Pete dificile

Redactia
Petele de cerneala sau de fructe

de pe lenjeria alba se scoteau in vechime cu sare de urzici sau acid oxalic. Dar acest tratament de soc trebuie folosit cu prudenta: inmuiati pata, puneti deasupra putin acid si lasati sa actioneze cateva secunde. Daca ramane prea mult timp in contact cu panza o arde. Clatiti abundent.

Petele de rugina sau de sange dispar sau se atenueaza daca le imbibati cu suc de tulpini de rabarbar sau cu suc de urzici (pasate prin centrifuga). Spalati apoi rufa normal.

Petele de sange se scot si daca le inmuiati in apa oxigenata sau in suc de lamaie pur. Spalati-le apoi normal.

Petele de rugina imprimate pe lenjeria veche se inmoaie in lapte crud, apoi rufele se intind la soare, inainte de a fi spalate in mod obisnuit.

Uscatul rufelor

La tara, rufele spalate se puneau la uscat pe iarba si se albeau la soare trei zile. Actiunii conjugate a soarelui, a lunii si a rouai de dimineata i se atribuie capacitatea de a le conferi rufelor o albeata nemaivazuta. In plus, astazi se stie ca soarele are o actiune dezinfectanta.

Iarna, cand afara e ger, pentru a evita ca lenjeria intinsa afara, pe sarma, sa inghete, puneti in ultima apa de clatit un pumn de sare.

Vesmintele colorate trebuie totdeauna intoarse pe dos, daca sunt intinse la aer. Astfel nu vor fi decolorate de soare. Culorile delicate trebuie uscate la umbra.

Prosoapele flausate, frecate dupa spalare intre maini, isi vor regasi moliciunea pierduta.

Puloverele din lana pura sau mohair trebuie puse dupa spalat sa se scurga intr-o plasa de sfoara sau in chiuveta, si abia dupa aceea pot fi intinse pe o masa sau atarnate pe umeras. Isi vor pastra forma si relieful intacte.