Aprilie! Incepe curatenia mare

Ilie Tudor
Vreti ca zilele primaverii sa va gaseasca usori si zburdalnici ca fluturii ce zboara peste campii? Transformati luna aprilie intr-o luna a curateniei mari. Asa cum ne aerisim si ne spalam locuintele, sa ne spalam si organismul, impovarat de urmele nesanatoase ale iernii. Natura ne sta la indemana, cu cei mai eficienti "detergenti": cereale, argila, tincturi de plante si verdeturi de primavara.

"Purificati-va!" Iata un indemn pe care-l regasim in toate traditiile medicale academice, magice si chiar religioase. De ce? Pentru ca la sfarsitul sezonului rece, in organismul fiecaruia dintre noi raman "zaturi" ca la cafea, impuritati care vor "infunda" organismul, generand - daca nu sunt eliminate - tot felul de neplaceri legate de sanatate. De pilda, aceste acumulari de toxine din timpul iernii sunt responsabile de bolile respiratorii care explodeaza acum, de problemele digestive (gastrita, ulcer, colita) care cunosc o reactivare puternica, la fel ca si puseurile de reumatism, cistitele, infectiile renale etc. Chiar si celebra astenie de primavara este, in marea majoritate a cazurilor, o consecinta directa a acestei stari de intoxicare cronica a organismului. Concluzia este simpla: puneti mana pe matura si pe faras. Asa cum primavara nu uitam niciodata sa ne curatim locuintele pana in ultimul coltisor, sa nu uitam nici de marea curatenie a organismului. Si in cazul acesta, natura ne ofera "detergenti" ideali, meniti sa stearga toate urmele neplacute ale iernii care a trecut.

Curatarea tubului digestiv si a colonului

Constituie primul si cel mai important pas al curei de primavara, deoarece tubul digestiv si in special colonul sunt locurile "favorite" de acumulare a unor reziduuri peste iarna, cand dieta este foarte saraca in legume si fructe proaspete. De altfel, purificarea colonului, pusa la punct de catre doi medici americani, dr. B. Jensen si dr. J. Smith, este in sine un excelent mijloc de tratament si, mai ales, de prevenire a bolilor, despre care merita sa stim mai mult. Iata cateva remedii simple si rapide pentru realizarea acestui demers:

Cerealele integrale - au un continut ridicat de fibre alimentare, substante nedigerabile care, ajunse in tubul digestiv, isi maresc volumul si joaca rolul unei adevarate maturi pentru materiile reziduale. Se recomanda in mod special consumarea dimineata, la micul dejun, a fulgilor de grau, de orz, de ovaz sau de secara, care se prepara prin amestecare cu fructe rase, miere si condimente usoare (fenicul, nucsoara, scortisoara).

Argila - administrata intern este nu doar un mijloc de curatare, ci si de vindecare a stomacului, a intestinului subtire si a colonului. Are un efect protector, antiinfectios si regenerativ. Se administreaza in cure de 40 de zile, astfel: in jumatate de pahar de apa (100 ml) se pune o lingurita de argila, lasandu-se de seara pana dimineata. In primele sapte zile de tratament se bea pe stomacul gol, dimineata, numai fractiunea limpede din pahar - apa de argila. Dupa trecerea acestei perioade, se amesteca dimineata intreg continutul paharului si se bea integral.

Laxativele - se administreaza in cure de 2-3 saptamani pentru accelerarea tranzitului intestinal (element de maxima importanta in cura de primavara) si pentru a favoriza actiunea celorlalte doua remedii prezentate, adica argila si cerealele integrale. Sunt indicate mai ales persoanelor care consuma sau au consumat carne, care se confrunta intr-un grad mai mic sau mai mare cu constipatia (nu au minim o evacuare pe zi) sau care sufera de colita de putrefactie. Dintre laxativele cele mai eficiente mentionam: crusinul (decoct din o lingurita la o cana de apa), uleiul de ricin (1-3 linguri pe zi), tinctura de fructe de soc (despre care vom vorbi mai pe larg in acest articol).

Drenarea ficatului si a vezicii biliare

Ficatul si vezica biliara sunt in mod special afectate de catre alimentatia din timpul iernii, foarte bogata in calorii, in grasimi si proteine (mai ales de origine animala), care le supun la grea incercare. Din acest motiv, la inceput de primavara este extrem de utila o cura care sa ajute la curatarea si stimularea lor.

Cura de ridichi de luna - se consuma in fiecare zi, minimum 7 ridichi de marime medie, preparate sub forma de salata, asezonata cu otet de mere, putin ulei de masline, frunze de patrunjel si frunze de ridiche (care sunt de asemenea comestibile si foarte sanatoase). Cura se tine minimum zece zile si are efecte puternice antiinfectioase, de stimulare a activitatii ficatului, de dizolvare a eventualilor calculi biliari.

Sucul de frunze de papadie - doua maini de frunze de papadie proaspat culese se spala bine, se taie cat mai marunt si se pun la macerat vreme de 3-4 ore, in jumatate de litru de apa, dupa care se filtreaza. Sucul amar care se obtine se consuma pe parcursul unei zile, in cure de cel putin 2 saptamani. Are efect decongestionant asupra bilei, stimuleaza activitatea ficatului, este un excelent adjuvant in hepatita cronica (inclusiv formele evolutive), in diskinezia biliara, in tulburarile digestive si de alta natura, conexe cu disfunctii ale ficatului si ale vezicii biliare.

Rostopasca - este probabil cel mai puternic tonic, stimulent, regenerativ si antiinfectios hepatic din flora noastra. Se administreaza mai ales sub forma de tinctura (pe care o gasim in plafaruri si farmacii naturiste), cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa, administrata de 3 ori pe zi, pe nemancate. Cu acest remediu se face un tratament de minimum 4 saptamani. Este recomandat cu predilectie celor care au afectiuni hepatice cronice evolutive, avand o actiune deosebit de intensa.

Purificarea sangelui

Este un demers de o importanta majora pentru prevenirea bolilor primaverii si ale verii. Purificarea sangelui impiedica recidivarea bolilor de piele si previne aparitia alergiei la polen, face sa stagneze sau chiar sa involueze anumite afectiuni tumorale, reda tonusul fizic si psihic. Iata doar cateva din mijloacele traditionale de curatare a sangelui, cunoscute din medicina populara si validate ca eficienta de catre cercetarile moderne:

Leurda - frunzele acestei plante de padure, de un verde inchis si mirosind puternic a usturoi, au un extraordinar efect reglator asupra unor procese de producere a elementelor figurate ale sangelui. Se consuma sub forma de salata, asezonata cu mult patrunjel taiat fin si suc de lamaie, in cure de minimum doua saptamani.

Cura cu clorofila - sangele verde al plantelor - are o structura aproape identica cu cea a globulelor rosii din sangele uman. Aceasta ar putea explica de ce cura cu clorofila are efecte extraordinare in tratarea anemiilor de diferite etiologii, in anihilarea radicalilor liberi din sange, in tratarea tulburarilor de coagulare, a unor deficiente imunitare etc. Extractele de clorofila se obtin foarte simplu, din plante verzi de sezon (urzica, grau verde, ovaz verde, frunze de patrunjel sau frunze de asmatui) din care se iau doua maini, se spala bine, se dau prin masina de tocat, dupa care se lasa intr-un vas, acoperite cu apa, vreme de patru-sase ore. Se filtreaza preparatul, iar extractul verde obtinut se consuma pe stomacul gol. In total se beau 2-4 pahare de extract de clorofila pe zi, in cure de minimum doua saptamani.

Sucul de lamaie preparat casnic - se obtine simplu din doua lamai cu coaja, care se spala foarte bine si apoi se taie in felii cat mai subtiri. Peste feliile de lamaie se adauga un litru de apa plata sau de izvor si se lasa la macerat vreme de patru-sase ore la temperatura camerei. Dupa macerare, se filtreaza preparatul cu gust amar-acru care rezulta, adaugand eventual si putina miere sau zahar brun. Se consuma pe parcursul unei zile, cate un litru de suc, pe o perioada de minimum o saptamana. Este recomandat mai ales persoanelor cu sangele ingrosat, care sufera de tromboflebita, flebita, ateroscleroza, sechele ale unor accidente vasculare.

Curatarea cailor respiratorii

Este in mod special recomandata celor care au suferit pe parcursul sezonului rece de raceli, celor care au bronsita cronica sau astm cronic, precum si fumatorilor (activi sau pasivi).

Mierea propolizata - se obtine prin amestecarea unei lingurite de tinctura de propolis cu 2 linguri de miere lichida. Se consuma intreaga cantitate pe parcursul unei zile, pe stomacul gol, sugand mierea propolizata asa incat sa actioneze o vreme cat mai indelungata la nivelul cailor respiratorii medii. Are efecte de eliminare a secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii, antimicrobiene si stimulente imunitare foarte puternice. Trateaza si previne virozele respiratorii de primavara, sinuzita si rinita, amigdalita si faringita, fiind un excelent adjuvant in bronsita si astm.

Iarba de trei frati patati - planta uscata se macina cu rasnita electrica de cafea pana cand se obtine o pulbere fina. Se administreaza din aceasta pulbere cate o lingurita, de patru ori pe zi, cu putina apa. Este un excelent expectorant, combate eficient bronsita cronica si astmul, fiind - daca este administrata din timp - si un mijloc foarte eficient de prevenire a alergiei la polen (mai ales cea manifestata la nivelul cailor respiratorii).

Baile fierbinti cu uleiuri volatile - se fac foarte simplu, adaugand in cada cu apa fierbinte cate 20-30 picaturi din uleiul ales si scufundandu-ne corpul pana la gat, vreme de jumatate de ora. Se recomanda in mod special uleiul volatil de menta, de eucalipt, de brad sau de busuioc. Toate aceste esente aromate stimuleaza respiratia, ajung prin evaporare la nivelul plamanilor fluidizand secretiile si favorizand eliminarea lor.

Stimularea activitatii rinichilor

Este esentiala la inceputul primaverii cand, in general, diureza este mai scazuta, corpul tinde sa retina apa in tesuturi, iar riscul aparitiei sau recidivarii unor boli reno-urinare este ridicat. Primul si poate cel mai important demers in acest sens este suplimentarea cantitatii de apa consumata zilnic (se vor bea minimum 1,5 litri de lichide pe zi), asa incat sa fie suplinita pierderea de lichide prin transpiratie si sa fie stimulata diureza. Apoi, exista cateva remedii simple si foarte la indemana pentru a ajuta activitatea aparatului reno-urinar.

Ceapa si usturoiul verde - consumate crude si in cantitati ceva mai mari (minimum 4-5 fire pe zi sau mai mult) sunt un excelent stimulent al diurezei, antiinfectios si protector al rinichilor si cailor urinare. Se fac cure de minimum 2 saptamani, in care se consuma din belsug ceapa si usturoi verde.

Tinctura de fructe de ienupar - este in mod special indicata persoanelor care retin puternic apa in tesuturi, care se trezesc cu mainile, cu picioarele sau fata umflate, care sufera de afectiuni cronice ale rinichilor ori ale vezicii. Se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita diluata intr-o jumatate de pahar de apa, de preferinta pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum o saptamana si este un excelent ajutor si in tratarea cistitelor, nefritelor, uretritelor recidivante.




Sevele Primaverii

Seva De Mesteacan

Este un remediu stravechi de medicina populara romaneasca, folosit din timpuri imemorabile. Se obtine prin sfredelirea in adancime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va incepe sa curga un lichid limpede, cu gust acrisor-dulceag: seva de mesteacan. Aceasta operatiune se face numai cu mestecenii maturi, iar dupa colectarea a 250-500 ml de seva (1-2 cani), se unge imediat orificiul cu rasina, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului.

Modul de administrare
Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil imediat dupa recoltare, cand inca este foarte proaspata, iar vitaminele, enzimele si alte substante organice complexe din compozitia sa nu sunt oxidate.
Copiii vor bea o jumatate de pahar (100 ml) dimineata si dupa-amiaza, pe stomacul gol, in timp ce adultilor le sunt recomandate pana la 2 pahare (400 ml) pe zi, baute, de asemenea, pe stomacul gol. In terapia naturista, sunt cunoscute si cure drastice de dezintoxicare, cu post negru si seva de mesteacan (din care se bea peste 1 litru pe zi), care se folosesc in bolile grave, dar numai sub supraveghere medicala competenta.
Cateva indicatii:

Anemie, demineralizare, avitaminoza - se face o cura de 3 zile, in care se bea, cu o ora inaintea micului dejun si a mesei de pranz, cate un pahar de seva de mesteacan.

Astenie de primavara - vreme de o saptamana se beau zilnic doua pahare de seva de mesteacan. Are un efect inviorator puternic, redand tonusul fizic si psihic.

Colici renale, litiaza renala - se beau intre orele 8-12, dimineata, pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activitatii rinichilor si implicit a diurezei.

Intoxicatii cronice - se face o cura de o saptamana, in care se bea jumatate de litru de seva pe zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Procedura se recomanda la inceput de primavara, persoanelor care sufera de: guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie.

Pentru cresterea parului - dupa spalarea parului cu sampon, se face o clatire dublata de un masaj la radacina, cu seva proaspata de mesteacan (procedura dureaza 10 minute), dupa care parul se mai clateste o data cu apa curata.

Lacrimile Vitei De Vie

La taierea vitei de vie, care se face primavara, din ramurile ceva mai groase incepe sa curga, nu foarte abundent, un lichid transparent cu gust dulce-salciu, adica seva plantei sau, cum este numita in popor, "lacrimile vitei de vie". Aceste "lacrimi" se colecteaza in sticlute legate de capatul ramurilor taiate si se folosesc in scopuri terapeutice.

Mod de administrare:

Intrucat este foarte activa din punct de vedere terapeutic, aceasta seva se consuma in cantitati mult mai mici decat seva de mesteacan: maximum 50 ml pe zi. De regula, se iau 1-2 lingurite, din ora in ora, pe stomacul gol, dimineata, intre orele 8-12. Iata si cateva indicatii:

Pietre la rinichi - se face o cura de o saptamana, in care se administreaza 8-10 lingurite dimineata, pe stomacul gol, eventual cu putina apa de izvor, pentru a stimula si mai mult diureza.

Colecistita, dischinezie biliara, litiaza biliara - se iau 3-4 lingurite de seva de vita de vie inainte de masa cu o jumatate de ora, dupa care se sta culcat pe partea dreapta vreme de 10 minute. Tratamentul se face 5 zile la rand.

Conjunctivita, blefarita - cu seva de vita proaspat recoltata se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii inchisi, comprese care se pastreaza vreme de 10-15 minute. Seva de vita de vie are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si o enigmatica actiune de marire a rezistentei la infectii, la nivelul ochilor.

Cateva elemente de medicina magica

In traditia magica romaneasca se spunea ca cine va bea lacrimi de vita de vie primavara nu va plange tot anul, va avea noroc si belsug in casa. Fetele beau cateva picaturi din acest lichid miraculos la rasaritul soarelui, ca sa fie "frumoase si luminoase ca inceputul de zi".
In Basarabia, era obiceiul sa se dea copiilor sa bea putina seva de vita de vie in fiecare primavara ca sa... nu devina betivi si sa capete patima la vin si bautura mai tarziu.