Floarea inimii: Paducelul

Ilie Tudor
Nici o alta planta din lume nu stie sa vindece inima precum el. Cand il intalniti prin paduri sau pe margini de drum, faceti o plecaciune in fata lui si urati-i aceeasi sanatate ca cea pe care v-o daruieste.

Se mai numeste si gherghinar si infloreste chiar acum, la inceput de mai, umpland dealurile si pajistile cu albul incredibil al milioanelor sale de petale scuturate de vantul primaverii. Florile paducelului sunt unul din cele mai folosite remedii vegetale din lume, fiind cel mai puternic medicament in tratarea bolilor de inima si a celor vasculare, boli care acum, in sezonul cald, cunosc o agravare simtitoare.
Putine plante sau medicamente din lume au fost atat de studiate si de atat de multe ori confirmate si reconfirmate ca valoare terapeutica de catre medici, ca acest paducel. Primii care l-au studiat si l-au elogiat in tratatele lor au fost invatatii greci Galen si Dioscoride. Multe secole mai tarziu, Paracelsus introducea florile albe si frunzele acestui arbore in celebrele sale elixiruri de tinerete si de viata lunga, mentionandu-le, de asemenea, in scrierile sale. Multi alti savanti ai Evului Mediu si, mai tarziu, ai secolului luminilor au remarcat proprietatile tamaduitoare ale inflorescentelor albe, ce izbucnesc pe ramurile tepoase si subtirele, la inceputul lui mai. Interesant este ca, spre deosebire de majoritatea plantelor de leac, paducelul nu a cazut niciodata in uitare, fiind recunoscut ca valoare si de medicina moderna. Aceasta, si datorita extraordinarului sau prestigiu in medicina populara a tuturor tarilor europene. Francezii, de pilda, numesc si acum aceasta planta "laptele batranilor", aluzie la culoarea alba a florilor sale si la proprietatile tamaduitoare exceptionale pe care paducelul le are asupra celor care au ajuns la varsta a treia.

Unde gasim si cum culegem paducelul

In lume exista nu mai putin de... 250 de specii de paducel, din care cea mai mare parte au proprietati medicinale. La noi in tara se gasesc cinci specii, cu diferente de aspect insesizabile pentru cei neinitiati si, conform studiilor efectuate, toate au virtuti tamaduitoare similare. Arborele are trei pana la sapte metri inaltime, ramurile sunt terminate cu spini puternici, iar frunzele sale sunt de un verde deschis, adanc crestate si nu foarte mari. Creste incepand cu zonele joase de campie, unde deja este in floare, si pana in ariile submontane, unde infloreste abia la sfarsitul lui mai - inceputul lui iunie. Cele mai bune efecte medicinale le au florile, care se culeg in ciorchine (cu tot cu frunze), atunci cand inca nu au inceput sa se scuture. Imediat dupa recoltare se pun la uscat (altfel se incing si devin brune la culoare, semn ca s-au stricat), in strat subtire, in locuri umbroase, lipsite de umiditate si bine aerisite. Atunci cand frunzele fosnesc precum hartia, iar coditele florilor isi pierd elasticitatea, rupandu-se cand sunt indoite, uscarea s-a terminat, iar produsul obtinut se pune in saci de hartie.

Preparate din flori de paducel

Tinctura

Este cel mai eficient preparat pe baza de paducel, care pune foarte bine in valoare complexitatea actiunii terapeutice a acestei plante. Se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta maruntita, in jumatate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Apoi continutul borcanului se filtreaza prin tifon, iar tinctura se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. In cazurile de hipertensiune, in care este contraindicat aportul de lichide, preparatul se administreaza nediluat sau cu foarte putina apa.

Pulberea

Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a florilor uscate. Se administreaza o lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Este recomandata mai ales acolo unde aportul de alcool este contraindicat: ulcerul gastric, gastrita hiperacida, bolile hepatice grave.

Infuzia combinata

Se obtine prin punerea la macerat a 3-4 lingurite de flori de paducel, intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se un preparat folosit intern si extern.

Siropul

Intr-un borcan de sticla prevazut cu capac, se pun alternativ un strat de flori proaspete de paducel tocate cat mai marunt, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ doua degete), pana se ajunge la gura recipientului, unde se pune ultimul strat de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la intuneric si racoare sau ingropat in pamant, vreme de patru-opt saptamani. Dupa trecerea acestui interval de timp, se filtreaza continutul, iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare. Este un elixir calmant pentru psihic si sistemul nervos, un excelent tonic cardiac si sustinator de efort. Se ia cate o lingura de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata.

Boli care se trateaza cu paducel

Hipertensiune (prevenire si combatere), tensiune arteriala oscilanta - se face un tratament cu tinctura de flori de paducel vreme de 3 luni, cu 2 saptamani de pauza. Se ia cate o lingurita diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 4 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat in flavonoide, substante care sunt un adevarat elixir pentru sistemul cardiovascular si care intre altele ajuta la scaderea si la stabilizarea tensiunii arteriale. Cura cu tinctura de paducel este recomandata mai ales acum, la inceputul sezonului cald, cand sistemul cardiovascular este cel mai greu incercat. Tratamentul este mult mai eficient daca se asociaza cu o alimentatie vegetariana cu multe cruditati, saraca in sare si fara condimente iuti, indicatii valabile si pentru urmatoarea categorie de afectiuni.

Ischemie cardiaca (insuficienta cardiaca), anghina pectorala, prevenirea infarctului - un studiu facut in anul 1999 pe 1011 pacienti suferind de insuficienta cardiaca, studiu asistat de un colectiv de medici condus de cardiologul M. Tachet, a dat rezultate uimitoare. Conform acestui experiment, dupa sase luni, peste 65% dintre pacientii cardiaci se simteau mult mai bine sau bine, dupa tratamentul intensiv cu paducel, iar la alte 10 procente dintre participanti, se constata o imbunatatire a starii de sanatate. Interesant este ca acest remediu este printre cele mai bine tolerate medicamente din lume, 98% dintre cei tratati cu paducel neprezentand nici un fel de reactie adversa, iar ceilalti doar simptome usoare. Concluzia experimentului: administrarea a 5 ml de tinctura de paducel (aproximativ o lingurita) de patru ori pe zi, in cure de jumatate de an, imbunatateste irigarea cu sange a inimii, favorizeaza activitatea muschiului cardiac, previne infarctul.

Sechele postinfarct - studii de medicina experimentala facute in mai multe laboratoare din lume au pus in evidenta faptul ca administrarea de paducel dupa infarctul miocardic favorizeaza revascularizarea muschiului cardiac, stabilizeaza valorile tensiunii arteriale, ajuta la marirea calibrului vaselor de sange care alimenteaza inima. Se administreaza pulberea de flori de paducel: 1 lingurita rasa, de 3 ori pe zi, in cure de minimum 3 luni.

Aritmie cardiaca (palpitatii) - se ia o lingurita de tinctura de patru ori pe zi (la intervale de timp de aproximativ sase ore). Tratamentul se face vreme de 20 de saptamani si are efecte exceptionale de reglare si stabilizare a ritmului cardiac.

Umflarea mainilor si a picioarelor, urinari nocturne la bolnavii cardiaci - in anul 1993, un medic american, E. Leuchtgens, a aratat ca administrand vreme de opt saptamani extract hidroalcoolic (tinctura) de flori de paducel pacientilor sai cardiaci, aceste simptome dispar complet sau se estompeaza foarte mult. Doza zilnica folosita a fost de 10-16 ml (aproximativ patru lingurite), administrata in 2-4 etape pe parcursul unei zile.

Valori ridicate ale colesterolului - se ia paducelul sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 48 de zile, cu 7 zile pauza. Studii facute de medicii chinezi arata o reducere cu pana la 40% a nivelului colesterolului din sange, in urma tratamentelor cu paducel. Acelasi tratament a dat rezultate in tratarea arteritei, inclusiv a arteritei obliterante.

Tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate) - se face o cura cu tinctura de paducel, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 30 zile, cu 4 zile de pauza. Tratamentul da rezultate exceptionale atunci cand este asociat cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati.

Nevroze, stari de anxietate, atacuri de panica - se face un tratament cu infuzie combinata de paducel, din care se beau trei pahare pe zi. De regula, acest preparat se administreaza pe stomacul gol, cu 15 minute inaintea meselor principale. Are un efect calmant si de stabilizare a emotiilor, fiind in mod special recomandat pacientilor care acuza si simptome cardio-vasculare, confirmate sau nu de analizele de specialitate.

Agresivitate marita, tulburari de comportament la copii - se administreaza 4-6 linguri de sirop de flori de paducel pe zi. Principiile active ale acestor flori au efect calmant usor, reduc gradat pulsiunile agresive si comportamentele dizarmonice la copii.

Precautii si contraindicatii
la tratamentul cu paducel


Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate si mai nenocive remedii (vegetale sau nu) din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun in evidenta faptul ca si atunci cand este folosit in cure de foarte lunga durata, de 6 luni sau mai mult, paducelul nu produce tulburari organice sau de alta natura. Dintre cei tratati pe termen lung cu extracte de paducel, sub 2% au acuzat reactii adverse, cele mai multe dintre ele usoare: vertij, dureri gastrice slabe, inapetenta temporara. Extrem de rar apar simptome cum ar fi hipotensiunea arteriala sau bradicardia, caz in care tratamentul va fi intrerupt si va fi consultat medicul specialist.



Paducelul si varsta a treia

Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte aproape magice asupra persoanelor in etate. Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de infuzie combinata, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea capacitatilor mentale ivite odata cu varsta. Mai mult, studii facute in spitale universitare au aratat cresterea cu pana la 40% a capacitatii de efort a batranilor tratati cu paducel. Astfel, testele facute pe bicicleta medicinala si la mersul pe jos au aratat ca cei care consuma aceasta planta au o mult mai mare rezistenta la efort, respiratia lor este mai bine reglata si mai ampla, iar inima rezista mult mai bine la solicitarile indelungate, fata de cei din loturile martor. In concluzie, daca vreti sa traiti nu doar mult, ci si bine si in deplinatatea facultatilor fizice si psihice, consumati paducel.