Arta dansului

Claudiu Ionescu
Flamenco

Coregraf, dansator si regizor american de origine spaniola, Rosa Olympia Estrella monteaza pentru scenele romanesti spectacolul Arta dansului. Realizatorii evenimentului sunt Centrul Cultural American si Fundatia "Green Sky".
Arta dansului a fost prezentata pe 8 mai la Teatrul "Odeon" din Capitala si va continua cu un turneu la Ploiesti, Braila, Galati si Buzau. Muzica spectacolului este un colaj de jazz si muzica clasica: Aaron Copland, Leonard Bernstein, Peter Lieuwens, Tk Blue si Andrew Drury. Impresionata de talentul tinerilor dansatori romani si de slabele contacte ale acestora cu coregrafi straini, Estrella a decis sa puna in scena noile sale coregrafii in Romania. Cei 12 dansatori alesi de ea pentru spectacol au pregatire de dans clasic, dar s-au adaptat repede cerintelor artistei: imbinarea clasicului cu dansurile contemporan, popular, etnic si flamenco.
Rosa Olympia Estrella s-a specializat in flamenco, facandu-si repede un renume prin abilitatea de a aborda stiluri de dans total diferite. Spectacolul "Flamenco blue", o imbinare de jazz, step si flamenco, a fost prezentat pe Broadway trei stagiuni consecutiv, bucurandu-se de critici deosebit de favorabile. "The New York Times" scria: "Stralucitoare si generoasa, Rosa Olympia Estrella stie sa puna in scena un spectacol bun", iar Abc Espaa scria: "Gratie si umilinta: Rosa Olympia Estrella spune ce are de spus, ca un metronom al corpului, sangelui si spiritului".
Estrella a mai lucrat in Romania realizand coregrafia a doua spectacole de referinta: Women of Quijote si Hesperion. Primul spectacol a fost pus in scena la Bulandra, in aprilie 2004, iar Hesperion a fost realizat pentru Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanta, in septembrie 2004. Hesperion este prima lucrare pe o tema evreiasca, prezentata de un ansamblu de balet din Romania.