Trucuri anti-stres

Rodica Demian
Daca in numarul trecut al revistei v-am convins ca stresul nu e o gluma, un moft, un "spanac", ci "omul negru" care ne poate veni de hac, recurgeti - macar de proba - la solutiile de aparare pe care vi le oferim. Sunt simple, usoare, nu cer nici un fel de efort fizic sau intelectual.

S-au scris manuale intregi despre felul in care se poate lupta cu stresul. Majoritatea remediilor sunt preluate din tehnicile de meditatie si de relaxare orientale - reiki, gimnastica chinezeasca, yoga etc. Dar ce individ, aflat in stare de stres, are rabdare sa le invete si timp sa le aplice? Unde sa gasesti in Romania un guru calificat, sub zambetul caruia sa nu se ascunda un escroc, gata sa-ti bage mana in buzunar? Si-apoi, se potriveste temperamentul nostru daco-latin, cu posturile complicate si cu floarea de lotus, la care trebuie sa te gandesti o jumatate de ora, ca sa te relaxezi? Un vis frumos, dar greu de realizat. Oamenii necajiti si stresati, mai ales de nesiguranta vietii, nu pot sa viseze la flori de lotus, in loc de paine, si nici sa se impleteasca serpeste, cate o ora pe zi. Ei viseaza sa gaseasca solutii simple, care sa le aduca starea de bine si pace, fara efort. Exista, oare, asemenea remedii miraculoase? Raspunsul sincer este: probabil ca nu! In schimb, exista cateva trucuri, cateva metode extrem de simple, care nu cer nici efort, nici vointa, dovedindu-se, in schimb, foarte eficiente.

Legarea degetelor

Conform intelepciunii orientale, corpul omenesc se divide in zece campuri magnetice diferite, cu care putem intra in contact fie prin talpa piciorului (punctele de reflexologie), fie prin maini. De exemplu, degetul mare al mainii drepte este legat de glandele pituitara, pineala si tiroidiana, de gat, pancreas si vezica. Masand degetul, stimulati toate aceste organe. La fel se intampla si cu celelalte degete de la maini, care masate zilnic produc o benefica relaxare a intregului organism. Legarea degetelor este o varianta a acestui tip de masaj, curioasa in aparenta, dar eficienta.
Cum procedati: infasurati o banda subtire de leucoplast imprejurul varfului tuturor degetelor. Bandajul trebuie sa fie suficient de strans, astfel ca pielea sa se invineteasca putin (nu trebuie sa va doara). Dupa ce toate degetele au fost legate, strangeti foarte puternic pumnii, vreme de 3 minute. Relaxati-i. Repetati de 3 ori. Scoateti bandajele, faceti o pauza de 5 minute, apoi reluati exercitiul. In locul leucoplastului, puteti folosi carlige de rufe (daca aveti degete mai subtiri), care trebuie lasate sa actioneze 5 minute.

Masajul cu pieptenele

Luati un pieptene si treceti-l peste piele, de la varful degetelor in sus, pe ambele parti ale palmei. Continuati sa va pieptanati incheieturile mainilor, bratele, ajungand pana la umeri. Procedati la fel si cu picioarele. Exercitiul este extrem de agreabil si poate fi practicat cat va face placere. E binevenit in caz de nervozitate, oboseala si circulatie periferica proasta. Este si mai eficient daca il insotiti de o presiune exercitata vreme de 3 minute pe limba, cu muchia periutei de dinti sau cu coada unei linguri.

Mingea de tenis

Luati o minge de tenis, oricat de veche, si puneti-o sub talpa piciorului gol. Miscati-o de la calcai catre varf si invers. Aceasta tehnica activeaza numeroase puncte de acupresura, care sunt de fapt terminatii nervoase, folosite in reflexologie. Exersand o presiune asupra lor, ea va reduce tensiunile din intreg organismul, si nu doar pe cele din talpa si din picior.

Ciorapul cu mingi

Este o metoda simpla, dar ingenioasa de a reduce stresul. Fabricarea accesoriului nu ridica probleme: varati doua mingi de tenis intr-un ciorap si innodati-l. Asta e tot. Aveti in mana arma absoluta pentru a invinge tensiunile si durerea de cap.
Cum procedati: intindeti-va pe podea, cu picioarele ridicate pe un scaun sau pat (sa formeze un unghi mai mic de 45 de grade) si cu ceafa fixata intre cele doua mingi. Binefacerea presiunii pe care o exercita se face simtita imediat. De ce? Pentru ca mingile actioneaza asupra punctelor de energie aflate la baza craniului si asupra muschilor intepeniti de pe partile laterale ale gatului. Pastrati pozitia 10-20 de minute.

Mataniile

Ati observat, probabil, ca mataniile fac parte, nu doar din cultul crestin (catolicii le numesc rozariu), ci si din cultul islamic. La noi, le poarta indeobste calugarii, in vreme ce seicii arabi nu se despart niciodata de ele, mataniile fiind un accesoriu cotidian al credintei. Si indienii, la fel ca si tibetanii, le poarta in permanenta asupra lor, intr-un mic buzunar. In toate exemplele date, rolul lor este de a numara rugaciunile care se rostesc drept canon sau din pura credinta. Ei bine, mataniile au si insusirea deosebita de a invinge stresul, fara efort, nici fizic, nici intelectual. Miscand bilele insirate pe snur, energia negativa acumulata in organism se elibereaza prin degete. Incercati sa practicati exercitiul vreme de o jumatate de ora sau o ora. Daca va concentrati, veti ajunge intr-o stare vecina cu meditatia.
Cum procedati: procurati-va un rozariu compus din 20-30 de margele de piatra, sticla sau lemn. Materia nu conteaza. Nici forma si nici originea. De obicei, snurul se tine cu mana stanga si se muta bilele, una dupa alta, cu indexul si degetul mare al mainii drepte. Cu oarecare exercitiu, le veti putea manevra cu o singura mana, cat mai incet. Concentrati-va asupra a ceea ce faceti, dar nu fortati. Dupa putin timp, nu va veti gandi decat la rozariu si la modul in care il folositi. Calmul care va va invalui va fi unic. (Sfaturile nu privesc credinciosii, care cand muta mataniile rostesc rugaciuni. Ei nu sunt niciodata bolnavi de stres.)

Arborele

Daca o sa va spun ca o plimbare de o jumatate de ora, de unul singur, printr-o padure, printr-o gradina sau printr-un parc, e cu mult mai eficienta decat o cura cu medicamente calmante, veti raspunde: "Si? Ce-i cu asta? Toata lumea stie ca este adevarat!". Aveti dreptate. Chiar si in revista noastra s-a scris, nu o data, despre vindecarea cu ajutorul copacilor; dar cate persoane din anturajul in care traiti practica aceasta metoda benefica? Cati folosesc natura pe post de medicament, in momentele grele, de tensiune si de anxietate? Sa te preumbli intr-un spatiu asa de placut pentru ochi si atat de puternic oxigenat cum este crangul, sau padurea, sau parcul - are un efect pozitiv imediat asupra nivelului nostru de stres. Acordati-va aceasta sansa, de doua ori pe zi, si veti scapa cu bine din cercul stresatilor si nervosilor. Cu cat peisajul va fi mai vast, cu atat efectul va fi mai puternic. Munti in departare, dealuri invelite in pajisti de flori, marea infinita - toate astea genereaza sentimente de deschidere, optimism si speranta. Dar daca din toate astea, in preajma dvs. nu exista nimic? Daca nu va puteti parasi peste zi copiii si casa, ori biroul sau institutia? Aveti doua posibilitati la indemana.
Cum procedati: 1. Imaginati-va ca va aflati intr-un parc sau pe malul marii. Utilizati vizualizarea (si despre ea s-a scris in "Formula As") pe ecran lat. Dilatati cat mai mult imaginile cu ajutorul imaginatiei. Calmul se va instala pe masura ce privelistile alese vor deveni mai concrete. Impanati-le de amanunte: milioane de margarete, o adiere de vant, cer cat se poate de albastru, chiar si cantecul cucului. 2. Cea de a doua tehnica e de origine japoneza si se practica de mii de ani: gradina miniatura. In Japonia, unde spatiul vital e foarte restrans, aceste gradini nu ocupa un spatiu mai mare decat o masa. Dar felul in care ele se adreseaza imaginatiei dovedeste o forta uriasa. Observarea naturii, fie cat de minuscula, e adesea suficienta, pentru a ne elibera de stresul cotidian. Incercati sa creati si dvs. o gradina japoneza, acasa sau la birou. Si la noi exista arbori in miniatura (bonsai), cactusi pitici, muschi si licheni, pietricele de rau din care se poate confectiona o gradina. Actul in sine, de a crea un mic univers natural, va reprezenta un factor de seninatate. Cand va fi gata, asezati-va linistiti in fata lui si concentrati-va asupra gradinii, intre 10 si 15 minute. Chiar daca sunteti un materialist invederat, refractar la orice iluzie, lasati-va cuprinsi de pacea pe care o iradiaza. O caseta cu muzica speciala, linistitoare, care sa cuprinda glasuri de pasari sau vuiet de mare, va accentua si mai mult efectul calmant.

Sacul cu graunte

Inspirat din mastile de matase pe care chinezii si le aplica pe ochi, sacul cu graunte e menit sa stimuleze punctele de acupresura din aceasta zona. Umpleti cu seminte de in o punga alungita, facuta din matase. Mangaierea materialului, aliata cu rezistenta fluida a semintelor de in, va transforma acest obiect intr-un accesoriu de relaxare unic, in egala masura ferm si senzual.
Cum procedati: intindeti-va intr-un loc confortabil si aplicati saculetul cu boabe de in pe ochi. Contactul lui proaspat si bland va va usura instantaneu tensiunile. Daca va place, stropiti sacul cu o picatura de ulei aromat de lavanda sau trandafir.

Papusa din Guatemala

In urma cu sute sau mii de ani, in padurea tropicala din Guatemala, a fost inventata o tehnica extrem de ingenioasa, menita sa inlature grijile. Autorii ei sunt copii. Desi i se spune papusa, in cauza nu este o jucarie, realizata dupa un model omenesc, ci un cosulet cu capac, in care sunt puse una sau mai multe "papusi", de fapt, niste bete imbracate in carpe sau niste linguri din lemn, pictate cu ochi si gura. Rostul lor este pe cat de simplu, pe atat de poetic: inainte de a se culca, mica fetita din Guatemala ridica usor capacul cosuletului ei pentru a-si marturisi toate suferintele papusilor. Odata sufletelul descarcat, doarme linistit si senin ca un inger.
Ingenios? Bizar? Naiv? Ce conteaza! Important este ca metoda functioneaza. Important este sa stim cum s-o adaptam pentru uzanta unor adulti.
Cum procedati: papusa dvs. din Guatemala poate fi orice: o papiota de ata, o bucata alungita de cristal alb sau roz, o batista legata cu nod. Obiectul in sine nu are nici o importanta. Importanta este capacitatea dvs. de a va transfera necazul, nelinistea sau tristetea, asupra unui obiect. A-ti transfera nelinistea este un mijloc metaforic de a-ti spune ca ai scapat de ea. La fel ca in vechile descantece romanesti, unde raul "se da" pe apa, psihologia moderna (poate cercetatorii au studiat etnografia noastra ancestrala) recomanda transferul stresului, al angoasei, asupra unui obiect. De fapt, e o spalare de creier. O sarcina pe care o transmiteti acelei parti din spirit care stie asa de bine sa reactioneze la imagini: subconstientul. Nu va grabiti, deci, sa criticati caracterul aparent infantil al papusii din Guatemala. Va va fi de mare folos. Folositi-o regulat, ca pe un ritual. Copiii stiu ei ce fac!