Ion Caramitru - intre Eminescu si Teatrul National

Silvia Kerim
...Am pus acest titlu nu doar pentru ca Ion Caramitru este cel mai stralucit interpret al poeziei lui Eminescu, ci si pentru a-l numi anume pe poetul nostru national, a carui icoana paleste in sufletele romanilor.

Or, acelasi Ion Caramitru a avut, inca de anul trecut, o benefica initiativa, prea putin comentata si aplaudata, dupa parerea mea, prin ziare ori pe la televiziune. Pretext oportun pentru a-i adresa autorului cateva intrebari:

- Uniter (al carui distins presedinte sunteti) a organizat in colaborare cu "Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii "Mihai Eminescu"", un Atelier de studii si creatie privind intelegerea si rostirea Poeziei. Care a fost rostul sau?
- In prima editie, cea de anul trecut, criticul si istoricul literar Alex Stefanescu le-a vorbit celor 15 tineri actori invitati din toata tara cu acest prilej despre "Ce este Poezia si cum trebuie ea privita din afara". Iar poetul Ilie Constantin, revenit din Franta in Romania, le-a explicat cum se naste si cum se scrie Poezia... Am mers atunci pe trei directii: 1. Eminescu - modul de a-l citi. Cum se realizeaza metafora si ce trebuie "adaugat" din partea celui ce o interpreteaza. 2. Studiu de caz. Este vorba despre Poezia nevazatorilor, a nevazatorilor din nastere si a celor care au ajuns astfel in urma unor grave accidente. (Te asigur ca este vorba despre o poezie fabuloasa). 3. Studierea unor autori total necunoscuti actorilor. Anul trecut a fost vorba despre poeta Floarea Tutuianu.
Trebuie spus ca acesti actori au fost invitati in urma unor anunturi aparute in presa, a unei preselectii si, in fine, a unei selectii petrecute la sediul Uniter.
Si tot in numele lui Eminescu, si anume la 15 ianuarie 2005, a avut loc la Botosani evenimentul numit "Cetatean de onoare al Poeziei". Din poemele unor poeti consacrati, castigatori in ultimii 13 ani ai Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu", Ilie Constantin si cu mine am alcatuit un colaj din care a rezultat un spectacol de mare succes. Un spectacol cu care am fost de curand la Chisinau, inregistrand acelasi mare succes si acolo. Premiantul de anul acesta si, implicit, "Cetatean de onoare ai Poeziei" a fost declarat scriitorul Serban Foarta, din Timisoara.
In ce priveste editia din acest an a "Atelierului de studii "Eminescu"" vreau sa va spun ca alaturi de Ilie Constantin, de Alex Stefanescu si de mine, au participat Ion Cojar, Mircea Dinescu si compozitorul Iosif Herta. De data aceasta, pe langa studiul, in amanunt, al operei lui Eminescu, tinerii actori au avut prilejul sa intalneasca un alt poet necunoscut: si anume pe medicul neurolog Constantin Cretan, care scrie o poezie admirabila. In public s-au aflat si "selectionatii" de anul trecut, adica cei 15 tineri actori invitati la Ipotesti in 2004, cat si cei 15 din acest an... Asadar, cei 30 de studiosi s-au intalnit si si-au putut schimba impresiile in numele dragostei fata de Eminescu.
Ca sa inchei acest capitol Eminescu, as adauga ca vom pleca, in curand, in Italia, in Catania, in localitatea Sanseverina, cu spectacolul Poetilor Nationali. El se va tine in limba romana, fireste, dar si cu insertii italienesti. In acest demers avem drept "complice" primaria Mangaliei cu ajutorul careia organizam, an de an, "Gala Tanarului actor".
- Sa trecem la un subiect de stricta actualitate. Ati fost numit director al Teatrului National. Ce mai face institutia pe care o patronati? E in vacanta?
- Nu prea. Asteptam Hotararea de Guvern care statueaza modul de functionare a acestei institutii publice, iar directorul pune la cale repertoriul. Sunt trei tipuri. Unul pe termen scurt, iar celelalte doua pe termene mai indepartate. Cel scurt demareaza in luna august. Mai exact pe 2 august, cand Yuri Kordonsky, regizorul care a realizat in acesti ani, la Bulandra, trei spectacole memorabile, va incepe repetitiile cu piesa Inima de caine, de Bulgakov. Adaptarea a facut-o chiar el. Iar traducerea este semnata de Violeta Scoradet. Distributia? Pai... ea cuprinde numele unor actori redutabili, care au acceptat sa renunte la concediu: Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mircea Rusu, Radu Gheorghe, Alexandru Bindea, Florina Cercel, Cecilia Barbora. Scenografia ii apartine Stefaniei Cenean. Premiera? Curand, la inceputul toamnei: pe 7-8-9 octombrie. Pe termen mediu, am in vedere un spectacol cu Menajeria de sticla, care o va avea in fruntea distributiei pe Valeria Seciu. Tocilescu va pune in scena un Cyrano de Bergerac. Va fi un "musical" pe un libret de Mihaela Tonitza, cu muzica lui Alifantis... Sunt in tratative mai mult sau mai putin avansate cu Maniutiu - care va pune Viata e vis, superbul text al lui Calderon... Tot in tratative sunt si cu Dabija, cu Tompa Gabor, cu Alexandru Colpaci. Tin neaparat sa aduc pe scena Nationalului o piesa de Sorescu... Exista nervi sau Varul Shakespeare. Il mai am in vedere si pe Camil Petrescu. Imi doresc din tot sufletul sa aduc in lumina rampei piese noi, romanesti, puse in scena de tineri regizori. Sanda Manu are in lucru un proiect deosebit de pretios, privind Inceputul Teatrului Romanesc. Ar mai fi multe de spus...
- Sa spunem ce mai face actorul Ion Caramitru...
- Actorul Ion Caramitru joaca la Bulandra in Sorry si in Sase personaje... Ma intrebi si de vacanta... Nu prea am. O fac pe bucatele. Plec in Italia, cum ti-am spus, cu poetii, plec la Ohrid, in Macedonia, ca sa vad cateva spectacole din Festival, plec in Delta, la Festivalul de Film... Da, acolo se va vedea pelicula Performances, a lui Brian Friel, in care am si eu un firicel de rol. Iar Uniter-ul ce sa faca? Merge mai departe!