Aquamarine - prima clinica psihologica particulara din Romania

Ilie Tudor
Afectiunile psihice iau amploare. Duceti-va la medic inainte de a fi prea tarziu!

Mai mult de jumatate din corespondenta pe teme de sanatate adresata revistei "Formula As" ridica probleme legate de bolile psihice. O nedorita pozitie fruntasa, in topul negru al suferintei, si care arata ca se intampla ceva urat si periculos, cu nervii si psihicul nostru. Fobii, tulburari depresiv-anxioase, stari de panica si nevroze, anxietate, tulburari de comportament - iata doar cateva dintre afectiunile incriminate in scrisori si confirmate de statisticile oficiale. Ca un prim-ajutor, si pentru a oferi un raspuns colectiv solicitarilor care ne-au fost adresate, ne-am indreptat atentia catre prima clinica psihologica particulara din Romania, o clinica unde afectiunile sunt tratate holistic, prin mijloace concertate ale medicinei alternative, de catre specialisti cu experienta in domeniu. Pentru a afla amanunte legate de acest asezamant medical deschis in premiera la noi in tara, ne-am adresat d-nei psiholog Mirela Zivari, directorul stiintific al institutiei.

"Pentru ca le e teama sa nu fie tratati drept nebuni, romanii ajung la specialist abia cand problemele lor sunt deja foarte grave"

- La noi in tara, aceasta titulatura de "clinica psihologica" este mai putin cunoscuta. De fapt, cu ce se ocupa acest asezamant?
- Contrar poate asteptarilor, o clinica psihologica se ocupa mai putin de bolile psihice grave, multe dintre acestea fiind de competenta spitalelor de psihiatrie, si mai mult de prevenirea aparitiei acestora, de imbunatatirea vietii afective si mentale, de ameliorarea unor boli fizice care apar pe fondul dezechilibrelor emotionale.
- Sa intelegem ca aceasta clinica nu se adreseaza persoanelor cu boli psihice?
- Cred ca intrebarea este daca nu gresit, cel putin simplist pusa. Spun aceasta pentru ca notiunea de "boala psihica" este mult mai complexa decat ar putea parea la prima vedere. Sa ne gandim la o depresie acuta, in care cel afectat este mereu trist si pesimist, nu mai are pofta de viata, se insingureaza si este incapabil sa relationeze cu cei din jur, avand din cand in cand ganduri de sinucidere. Putem spune, dintr-o anumita perspectiva, ca acest om este bolnav psihic, pentru ca prezinta niste simptome anormale. Insa aceasta eticheta de "bolnav psihic" este foarte posibil sa nu-l ajute nici pe el, nici pe cei din jur. In schimb, daca privim acest om dintr-o perspectiva mai larga, ne dam seama ca aceasta tulburare cu care el se confrunta are o cauza. Poate a suferit o deceptie sentimentala, poate a pierdut pe cineva drag si nu mai stie sa gaseasca o alta persoana cu care sa comunice la aceeasi profunzime, ori poate a ajuns la o varsta la care simte ca nu si-a valorificat suficient resursele launtrice. Privind in acest fel persoana care se confrunta cu o depresie, chiar foarte grava, aceasta persoana nu mai pare neaparat bolnava, ci mai degraba ajunsa intr-un punct in care trebuie sa aduca ceva nou, ceva bun in viata sa. De fapt, aici noi preferam sa nu vedem oamenii ca bolnavi neajutorati, ci ca pe fiinte care au capacitatea de a se ridica - e drept cu un anumit sprijin - deasupra problemelor cu care ei se confrunta la un moment dat.
- Ce tulburari psihice sunt tratate la dvs.?
- In afara schizofreniei, paranoiei si a retardului mental, tratam practic orice gen de tulburare psihica: depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii diverse, manii, obsesii, astenii, nevroze. De asemenea, ne ocupam de reechilibrarea emotionala dupa anumite traume cum ar fi divortul, pierderea unei persoane apropiate, esecuri profesionale sau accidente. Apoi, in clinica noastra se face terapie de cuplu, unde cei care apeleaza la noi invata impreuna sau separat sa-si armonizeze relatia, sa elimine diferendele care pot duce la despartiri dureroase. Nu in ultimul rand, ne ocupam de copii, avand servicii de logopedie (corectarea vorbirii), de rezolvare a problemelor de invatare sau a unor probleme de comportament. Oferim, de asemenea, consiliere persoanelor care vor sa renunte la vicii ce implica modificari psihologice majore, cum ar fi alcoolismul sau consumul de droguri.
- Cum decurge concret tratamentul unei persoane care apeleaza la clinica Aquamarine?
- In primul rand, se face o evaluare a pacientului din mai multe puncte de vedere. Ne interesam de problemele cu care el se confrunta si pe care vrea sa le rezolve cu ajutorul nostru, facem impreuna un mic istoric al vietii afectiv-emotionale, al bolilor (inclusiv al celor fizice) pe care le-a avut de-a lungul timpului, ne interesam daca exista o medicatie de nu conteaza ce tip pe care o ia in prezent si care-i poate influenta starea interioara. Apoi, facem o evaluare psihologica a pacientului, pentru a vedea ce fel de terapie i se potriveste cel mai bine si ce fel de terapeut ar avea impactul cel mai favorabil asupra sa. Sunt pacienti care pur si simplu au nevoie de un psiholog care sa-i asculte, ghidandu-le intr-un fel foarte discret si subtil discutiile, asa incat sa ajunga singuri la radacina problemelor lor si sa-si gaseasca solutiile, asa cum se petrece in cazul terapiei psihanalitice. Apoi, sunt pacienti la care prinde foarte bine sugestoterapia, facuta intr-o stare foarte apropiata de transa hipnotica, dar in care totusi constiinta pacientului este treaza si stie ceea ce se petrece cu el (hipnoza pura este o metoda controversata si care uneori aduce mai mari dezavantaje decat foloase). Exista si oameni asupra carora un efect foarte bun il au metodele de tratament autogen, inspirate din medicina chineza, la care anumite tulburari emotionale se corecteaza prin exercitii de respiratie si prin anumite miscari invatate cu ajutorul terapeutului. La noi in clinica lucreaza nu mai putin de 32 de specialisti, de la neurologi si psihiatri, la psihologi si specialisti in terapie florala Bach sau in medicina taoista. Cu ajutorul acestora putem veni in sprijinul pacientilor cu cele mai diverse probleme si cu cele mai diverse tipologii.
- Cat dureaza un tratament psihologic?
- Durata tratamentului si viteza aparitiei primelor rezultate depind foarte mult de gravitatea problemei celui care apeleaza la serviciile noastre, de cat este deschis si de cat de mult coopereaza cu terapeutul. Nu in ultimul rand, durata tratamentului depinde si de cat de mult vrea sa obtina pacientul de la acest gen de terapie. Am avut numeroase cazuri in care au apelat la noi persoane care doreau doar sa scape de starile de depresie, angoasa sau teama, cauzate de o trauma emotionala si care dupa ce si-au rezolvat problema au dorit sa se cunoasca si sa obtina mai mult. Aceste persoane au apelat mai departe la serviciile psihologului, pentru a-si imbunatati viata afectiva, relatiile cu familia sau performantele profesionale.
- Acesta este un aspect mai putin cunoscut: faptul ca tratamentul psihologic nu ajuta doar la rezolvarea unor tulburari psihice, ci si la imbunatatirea vietii emotionale si a performantelor in toate domeniile.
- Intr-adevar, in timp ce in Occident nu exista corporatie, scoala sau institutie care sa nu aiba unul sau mai multi psihologi angajati pentru imbunatatirea performantelor, la noi, psihologul este privit mai mult ca un om care are ca unica sarcina repararea a ceva ce deja a fost distrus intr-o masura mai mare sau mai mica. Putini sunt inca la noi oamenii care realizeaza ca daca ar avea curajul si deschiderea de a vorbi din timp cu un psiholog, ar putea nu doar sa previna aparitia unor tulburari emotionale, ci chiar sa-si imbunatateasca foarte mult relatiile cu cei din jur, sa-si cunoasca foarte bine caracterul si domeniile in care pot da cel mai mare randament.
- Credeti ca avalansa de boli psihice cu care se confrunta Romania in ultimul deceniu ar putea fi stavilita de o consiliere facuta la timp de un psiholog?
- Cu siguranta da. Multe din ceea ce consideram acum boli psihice ar putea fi prevenite, sau macar s-ar manifesta in forme mult mai usoare, daca oamenii ar ajunge sa fie consiliati la timp de un psiholog. Din pacate, la noi in tara exista un fel de teama sau de rusine de a apela la un psiholog, care adesea este confundat cu medicul psihiatru, asa incat oamenii, decat sa fie considerati nebuni, ajung sa intalneasca un specialist abia atunci cand deja problemele lor s-au agravat foarte mult.
La noi in tara a inceput sa se declanseze valul de boli psihice cam din anul 1992, cand s-au produs mutatii majore in societatea romaneasca. Una dintre cele mai puternice a fost schimbarea relativ brusca a relatiilor in familie si cu prietenii. Daca pana atunci, conditiile vitrege din anii comunisti au mentinut familiile si grupurile strans unite, creand o stare de siguranta si de confort afectiv, de la acest moment lucrurile s-au schimbat. Au inceput sa se separe mult mai transant diversele straturi sociale, oamenii au inceput sa intre in concurenta, televizorul si alte mijloace media au devenit principalele mijloace de recreere, au crescut posibilitatile de implinire materiala, dar si nesiguranta zilei de maine. Ulterior, au inceput sa apara, ca o consecinta, adevarate epidemii de depresie, de atacuri de panica, de nevroze. Din ce in ce mai multi oameni nu au cu cine sa vorbeasca, cui sa-si deschida sufletul, cu cine sa se sfatuiasca, iar in aceasta situatie tensiunile psihice cresc si devin explozive. Solutiile de iesire din aceasta situatie sunt, dupa parerea mea, doua, si pot fi aplicate simultan: religia si psihologia.
- Spuneati ca au aparut in ultimul timp adevarate epidemii de tulburari psihice. Exista acum o asemenea epidemie in Romania?
- Da, in ultimul an, atat eu, cat si colegii mei am sesizat o crestere exponentiala a frecventei cazurilor de anxietate, adica a starilor de teama fara motiv aparent. Apar la consultatii oameni confuzi si speriati de faptul ca simt o stare de teama continua, ilogica, si care le paralizeaza orice initiativa si aproape orice capacitate de a trai emotii benefice. Privita pe ansamblu, aceasta stare de neliniste cu care tot mai multi romani se confrunta si care ajunge la cote patologice are explicatii destul de simple. Oamenii se tem pentru ziua de maine, pentru ceea ce se va intampla cu ei, cu locurile lor de munca si cu societatea dupa aderarea la Ue, se tem - chiar daca inconstient - de schimbarile climatice care declanseaza catastrofe in lant. Sunt multe intrebari si incertitudini pentru toti romanii in aceste vremuri, iar aceasta stare de tensiune colectiva rabufneste sub forma unor stari de anxietate la cei mai sensibili.
- In clinica Aquamarine se trateaza si bolile fizice care apar pe fondul dezechilibrelor emotionale?
- Din fericire, am constatat in ultimii ani o mult mai buna comunicare intre medici si psihologi. Astfel, in clinica noastra au ajuns sa fie tratati cu succes multi pacienti care sufereau de diferite boli organice si care au fost trimisi de catre medicii specialisti la acest gen de terapie, adresata psihicului. Multe afectiuni somatice se pot vindeca sau ameliora prin reechilibrare emotionala. Cel mai adesea tratam in clinica noastra persoane care sufera de boli cum ar fi: psoriazisul, uterul fibromatos, infertilitatea, gastrita hiperacida, colita de fermentatie, alergia, aritmiile cardiace, hipertensiunea, astmul, caderile imunitare. Acestea si multe alte boli au cel mai adesea si o componenta psihologica, care daca este dezamorsata cu ajutorul unui terapeut, vindecarea va aparea mult mai rapid.
- O ultima intrebare, de ordin practic: cat costa un tratament psihologic la aceasta clinica particulara?
- Prima consultatie, de evaluare, este gratuita, iar sedintele de terapie - in functie de tipul de tratament ales - costa intre trei sute si sase sute de mii de lei. In general, se fac intre 2 si 3 sedinte de terapie pe saptamana, intreg tratamentul durand, de obicei, intre o luna si sase luni.

Adresa clinicii "Aquamarine": Bucuresti, strada Tudor Vianu nr. 22, telefon 021/ 231.44.67, e-mail: info@aquamarine.ro, http: www.aquamarine.ro