Ca sa nu risipim painea

Cititor Formula AS
Poate nici un aliment nu e risipit cu mai multa usurinta ca painea. A risipi o paine nu inseamna numai a arunca niste bani, ci mult mai mult. Inseamna a nesocoti munca a mii de oameni, plamadita cu toate sperantele, cu toate dorintele lor de mai bine.

Ce e bine sa stim:

Painea proaspata e gustoasa, apetisanta, dar si indigesta.

Painea de o zi, taiata in felii subtiri si rumenita intr-un prajitor, e la fel de buna ca si cea proaspata, in schimb e mai usor digerabila.

Alba sau neagra, painea veche se improspateaza daca o tinem putin intr-un servet umed si o punem apoi intr-un cuptor fierbinte. In 10 minute avem o paine imbietoare.

Inainte ca resturile unei paini albe sau cornurile sa se usuce prea tare, taiati-le in felii subtiri, presarati-le cu zahar pudra si anason pisat. Rumeniti-le usor intr-un cuptor cu foc potrivit. Vor fi excelente la ceai.

Orice rest de paine veche poate fi facut pesmet. Dupa ce se rumenesc in cuptor, feliile de paine se piseaza intr-o piulita obisnuita sau se pot faramita intr-o masina de nuci manuala sau electrica. Pesmetul se cerne si se pastreaza in cutii metalice. O rezerva de pesmet e buna in orice gospodarie. I se pot da zeci de intrebuintari.

O placinta cu mere, cu visine sau cu alte fructe zemoase n-ar fi reusita fara un strat de pesmet fin asternut pe aluat inainte de a pune fructele.

Galustele cu prune n-ar fi asa gustoase fara invelisul de pesmet rumenit, parfumat cu scortisoara si pudrat cu zahar.

Conopida poloneza isi datoreaza faima tocmai pesmetului imbibat cu unt fierbinte cu care se acopera.

O tocatura din carne prea moale capata consistenta si poate fi modelata mai usor daca se amesteca cu una-doua linguri de pesmet fin, alb.

Gutu Verginia - str. Traian Sorescu,
bl. A1, sc. 3, ap. 7, Craiova