lunga pana la succesul international?

- Nu foarte. De fapt, pentru asta ar trebui sa le multumesc prietenilor mei nemti, mai ales daca ma gandesc la melodia Gia, care a devenit un hit international, dupa ce mai intai fusese un hit doar in Grecia, asta inainte de 2000. Celui care a remixat piesa i-a placut atat de mult, incat a zis ca e pacat ca restul lumii sa nu stie de ea. Asa ca a creat o varianta de club dupa melodia mea, care incepand cu 2003 s-a ascultat in toata Europa. Apoi s-a intamplat ca a ajuns si la radio, a ajuns si in State, chiar si in Asia, plasandu-se pe locul intai. M-a surprins, dar uite ca m-am adaptat noului stil de viata.

- Pregatesti acum un turneu european?

- Agenda mea e plina pentru lunile urmatoare, asa ca da, pot sa zic ca va fi un fel de turneu, dar nu doar european. Voi fi si in State, dar si in Asia. Astept ecourile noului meu album, care s-a lansat chiar acum peste tot prin Europa. In rest, ma ocup de familia mea si de bebelusul meu, care are doar un an.

- Ziarele vorbesc despre sotul tau, care este la fel de faimos ca si tine. Cum e viata intre doua celebritati?

- Sunt casatorita, intr-adevar, dar nu vorbesc prea mult despre viata mea particulara. Incerc sa o pastrez cat mai ascunsa de ochii lumii. El este tot persoana publica si e cunoscut in toata lumea (fotbalistul Demis Nikolaidis, care joaca la Atletico Madrid - n.r.). Sunt fericita cu el si imi doresc sa fiu mereu la fel de fericita, facandu-mi totodata si meseria. De altfel, crezul meu in viata este "traieste!". Sunt plina de viata si nici prin gand nu-mi trece sa traiesc altfel decat la maximum.

- Cine te-a indrumat sa alegi Facultatea de Filosofie?

- Eu insami am ales. S-a intamplat pentru ca nici un raspuns nu ma putea satisface. M-am nascut cu o foame de a sti cat mai multe si cred ca e in firea mea sa analizez atat de minutios lucrurile. Am vrut sa stiu mai mult, dar am sfarsit prin a avea si mai multe intrebari de pus.

- Te-a schimbat mult cucerirea titlului de vedeta internationala?

- Sunt fericita ca doar viata mea s-a schimbat, nu si eu insami. Eu am ramas aceeasi fata pe care ati fi putut-o intalni si acum trei ani. Am mai putin timp pentru mine si pentru familia mea, nu mai pot sa practic nici un hobby, dar hei... Daca asta e pretul pe care trebuie sa-l platesc pentru a face ceea ce-mi place, cred ca e chiar foarte mic!

- Cum este industria muzicala greaca?

- Este in continua crestere. Sistemul este foarte permisiv, iar in ultimii ani regulile traditionale s-au mai inmuiat. Este loc pentru toata lumea, iar competitia e o buna motivatie. Ce-mi place cel mai mult in Grecia este ca oamenii sunt foarte devotati ritmurilor lor nationale. Grecii accepta mai greu influente straine.

- Dar Romania, tara noastra, cum ti se pare?

- Stiu destul de multe despre Romania, pentru ca am un reprezentant roman care se ocupa de promovarea discurilor mele la publicul roman. Din pacate, nu am avut ocazia sa cunosc si detaliile. Sper sa am timp sa descopar tara voastra asa cum e ea in realitate, s-o vad cu ochii mei, mergand pe jos, in tenisi, prin Capitala. Stiu ca romanii nu si-au pierdut inca traditiile. Asta ma bucura. Le doresc din toata inima sa ramana niste oameni adevarati, sa nu se departeze de radacinile lor, caci acestea ii vor tine drepti in picioare, chiar si in mijlocul celei mai teribile furtuni.

Foto: arhiva artistei




Discografie: Gela Mou (Zambeste-mi), 1994; Esena Perimeno (Pe tine te astept), 1996; Deka Entoles (Zece porunci), 2000; Gia, 2003. In 2002 castiga patru discuri de platina, iar in 2003 i se acorda titlul de "Cel mai bine vandut artist grec".