Soia

Ilie Tudor
In Postul Pastelui, un substitut excelent pentru carne.

Pe langa calitatile ei culinare, care o fac sa semene la gust cu carnea, soia este un aliment-medicament anticancerigen

Este o planta nu prea aratoasa, de nici un metru inaltime, cu flori mici, alb-liliachii, fara miros si fara nectar, care face niste pastai ce contin boabe galbene, oarecum asemanatoare cu cele ale fasolei. In China (care se pare ca este tara ei de origine) si in extremul Orient, este cultivata de mai bine de 5000 de ani. Vechile scrieri japoneze si chineze o mentioneaza deopotriva ca aliment, medicament si planta sfanta. In Europa a ajuns tarziu, in jurul anului 1700, fiind mai intai o raritate in gradinile botanice ale universitatilor, pentru ca la sfarsitul secolului 20, sa devina una din cele mai cultivate plante de pe glob.

Un aliment uluitor

La noi in tara, soia a devenit cunoscuta ca aliment in timpul anilor 80, cand din resturi de carne, din soia furajera prost prelucrata si aditivi chimici s-a alcatuit celebrul "salam cu soia", care a devenit un fel de simbol al tristei dictaturi. Memoria colectiva a retinut de atunci soia cu o conotatie negativa, motiv pentru care multa vreme, conationalii nostri au respins acest aliment, nascandu-se chiar adevarate legende despre presupusele sale efecte cancerigene. Aceasta in timp ce in Statele Unite si in Occident, produsele cu soia, prelucrate in forme uluitoare, erau o adevarata delicatesa, devenind cel mai cautat aliment in supermarket-uri, in restaurantele asiatice sau cu profil naturist. Din fericire, aceasta veritabila moda a produselor de soia a patruns si la noi in tara, ele fiind tot mai mult prezente in magazine. Foarte bogate in proteine si grasimi, boabele acestei plante au o compozitie foarte asemanatoare cu cea a carnii, motiv pentru care a si fost supranumita carnea vegetala. Ceea ce diferentiaza insa "carnea" de soia de carnea animalelor este faptul ca proteinele din soia sunt de cateva ori mai putin toxice decat cele animale, in timp ce grasimile nesaturate din aceasta planta sunt un adevarat protector al vaselor de sange, si nu un inamic redutabil, cum sunt cele din carne. De fapt, atentia deosebita care a fost acordata acestei leguminoase provine din faptul ca s-a observat statistic ca anumite populatii asiatice, care o consuma din belsug, se confrunta intr-o masura mult mai mica cu boli cum ar fi cancerul, ateroscleroza, senilitatea, accidentul vascular etc. Pornind de la aceste date, cercetatorii din intreaga lume au inceput studii aprofundate, pentru a vedea care este secretul acestei plante, ce confera o anumita invulnerabilitate la boli carora medicina moderna nu le-a dat de capat. Cercetarile care au fost facute pana in prezent au pus in evidenta faptul ca pe langa bogata colectie de vitamine si minerale pe care le contine, soia are in plus niste substante foarte speciale, numite izoflavone, care maresc imunitatea, impiedica mutatiile celulelor normale in celule canceroase, asigura permeabilitatea si flexibilitatea vaselor de sange. Pe langa proprietatile sale terapeutice dovedite stiintific, soia mai are insa o calitate: ea poate fi transformata intr-o veritabila carte de bucate...

Alimentele din soia

Acum, in plin post al Pastelui, este cel mai potrivit moment pentru a apela la produsele din soia. Meniul vegetarian se poate imbogati foarte mult cu aceste preparate care, atunci cand sunt corect prelucrate si condimentate, sunt pe cat de delicioase, pe atat de bune pentru sanatate. Iata o lista aproximativa cu alimentele din soia pe care le putem gasi in magazinele romanesti:

Soia texturata (carnea de soia)

Este un produs uscat, foarte bogat in proteine, care atunci cand este fiert in apa sau prajit capata o consistenta si un gust aproape identice cu cele ale carnii. De regula, soia texturata este folosita in preparate foarte asemanatoare cu mancarurile traditionale cu carne, cum ar fi tocanele, chiftelutele, sarmalele, snitelele etc.

Mezelurile din soia

In prezent, in Romania sunt nu mai putin de 11 firme (dintre care unele sunt concerne multinationale, specializate initial in produse de carne) care produc mezeluri din soia. Mai ales acum, in perioada de post, ele sunt omniprezente in supermarket-uri, magazine naturiste si chiar in alimentarele obisnuite. Ce se poate obtine din soia? Aproape orice, de la salam, carnati, cabanos sau pateu, la chiftelute ori "carne" tocata. Din pacate, nu toate sunt si foarte sanatoase, intrucat producatorii folosesc adesea o multime de aditivi chimici ca sa le dea culoare, gust, care sa afaneze produsul sau sa-l conserve. De aceea, atunci cand vreti sa consumati un produs pe baza de soia, este bine sa-i studiati mai intai temeinic eticheta, pentru a vedea ce contine.

Branza din soia (tofu)

Este o specialitate asiatica la mare pret in Japonia, China, Thailanda, unde exista o adevarata traditie in obtinerea acestui produs. In Europa si Statele Unite a fost adusa de catre fondatorul medicinei macrobiotice, George Oshawa, care a atras atentia asupra proprietatilor sale terapeutice. De regula, tofu se prezinta sub forma unei paste albe, lipsita practic de gust (motiv pentru care se consuma numai cu sosuri condimentate), doar in varianta europeana, care se gaseste si la noi, ea fiind gata sarata si condimentata. Nutritionistii considera aceasta specialitate de soia mult mai sanatoasa decat cele anterior prezentate, intrucat - spun ei - planta este preparata prin metode care duc la o mai buna conservare a proprietatilor sale terapeutice.

Sosurile din soia

Obtinerea lor este in extremul Orient o adevarata arta, existand in fiecare tara cu traditie in acest sens (Japonia, China, Thailanda, Vietnam) retete milenare. Sosurile de soia se folosesc in special ca adaos la orez ori la branza din soia.
Faina de soia
Se obtine foarte simplu, prin macinarea boabelor de soia uscate. Combinata (in proportie de 5-15%) cu faina de grau, este folosita pentru obtinerea unei paini si a unor produse de patiserie extrem de gustoase. De asemenea, din faina de soia se prepara produse de panificatie pentru diabetici, intrucat este mult mai saraca in zaharuri decat graul sau alte cereale.

Laptele de soia

Este produs pe scara industriala de catre firma romaneasca "Inedit" si se gaseste in prezent in supermarket-uri si in magazinele naturiste, fiind un excelent substitut pentru laptele de vaca. Cu exceptia sugarilor, pentru care laptele matern este fara indoiala cel mai bun, este indicat tuturor categoriilor de varsta, fiind un produs bogat in zaharuri usor asimilabile, in grasimi si aminoacizi esentiali.

Mugurii de soia

Sunt de fapt boabe de soia germinate, care se folosesc pentru prepararea unor salate de cruditati gustoase si mai ales extrem de sanatoase. Iata metoda de obtinere a acestora:
- se ia un borcan de 800 ml si se umple pe un sfert cu boabe de soia bine spalate si de calitate buna.
- se umple apoi borcanul pe jumatate cu apa calduta, dupa care se leaga foarte bine la gura cu un tifon, astfel incat sa putem sa il umplem si respectiv sa scurgem apa din el fara sa atingem germenii cu mana.
- se lasa astfel timp de 12 ore boabele de soia la macerat, dupa care se scurge apa, lasand borcanul pe un suport langa chiuveta, inclinat la 45 de grade, cu gura in jos, pentru mai multe ore.
- apoi, vreme de 5-7 zile, pana cand semintele germineaza, boabele de soia se vor spala de 2-4 ori pe zi, dupa care se vor pune la scurs (asezand borcanul cu gura in jos), asa incat boabele sa fie mereu umede, dar sa nu stea inmuiate in apa.
- atunci cand au facut coltisori de 2-4 centimetri, scoatem germenii din borcan, indepartam cojile ramase, precum si boabele care nu au germinat sau alte resturi si ii depozitam la frigider.
Germenii astfel obtinuti nu trebuie sa aiba gust amar (aceasta indica faptul ca au fost lasati prea mult in apa si s-au stricat), nu trebuie tinuti in lumina directa si la temperaturi mai mari de 4 grade. De regula, depozitarea germenilor la frigider se face vreme de cel mult 7 zile. Se prepara sub forma de salate, la care se adauga putin ulei, sare, suc de lamaie, eventual si ceapa sau patrunjel verde. Despre proprietatile terapeutice ale acestor germeni, precum si ale boabelor de soia in general vom vorbi in continuare.

Soia in terapia naturista

Prevenirea bolii canceroase - studii recente, facute in Statele Unite, Asia, Europa, confirma faptul ca persoanele care consuma 50 g de soia pe zi sunt mult mai ferite de cancer. Femeile din Japonia si din China, unde consumul de soia este cel mai mare, au o incidenta a cancerului uterin si de san cu pana la 400% mai redusa decat compatrioatele lor emigrate in America sau in Europa si care au adoptat dieta de acolo. Soia actioneaza mai ales contra cancerului de prostata, a celui la san si uterin, contra cancerului la colon.

Osteoporoza - produsele de soia, mai ales laptele si faina, sunt un excelent ajutor pentru stoparea procesului de pierdere a substantei osoase. Soia are o actiune estrogena, estrogenul fiind hormonul care determina asimilarea calciului si consolidarea oaselor.

Dereglari ale ciclului menstrual, hipermenoree - se recomanda consumul zilnic de soia in forme cat mai apropiate de cele naturale. La femeile care mananca zilnic produse cu soia, perioada de sangerare in timpul ciclului menstrual se reduce cu aproximativ 2 zile, dispar simptome cum ar fi migrena sau crampele asociate menstrelor.

Tulburari specifice debutului de menopauza (bufeuri, transpiratii nocturne) - cele mai puternice efecte in tratarea acestor probleme de natura hormonala le au germenii de soia, care se vor consuma zilnic, sub forma de salata, in cure de minimum 3 saptamani.

Diabet - in urma cu 20-30 de ani, medicii recomandau diabeticilor insulino-dependenti sa consume cat mai multa carne, intrucat aceasta era foarte puternica din punct de vedere caloric si nu continea hidrati de carbon. Noile studii au aratat ca, desi nu contine zaharuri, carnea perturba grav metabolismul si, mai mult, agraveaza boala diabetica, decat sa o stabilizeze. Solutia: consumati carne vegetala, adica produse cu soia, care sunt foarte bogate in proteine si nu au in schimb toxicitatea produselor de origine animala.

Alzheimer, dementa senila - studii facute de catre medicii americani, in statul Hawaii, la populatia bastinasa, mare consumatoare de soia, au aratat ca acest aliment protejeaza celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea pana la varste inaintate a memoriei si a altor functii mentale.

Ateroscleroza, valori crescute ale colesterolului - se recomanda o cura de o luna, in care sa fie folosit numai ulei de soia, care este foarte bogat in grasimi nesaturate - un adevarat elixir pentru sistemul cardiovascular.

Fragilitate vasculara - se recomanda consumul zilnic de alimente pe baza de soia, cat mai putin procesata. De fapt, soia este un adevarat prieten al sistemului cardiovascular, fiind de ajutor si in ischemia cardiaca, in tratarea sechelelor dupa accidente vasculare.
Alte boli in care o dieta bogata in soia este recomandata sunt: hepatita cronica si hepatita cronica evolutiva, surmenajul intelectual, astenia, convalescenta, afectiunile dermatologice, litiaza renala cu urati etc.