Dulceturi si bauturi din fructe de padure

Redactia
Dulceata de mure si afine.

Ingrediente (pentru 2 borcane de 400-500 g): 1 kg mure bine coapte (sau afine), 1 kg de zahar, 3 pahare de apa, 1 lamaie.
Modul de preparare:
se pune la fiert apa cu zaharul intr-o cratita smaltuita. Din cand in cand spuma care se ridica la suprafata prin fierbere se inlatura cu o lingura de spumuit, astfel ca lichidul sa ramana curat. Cand se ingroasa (trebuie sa se lipeasca intre degete), se pun inauntru murele sau afinele trecute printr-un jet de apa rece si lasate la zvantat. Se lasa sa fiarba la foc mic, culegand mai departe spuma, pana cand siropul se ingroasa. Atunci se adauga o lamaie taiata felii subtiri, se lasa sa mai dea un clocot, apoi cratita se pune sa se raceasca, acoperita cu un tifon. Dulceata se toarna in borcane bine spalate si uscate si se leaga la gura cu celofan. Important: nu se amesteca cu lingura in dulceata. Din cand in cand, cratita se ia de pe foc si se misca, pentru ca fructele sa nu se prinda de fund.

Sirop de mure si afine

Ingrediente: 2 1/2 kg mure (sau afine), 50 ml suc de lamaie, 1 1/2 l apa clocotita, putin salicilat, zahar (o cantitate egala cu fructele).
Modul de preparare:
se trec murele sau afinele printr-un jet de apa (puse in sita), apoi se lasa sa se zvante bine. Se amesteca cu sucul de lamaie si se oparesc cu apa in clocot. Se lasa sa se raceasca. Se adauga salicilatul. Totul se lasa sa stea 24 de ore intr-un vas acoperit. Se amesteca din cand in cand. Sucul se strecoara printr-un tifon intr-un vas mare. O jumatate de kilogram de suc se amesteca cu o jumatate de kg de zahar. Se lasa sa stea 6 ore, apoi se amesteca compozitia pana ce zaharul se topeste complet. Sucul care a mai ramas se amesteca dupa acelasi procedeu cu zaharul: o jumatate de litru de suc cu o jumatate de kg de zahar. Siropul se pune in sticle inchise cu dop de pluta sau legate la gura cu celofan.

Afinata

Ingrediente: 2 kg afine, 1 kg zahar, 1/2 litru spirt alb de 90 de grade.
Modul de preparare:
se pun intr-o damigeana de sticla afinele si zaharul. Vasul se pune la soare si se leaga la gura cu un tifon. Se misca din cand in cand pentru ca ingredientele sa se amestece uniform. Cam dupa o saptamana, cand zaharul s-a topit, se adauga 1/2 l alcool alb de 90% (se poate pune mai mult sau mai putin, in functie de cat de tare vrem sa fie bautura). Acum, gura damigenei se leaga cu celofan sau se inchide bine cu un dop de pluta. Se pune in camara, la rece. Se obtine o bautura cu gust minunat si cu virtuti de medicament in afectiunile stomacului sau ale intestinelor.

Lichior de afine si mure

Ingrediente: 1 kg mure (sau afine), 1 kg zahar, 1 l apa, 1 l alcool.
Modul de preparare:
se fierbe din apa si zahar un sirop (ca la dulceata de mure, vezi mai sus). Se spumuieste, apoi se lasa sa se raceasca. Se adauga alcoolul, si intreaga cantitate de lichid se pune in 3 sticle de cate un litru fiecare. Apoi, cantitatea de fructe se imparte si ea in trei parti, care se pun, cu mana sau cu ajutorul unei lingurite, in cele trei sticle. Se inchid bine la gura cu dop sau celofan.

Vin de macese

Ingrediente: 1 1/2 kg macese bine coapte (rosii la culoare, nu portocalii), 10 l apa, 1 kg zahar, drojdie proaspata cat o nuca.
Modul de preparare:
intr-un borcan curat de 10 l se pun macesele curatate de capatul negru (fosta floare), zaharul, drojdia si 10 l de apa rece. Vasul se pune la soare si se amesteca zilnic cu o lingura lunga de lemn. Dupa 10 zile, lichidul se strecoara printr-un tifon si se pune in sticle curate de 1 l. Se infunda cu dop de pluta si se pun in camara. Vreme de 4 saptamani nu e voie sa fie miscate.