Culoarea rosie = semnalul de alarma

Redactia
1. Va inrositi usor?.

Ati inceput s-o faceti inca din anii de scoala si de atunci reactionati imediat la caldura, la stres, la vant sau la alcool cu obraji rosii ca focul? Din pacate, fenomenul este foarte raspandit in randul persoanelor cu pielea alba si trebuie privit cu seriozitate: inrosirea rapida este un indiciu ca mai tarziu pielea inclina spre o culoare rosie permanenta.
2. Cuperoza sau rosacea?
Cauzele inrosirii pielii n-au fost inca pe deplin studiate. Medicii presupun ca pe langa tipul de piele, un rol important l-ar putea juca si tesutul conjunctiv flasc sau gena. De cuperoza se vorbeste atunci cand vinisoarele subtiri din zona nasului si a obrajilor se "latesc" in adevaratul sens al cuvantului, adica odata dilatate "uita" sa se mai contracte. Daca roseata evolueaza, se poate ajunge chiar la dermatita cronica (rosacea). Aceasta se manifesta prin aparitia unor pustule si bubulite care seamana oarecum cu acneea intarziata (nu juvenila). La barbati, aceasta boala poate duce la excrescente ale nasului si ar trebui tratata de medicul dermatolog.
3. Verdele mascheaza
Roseata de orice tip poate fi estompata cu creme cu nuante de verde, pentru ca tenta verde neutralizeaza rosul imediat. Pentru ca tenul sa nu para sters (palid), pigmentii de culoare trebuie intinsi pe fata intr-un strat extrem de subtire. Pentru a evita supradozarea, crema se pune mai intai pe dosul palmei si pe urma se aplica - cu multa zgarcenie! - pe piele. Pentru zonele de un rosu mai puternic se recomanda folosirea batoanelor corectoare cu substante active calmante.
4. Plantele vindeca petele inestetice
In combaterea petelor rosii, cosmetica mizeaza pe ajutorul naturii: nufarul, ceaiul verde si vitaminele pe care le contine avocado sporesc - pare-se - rezistenta pielii. Din studiile efectuate de specialisti rezulta, de asemenea, efectul benefic al extractului de lemn-dulce, care reduce rapid cauzele aparitiei petelor si calmeaza pielea.
5. Ce trebuie evitat
Nu iritati suplimentar pielea sensibila, deci nu folositi pentru curatirea ei apa si sapun, ci produse neiritante, care nu o usuca. Reduceti tot ce stimuleaza irigarea sanguina: cafeaua, tutunul, condimentele foarte iuti. Si vinul rosu - in cantitate mare - si branzeturile pot amplifica producerea excesiva de histamine. Renuntati, de asemenea, definitiv la sauna si la peeling-uri. Important este sa va protejati pielea de soare si de frig. Si mare atentie la tratamentele cu cortizon! Acest medicament subtiaza pielea, facand-o si mai sensibila.