Manastirea "Inaltarea Sfintei Cruci" de la Malvialle

Sanda Anghelescu
La 450 km de Paris, in Auvergne, s-a inaltat prima manastire romaneasca din Franta.

Intreaga lume crestina pleaca an de an in pelerinaj in Franta, pe urmele aparitiilor Sfintei Fecioare Maria, petrecute in urma cu un secol si jumatate. La Paris, la capela "Medalia Miraculoasa", ori la Lourdes, unde si astazi se mai savarsesc minuni: vindecari miraculoase, indeplinirea unor tainice si fierbinti rugaciuni inaltate Preasfintei Fecioare, convertiri la dreapta credinta in Dumnezeu. Tot minune este si faptul ca apa de la Lourdes, inchisa in sticle si purtata peste mari si tari, in casele credinciosilor, se pastreaza, dupa mult timp, la fel de proaspata ca cea de izvor.
De straveche traditie catolica, Franta a ramas, pana la Revolutia din 1789, una dintre cele mai religioase natiuni europene, numita si "la fille ainEe de leglise". Revolutia Franceza a adus insa cu ea si morbul ateismului, venin strecurat perfid, in timp, in milioane de suflete din intreaga lume. Acelasi venin, administrat cu de-a sila si romanilor in anii terorismului comunist. Abia dupa decembrie 1989, dupa mai bine de patruzeci de ani, romanii se intorc in masa in sanul Bisericii, intarindu-si rostul si sufletul prin rugaciune si credinta.

Omul propune, Dumnezeu dispune...

In urma cu doua veacuri, in Franta, la Malvialle, in regiunea Puy de Dome din Auvergne, s-a construit un staul ce-avea sa adaposteasca toate vitele satului. Cand n-a mai servit drept casa pentru cirezi, intregul domeniu, cu cladire cu tot, a fost cumparat de celebra artista si cantareata franceza Arlety, care a lasat cu limba de moarte ca locul sa nu intre vreodata in eventualele itinerarii turistice, pentru a-si pastra frumusetea si linistea. Asa s-a si intamplat. Pitulat intr-o vale plina de verdeata, veritabila rezervatie a naturii, domeniul Malvialle a ramas neatins ca la facerea lumii. Pana in ziua cand profesorul Christian Cabrol, presedintele asociatiei culturale fondate de celebra Arlety, a hotarat, impreuna cu ceilalti membri ai ei, sa cedeze domeniul pentru intemeierea unei manastiri ortodoxe.
De ce ortodoxa si de ce romaneasca, numai Dumnezeu stia...
I-au adresat propunerea Ips Iosif, Arhiepiscopul Mitropoliei Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala din Franta, care de mult se ruga, impreuna cu credinciosii sai, sa gaseasca un loc de manastire. "Multumescu-Ti Tie, Doamne!", a murmurat la aflarea vestii Ips Iosif, cu ochii ridicati spre cer, patruns de minunea infaptuita.
Si dupa indeplinirea formalitatilor, locul a fost concesionat romanilor, care astfel au primit un nesperat, insa mult asteptat si cerut dar ceresc... manastirea numita Inaltarea Sfintei Cruci (cu hramul la 14 septembrie, marea sarbatoare crestina a inaltarii Sf. Cruci).

O mana de frati calugari...

Calugarii care aveau sa slujeasca de atunci incolo in manastire au fost alesi cu mare grija, din aproape toate regiunile Romaniei, toti oameni cu carte, plini de har si smerenie, pusi sa transforme vechiul staul in Casa a Domnului.
Au inceput reparatiile, au strans bani, putin cate putin, au refacut acoperisul spart, hornurile, zidaria, au schimbat ferestrele, au pus geamuri, au pus in functiune sobele, au muncit din greu, pregatind asa cum se cuvine lacasul sfant.
Putini la numar, dar muncind cu ravna, fara a precupeti nici o stradanie, calugarii de la Malvialle au astazi o manastire asa cum au visat, desi mai sunt - zic ei - atatea de facut. Dar pe langa munca lor cu bratele, au mai adus aici, in inima Frantei, un suflu de spiritualitate si de sacralitate, propriu Bisericii si credintei noastre ortodoxe. Staret a fost numit Ps Siluan - pe numele sau civil Ciprian Span -, nascut la Sibiu, unde a fost coleg de facultate cu Ips Arhiepiscop si Mitropolit Iosif.
Cand vorbesc de el, romanii au numai cuvinte de lauda: "Este un om "pietros", nu se sperie niciodata de greutati, e tot numai credinta si iubire de Dumnezeu. Credem ca nu putea fi ales alt staret mai potrivit." (dr. Serban Mihaileanu, Paris).
Ps Siluan si-a inchinat cu totul viata Bisericii si lui Dumnezeu. A intrat in calugarie la Manastirea "Lazesti" din judetul Alba si s-a legat, pe linie duhovniceasca, de parintele Rafael Noica. Si-a sustinut doctoratul in teologie (1994-1998) in Franta si tot aici, la o manastire ortodoxa de maici, a fost duhovnic. Acum, Ps Siluan este si Arhiepiscop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala.
Prima liturghie la Malvialle, in manastirea nou infiintata, in prezenta Ips Iosif, s-a celebrat la 14 octombrie 2001, cand, in ciuda distantei (se afla la 400 km de Paris), au venit multi romani stabiliti in Franta. De-atunci, portile lacasului stau pururi deschise pentru orice crestin insetat de rugaciune si pace spirituala.

"Am dat si noi o mana de ajutor..."

Primele vesti despre manastirea ortodoxa romaneasca de la Malvialle le aflasem de la cunoscutul medic roman din Paris, dr. Serban Mihaileanu, membru fondator al Asociatiei Manastirea Inaltarii Sfintei Cruci-La Malvialle.
"De ce aveam nevoie de o manastire a noastra, ortodoxa? Pentru ca noi, in general, romanii din Europa occidentala, am trait prea mult cu sentimente de alienare, dezonoare, suspiciune. Ba, din nefericire, ne-am angajat si deseori in razboaie fratricide. Emigratia (pentru unii exil, pentru altii diaspora) a inteles sa ia cu sine si conflictele "de-acasa", pe care s-a grabit sa le impamanteneasca acolo unde i-a dus soarta. Pe de alta parte, Biserica oficiala din Romania de pana in 1989, barbar subordonata discursului politic, facuse ca familii intregi de romani stabiliti aici sa renunte sa mai mearga la biserica, unii s-au convertit chiar la alte religii.
Asa s-a nascut intrebarea, chinuitoare pentru cei din generatia mea: cum sa existam, fara sa uitam ce s-a intamplat, dar fara "fractura" iremediabila a generatiei razboiului si comunismului?
Simteam nevoia de a recrea adevaratele ierarhii de valori spirituale, tineam sa ne ferim de orice fel de discurs demagogic, nu mai voiam sa mai nutrim sentimente de ura unii fata de altii, dar refuzam in acelasi timp si sa uitam trecutul.
Simteam, prin urmare, nevoia unei primeniri spirituale, a unei curatenii sufletesti, a unui loc in care sa ne simtim mai buni, mai aproape de Dumnezeu si sa fim mai uniti in credinta noastra. Or, primele pietre de temelie pentru o asemenea refacere spirituala au fost si vor fi intotdeauna biserica si manastirea.
In sensul acesta, Manastirea Ortodoxa Inaltarea Sfintei Cruci este un dar al Celui de Sus, este sansa noastra de a ne mantui sufletele, dar si incercarea ca impreuna, cei de-aici si cei de-acasa, sa ne unim puterile si sa izbutim sa ramanem uniti, in numele Domnului. Cred ca aceasta-i menirea unui crestin adevarat."

(Fotografii din arhiva Patriarhiei Romane)

Cei care doresc sa intre in legatura cu calugarii de la Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci o pot face prin posta, La Malvialle, 63210, Rochefort-Montagne, France, prin telefon - tel./fax. 0033.4.73.65.85.13, sau e-mail: lauran_timotei@hotmail.com
Pentru cei care vor sa ajute Sf. Manastire, contul bancar e: Caisse Regionale du Credit Agricole, Centre France 63210 Rochefort-Montagne. Identificare bancara: Agrifrpp868 Iban: Fr7616806018002885275300111