La iarba verde

Redactia
Aripioare de pui crocante.

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg aripioare, 6 catei de usturoi, 500 ml zer, 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 300 g fulgi de porumb, 100 g cascaval (uscat) ras, 1/2 lingurita piper, 60 g unt, 150 g ketchup, 100 g sos iute (cu chili).
Mod de preparare:

Se spala aripioarele de pui, se zvanta cu un prosop de bucatarie si se taie in doua la incheieturi. Se curata usturoiul, se toaca marunt si se pune jumatate din el intr-un castron, unde se amesteca bine cu zerul si uleiul de masline. Se sareaza si se pipereaza aripioarele, se pun in amestecul de zer si ulei si se tin peste noapte la frigider sa se marineze.
Se-ncinge cuptorul la 180gr., se maruntesc fulgii de porumb (in mixer) si se amesteca cu cascavalul ras si piperul de Cayenne. Se scot aripioarele din marinata, se lasa sa se scurga bine, se dau prin fulgii de porumb maruntiti si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt.
Se topeste untul, se stropesc cu el aripioarele din tava si se dau 30 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Se servesc cu un sos preparat din ketchup, sosul de chili si usturoiul ramas, amestecate bine.

Oua cu ceapa si mirodenii

Ingrediente (pentru 10 bucati): 10 oua, 2 cepe rosii, 2 catei de usturoi, 1 ardei iute rosu, 125 ml otet de vin (alb), sare grunjoasa, 2 foi de dafin, 10 boabe de ienupar, 1 lingura boabe de mustar, 1/2 lingurita chimen, cate 3 fire de rozmarin, maghiran si salvie.
Mod de preparare:

Se fierb ouale tari, se tin putin in apa rece si se curata de coaja. Ceapa si usturoiul, curatate, se taie felii subtiri, iar ardeiul iute (fara seminte si nervuri), rondele.
Se pune la fiert otetul cu 375 ml de apa si o lingura cu sare, se ia de pe foc si se incorporeaza ceapa, usturoiul, mirodeniile si rondelele de ardei iute.
Se tin ouale - peste noapte - in fiertura astfel preparata, impreuna cu o crenguta de rozmarin, si se servesc reci, dupa ce s-au presarat peste ele rozmarinul, maghiranul si salvia maruntite si - eventual - sare.

Paine umpluta

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 2 ardei grasi rosii, 100 g rosii calite in ulei (se gasesc si la conserva), sare, piper, 4 fire de maghiran, 4 linguri otet aromat, 200 g branza telemea, 1 paine rotunda (intermediara).
Mod de preparare:

Se spala vinetele si ardeii, se curata de coaja si de seminte + nervuri si se taie cubulete (vinetele) si fasii mai groase (ardeii). Se lasa rosiile sa se scurga (uleiul se pastreaza!) si se taie bucatele. Se calesc legumele (mai putin rosiile) in 6 linguri de ulei (scurs de pe rosii), se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza maghiranul tocat marunt, rosiile si otetul.
Se taie branza cubulete, se goleste painea de miez, dupa ce s-a taiat un "capac" in partea bombata, si se umple cu straturi alternative de legume si branza. Se pune "capacul" la loc si se serveste imediat.

Salata de cartofi cu fasole verde

Ingrediente (pentru 6 persoane): 800 g cartofi mici, nesfaramiciosi, sare, 3 morcovi, 250 g fasole verde fideluta (fiarta "al dente"), 1 ceapa mica, 200 g jambon, 3 linguri zeama de lamaie, 3 lingurite mustar (nu prea fin), 4 linguri ulei de masline, 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), piper, 50 g arahide prajite, 5 fire patrunjel verde.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii - cu coaja - in apa cu sare, se curata si se taie in doua. Morcovii, curatati si taiati stifturi, se fierb circa 5 minute in apa sarata si cand sunt aproape fierti se adauga si fasolea verde si se mai lasa un minut sa dea in cateva clocote. Se tin sub jetul de apa rece si se amesteca - intr-un castron - cu ceapa tocata marunt, cu jambonul taiat cubulete si cu cartofii fierti.
Se bat bine cu furculita zeama de lamaie, mustarul, uleiul si zeama concentrata de legume, se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza arahidele si patrunjelul verde - ambele tocate - se amesteca sosul astfel preparat cu legumele si jambonul si se lasa sa se patrunda.



Dulciuri

Briose cu branza de vaci si visine

Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 500 g visine fara samburi, 4 oua, 120 g zahar, 175 g gris, 1/2 plic praf de copt, 500 g branza de vaci.
Mod de preparare:

Se scurg bine visinele si se freaca galbenusurile cu zaharul, pana ce devin spumoase. Se incorporeaza branza de vaci, grisul si praful de copt si, la sfarsit, albusurile batute spuma.
Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se incorporeaza si visinele in aluat, se toarna aluatul in 12 forme mici de briose (sau de tarta) tapetate cu hartie pentru copt, umplandu-le cam de 2/3, si se coc briosele - in cuptorul incins - aproximativ 40 de minute.