Primavara i-a secerat

Claudiu Ionescu
Sergiu Comissiona si Mihai Brediceanu.

Doi mari dirijori romani s-au stins din viata

O coincidenta nefasta a facut ca destinul sa loveasca in acelasi timp doua mari personalitati ale muzicii. O primavara cruda care nici n-a inceput bine si deja si-a luat tributul...
In noaptea de 5 spre 6 martie s-a stins din viata unul dintre cei mai importanti dirijori ai lumii, maestrul Sergiu Comissiona. Anul acesta ar fi implinit 77 de ani. Singur, intr-o camera de hotel din Oklahoma, a facut un atac de cord, la doar cateva ore dupa sustinerea unui exceptional concert, la pupitrul Filarmonicii din localitate. A fost gasit dimineata de personalul hotelului. Este o mare pierdere pentru viata muzicala mondiala. Sergiu Comissiona a fost dirijor muzical al Filarmonicii din Baltimore, al Houston Symphony si Vancouver Symphony Orchestra, aflandu-se si la conducerea New York City Opera. A mai fost director muzical la Haifa Symphony Orchestra, la Gteborg Symphony Orchestra, la Orchestra Radio din Hilversum (Olanda), fiind si unul din mentorii Orchestrei de Tineret din Asia. De cand a inceput sa dirijeze in Romania, dupa 90, nu am pierdut nici un concert "semnat" Comissiona. Indraznesc sa cred ca ii devenisem apropiat. De cate ori ma vedea, facea glume legate de zodia Gemenilor, careia ii apartineam amandoi, "fluturi vesnic neasezati", si asta imi voi aminti ori de cate ori ii voi asculta Cd-urile, si imi voi mai aminti placerea cu care mi-a raspuns la intrebari, de cate ori i-am solicitat interviuri pentru "Formula As". Si cum s-a amuzat cand l-am fotografiat rasfoind revista. Toti iubitorii muzicii ne vom aminti insa acelasi lucru extraordinar: aflat la pupitrul orchestrelor straine, maestrul Comissiona includea intotdeauna in program Enescu. Era modul sau de a arata ca, desi apartine lumii, e roman.
Tot marii lumi a muzicii i-a apartinut si celalalt mare disparut, dirijorul, compozitorul si matematicianul Mihai Brediceanu. S-a stins din viata in aceeasi zi nefasta de 6 martie. Fost director general al Operei Nationale din Bucuresti, al Filarmonicii "George Enescu", al Festivalului si Concursului International "George Enescu", presedinte al Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din Romania si coordonator al Grupului de Muzica, Matematica si Informatica al Academiei Romane, Mihai Brediceanu a fost si director muzical al Orchestrei Syracuse New York si profesor la Syracuse University. Inventator al polimetronomului, s-a dedicat promovarii peste tot in lume a creatiei lui George Enescu. Dincolo de complexitatea preocuparilor sale, maestrul Brediceanu era, incontestabil, un boier, un rafinat, un om al altui veac, in tinuta si maniere, si un om modern, in mentalitate. Trupul neinsufletit al maestrului Brediceanu a fost depus marti, la Opera Nationala din Bucuresti, iar ceremonia funerara s-a desfasurat miercuri, la Lugoj, acolo unde sunt radacinile Bredicenilor.