Nico

Corina Pavel
Ursitoarele i-au daruit o stea.

"Acum e timpul meu! La 35 de ani!"

Nicoleta Matei din Ploiesti este mama si sotie model, o femeie modesta, inteligenta si muncitoare. Dar Dumnezeu i-a pus in frunte o stea: steaua talentului muzical. Asa se explica de ce in anii din urma ea a ajuns sa devina o vedeta, o interpreta de mare clasa, una din primele voci ale Romaniei. Nico este o artista din acelea putine la numar, care nu fac nici un efort spre a se face vizibile. Carisma si talentul ei sunt genetice, mostenite de la ursitoare. Noul ei succes, Asa Cum Vrei, e in varful topurilor din Bucuresti si din tara si face deja sa zornaie a plin pusculitele de la Intercont Music, producatorul ultimului ei album

Asii din maneca

- Ne pui in brate acum, odata cu primavara, un nou album: Asa cum vrei. Asta, dupa ce anul trecut ai facut "ravagii" pe la toate festivalurile internationale pe unde ai trecut, adunand toate premiile si toate laudele. La 35 de ani, ti se pare ca timpul nu mai are rabdare cu tine?
- Pana acum trei ani, nu eram decat angajata Teatrului "Toma Caragiu" din Ploiesti si cantareata de bar, cu vechi state de meserie. Am lansat cu vechii mei prieteni de la B.U.G. Mafia o piesa care s-a difuzat pe toate posturile muzicale radio-tv, si asa m-a descoperit George Maracine, producatorul meu, si m-a "impins" in ochii lumii, cu primul meu album, Gand pentru ei, care s-a vandut foarte bine pentru un debut. Am capatat incredere in mine si m-am aruncat pe val. Nu m-a ametit succesul, pentru ca am avut destul timp, ani de zile, in care sa-mi pregatesc clipa aceasta. Pentru fiecare din noi, clipa in care iti faci "intrarea", in care ai toti asii in mana, e randuita de Dumnezeu. Pentru mine, a venit cand eram trecuta de 30 de ani, dar nu-mi pare rau ca n-a fost mai devreme. Acum e timpul meu! Am langa mine prieteni vechi si dragi, care ani de zile mi-au repetat: "Nico, tu esti buna, esti tare de tot!", pana m-au convins si pe mine. Mai am si oameni care vor sa ma ajute - compozitori care stiu retete de hit-uri (Laurentiu Matei, Laurentiu Duta, Viorel Gavrila, Radu Alin, Silviu Paduraru) si, mai ales, am sprijinul familiei mele, cel mai pretios dintre toate.
- Cum sa nu iasa un produs excelent dintr-o asemenea intalnire de "energii" creative? "Asa cum vrei" e un album vibrant, plin de stralucire si extrem de romantic.
- E o alta etapa a vietii mele profesionale. Am evoluat mult intr-un timp foarte scurt, iar aceasta schimbare nu e ceva accidental, ci rezultatul lungilor mei ani de experienta si de continua pregatire. Asa cum vrei este, din punct de vedere emotional, o "felie" din viata mea, pentru ca m-am implicat foarte mult in toate piesele. Fiecare dintre ele este speciala, fie pentru ca-mi trezeste o anumita stare, fie ca este compusa de oameni dragi mie, fie ca-mi evoca, pur si simplu, amintirea cuiva. Albumul este, de altfel, dedicat memoriei tatalui meu, care-mi lipseste mult, cu sfaturile si mai ales cu sentimentul de ocrotire parinteasca pe care mi-l dadea prezenta sa.
- Fiica ta, Andra, si sotul tau, si el muzician, Laurentiu Matei, sunt cei mai aprigi sustinatori ai tai. Formati impreuna o familie unita, cu o armonie de nezdruncinat. Care e secretul? Multe vedete, cu mari succese pe scena, se plang ca acasa nu-si gasesc partenerul potrivit.
- Nu incetez sa marturisesc, cu modestie, ca ma simt binecuvantata de Dumnezeu, si cu darul pe care mi l-a dat - glasul -, dar si cu o familie fericita. Atunci cand cariera iti ocupa aproape tot timpul, numai un om de toata isprava poate intelege acest lucru, asa cum este sotul meu, Laurentiu Matei. Sprijinul sau este neconditionat, iar faptul ca amandoi suntem indragostiti de muzica ne ajuta si in relatia noastra profesionala. E un foarte bun instrumentist si compozitor. De altfel, el semneaza majoritatea pieselor mele, ma cunoaste cel mai bine si stie ce anume se potriveste vocii mele! Cat despre fiica mea, Andra, desi are 17 ani acum, e foarte "mamoasa" si ne iubim enorm, ea e motivatia vietii mele si odorul meu de pret. Cand mi-am schimbat look-ul pentru acest nou album si am facut nenumarate sedinte foto, ea mi-a spus, cu o admiratie plina de savoare: "Mami, era sa nu te recunosc in poze!". Nu pot sa stau prea mult timp departe de ei, de sotul si fiica mea, de aceea nici nu plec in turnee prea lungi. Sanatatea, fericirea si dragostea lor mi se par cele mai de pret bijuterii.
- Intr-o societate atat de nevrotica precum cea in care traim, tot mai multi specialisti afirma ca juramintele de credinta pana la moarte sunt o iluzie pentru un cuplu modern. Tu ce parere ai?
- Ca femeie, cred ca un barbat, ca sa-mi merite atentia, trebuie sa aiba cel putin doua calitati: fidelitatea si simtul umorului. Gelozia este o boala, realmente, si pot sa spun asta, pentru ca am suferit si eu vreo cativa ani de pe urma ei. Dar m-am vindecat de indata ce am inceput sa am incredere in el. Sunt convinsa ca increderea sta la baza soliditatii cuplului, indiferent de vremurile pe care le traim. Capatand incredere, ne rasfatam si ne iubim mai mult unul pe celalalt, inventam noi motive pentru a ne reindragosti. Iar atmosfera caminului e intretinuta de alte mici gesturi si dovezi de afectiune care ne fac sa ne simtim in siguranta impreuna. Cum ar fi sfertul de ora de gimnastica, pe care il fac, de cele mai multe ori, impreuna cu fiica mea, pe terasa casei noastre, sarutul pe care i-l dau la culcare, desi nu mai e de ceva vreme un copil (clipa aceasta speciala imi lipseste cel mai mult atunci cand sunt plecata de-acasa), rugaciunea de seara, prin care invoc protectia lui Dumnezeu pentru casa noastra si pentru toti cei dragi mie, asa cum m-a invatat mama, inca de cand eram mica. Chiar si orele mele de canto, de studiu, le fac tot cu gandul la Dumnezeu, multumindu-I pentru tot ajutorul pe care mi l-a dat pana acum, si in viata, si in cariera! Fara El, nu se poate face nimic durabil.

Celebritate cu o ceasca de ceai

- Cine nu-si doreste, oare, povesti de viata cu happy-end?!... Dar tu esti artista, si celebritatea are si fetele ei urate, nesuferite.
- Imi place sa cred ca celebritatea nu m-a schimbat, nu mi-a modificat, in vreun fel, atitudinea fata de cei din jurul meu. Sunt eu, Nico, sunt simpla, sunt ca voi, ca orice om normal. Nu am nici macar aerul unei vedete, nici nu imi place sa ma arat in toate ocaziile si la toate evenimentele mondene, desi inteleg ca ele sunt, de cele mai multe ori, obligatii care-ti aduc un plus de imagine, imi promoveaza muzica. Dar eu fug de agitatie, de galagie, prefer sa stau linistita pe terasa casei mele, cu o carte si o ceasca de ceai, sau sa-mi fac de lucru printre florile din mica mea gradinita. Dar ma achit si de astfel de obligatii, desi uneori trebuie sa bat drumul pentru asta de la Ploiesti la Bucuresti, si sunt atat de obosita cand ajung la astfel de petreceri, incat uit sa-mi afisez zambetul de rigoare si nu ma gandesc decat sa ma intorc cat mai repede acasa. Dar nu totdeauna e asa. Saptamana trecuta, la Club "Ugly", unde am avut concertul de lansare al albumului Asa cum vrei si unde i-am avut ca invitati pe Selena, Alb si Negru si Mihai Traistariu (cu care am cantat in duet piesa care a luat locul trei la selectia pentru Eurovision), atmosfera nu a fost deloc "scortoasa". Ne-am distrat de minune, si eu, si invitatii mei, pana spre dimineata.
- Ai o silueta de invidiat. Ce faci pentru asta? Ce mananci? Adica... mananci ceva?...
- Asa-s de felul meu, slaba, si de aceea nu fac cine stie ce sacrificii pentru a arata asa. Doar sunt atenta sa nu mananc, nici foarte mult, nici feluri foarte sofisticate, asa cum multe femei sunt tentate, mai ales atunci cand trec prin crize existentiale. Ador gimnastica aerobica si mersul pe jos, si ma duc, din cand in cand, la sala de fitness. Imi place sa ma imbrac sport si sa mananc ayurvedic si gasesc ca tatuajele sunt foarte sexy - as vrea sa-mi fac unul... pe spate. Cred ca i-as da voie chiar si Andrei sa-si faca unul!... Acum incerc sa-mi promovez o imagine sport-eleganta cu ajutorul stilistului Ciprian Sipos, cel care mi-a creat look-ul pentru noul meu album, Asa cum vrei.

Terapii optimiste

- Ce altceva te mai pasioneaza, in afara muzicii si a familiei tale?
- Iubesc teatrul, chiar dinaintea muzicii. Nu am incetat sa lucrez la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti, orasul meu, si mi se pare ca atunci cand urc pe scena, atunci cand creez un nou personaj, cu toate mijloacele mele de expresie, incepe adevarata viata, incat nu doar interpretez anumite personaje, ci chiar ma confund cu ele. Tot astfel se intampla si cu muzica, nu doar cant melodiile, ci pun in ele si o particica din sufletul meu. Am si o dorinta tinuta in secret pana acum: sa fac cascadorie. Poate chiar voi face, pentru viitorul meu videoclip, ma voi antrena special pentru aceasta. Putina adrenalina nu strica in chimia mea personala, iar curajul nu-mi lipseste.
- Ti-a lipsit, vreodata?
- Da, de multe ori. Daca as putea sa schimb ceva la mine, mi-as schimba atitudinea, din pesimista incurabila, in optimista fara leac. Acum fac eforturi sa gandesc pozitiv, pentru ca am observat ca lucrurile bune nu li se intampla in viata neaparat oamenilor buni, ci celor care sunt convinsi ca sunt cei mai grozavi. Ca americanii. Uneori, imi pare rau ca nu m-am nascut in alta tara. In America, de exemplu... Poate as fi avut mai multe sanse! Poate as fi reusit sa realizez ceea ce am realizat in Romania, dar mai devreme! Pentru ca nu am vazut pana acum decat jumatatea goala a paharului, am muncit mult ca sa ajung aici si, mai ales, ca sa capat incredere in mine. Publicul m-a ajutat foarte mult in aceasta terapie de autoeducare, cu dragostea si incurajarile pe care le-am primit din partea lui. Le multumesc fanilor mei, fara de care n-as fi putut izbandi.
- Ce mai pui acum la cale, ce ti-ai trecut in agenda?
- Dupa ce am lucrat atat la acest album nou, dupa participarile la diferite festivaluri si concursuri, cred ca este momentul sa mai stau "pe-acasa", sa ma reorientez spre publicul meu, pentru ca roadele muncii mele de pana acum sa ajunga acolo unde trebuie: la ei. Sotul meu, Laurentiu Matei, a adunat cei mai buni instrumentisti din Bucuresti si din Ploiesti, spre a-mi forma un grup de acompaniament, cu care sa-mi sustin concertele de promovare a albumului. Vreau sa fie un show adevarat, cu invitati, cu balet, cu muzica romaneasca si internationala. Iar dupa asta, nu stiu ce va urma: fiecare zi te schimba, putin cate putin, iar muzica ta se schimba odata cu tine.