Oare politicienii nostri sunt orbi?

Cititor Formula AS
Elvetia

"Oare politicienii nostri sunt orbi? Ei nu vad ca celelalte tari din estul si centrul Europei nu au distrus si nu au vandut
nimic din ce este de importanta nationala?"


Stimati domni si doamne,
Va citesc pe Internet si va felicit pentru initiativa publicarii seriei de articole legate de situatia disperata a taranimii romane. Situatie care va fi catastrofala dupa negocierile facute de o clasa politica ignoranta, corupta si iresponsabila, dar si din lipsa de protest a taranimii. Mi-aduc aminte cate demonstratii au facut taranii polonezi care nu doreau sa intre in Ue sau cum au protestat cehii, cand au vrut sa le limiteze suprafata de cultura cu sfecla de zahar, ei avand traditie in acest domeniu. La noi, din pacate, lipsesc coeziunea si dorinta de a lupta pentru cauza proprie. Din dorinta prosteasca de a intra cat mai repede in Ue ("clubul select", cum l-a numit actualul presedinte, care mi-a dovedit cu asta ca nu are habar de ce se intampla in Europa, "clubul" e atat de select, ca aici legea se aplica "de la caz la caz, adica "democratic"), am acceptat conditii pe care nici o tara din est nu le-a acceptat, ne-am distrus economia, am vandut tot ce era de importanta strategica strainilor, vindem pamantul tarii cum nu face nici o alta tara din lume, nu dam nici o lege protectionista ca sa ne aparam productia interna, cum fac alte state care stiu ce este interes national, iar acum - este programata si disparitia taranimii, vatra traditiilor si culturii milenare pe aceste pamanturi. De parca Ue ar fi raiul pe pamant si noi trebuie neaparat sa ajungem acolo, chiar si in genunchi, pupand mana care ne loveste si lingand unde s-a scuipat. Stau si ma intreb care sunt avantajele intrarii in Ue, daca conditiile impuse inseamna distrugere. Oare politicienii nostri sunt orbi? Ei nu vad ca celelalte tari din estul si centrul Europei nu au distrus si nu au vandut nimic din ce este de importanta nationala? Oare de ce nu intra, de exemplu, Elvetia in Ue, nu se intreaba nimeni? Pentru ca ei nu vor sa le dicteze niste birocrati incompetenti in propria lor tara, pentru ca poporul este cel care hotaraste prin referendum totul (asta a fost declaratia lor la televiziune). Noi am distrus toate structurile statului, asa ca tare ma tem ca suntem nu numai in pragul falimentului, dar si in pragul destramarii ca stat, mai ales prin inimaginabilele concesii facute minoritatii maghiare, care prin cererile ei nu este extremista, este de-a dreptul fascista, cum a caracterizat-o "Badische Zeitung" din Germania in 1995. Stau si ma intreb cum ar caracteriza-o acum. Copilul meu invata deja la scoala ca Romania este o tara vanduta vestului. E ingrozitor de dureros, dar adevarat.
Mara Nadal - Langenthal, Elvetia,
e-mail: dan-mug@gmx.net


Canada

"Cum sa acceptam modelul unic impus de Ue,
fara sa avem curajul de a-l combate?"


Stimati membri ai redactiei, stimati cititori,
Am sansa de a locui la Montreal, un oras unde sunt initiate cele mai novatoare si eficiente miscari legate de dezvoltarea durabila si medicina alternativa (mai ales ramura spirituala). Mai concret, de cativa ani, constat un interes imens din partea populatiei fata de ecologie si spiritualitate (iar clasa politica nu are incotro si trebuie sa raspunda acestei tendinte!). Exista nenumarate organisme nonguvernamentale sau grupuri de cetateni care dau tonul intr-un domeniu sau altul, si populatia raspunde prompt. Imi permit chiar sa spun ca miscarea de salvare a civilizatiei noastre (nu a modelului capitalist) a inceput deja la Montreal si ca aici exista dorinta sincera de a trece la fapte. Desigur ca lucrurile ar putea sa se deruleze mult mai rapid si cu rezultate evidente - obstacolul principal este faptul ca lumea de aici (si din celelalte tari dezvoltate) este inca prizoniera confortului individual, crezand ca poate pastra acelasi mod de viata fara a face cateva sacrificii (sau ajustari). Dar... de cativa ani, exista concepte noi ca: agricultura sustinuta de comunitate, comertul echitabil, privilegierea consumului productiei agricole locale, simplitatea voluntara, schimbul de servicii, constructia de case ecologice (din baloti de paie, din chirpici!!!, solare, cu acoperisuri "verzi"), si multe, multe altele. Parca incepem sa recunoastem o asemanare cu un specific est european, nu? Atunci, cum sa acceptam modelul unic impus de Ue, fara sa avem curajul de a-l combate? Tocmai asta este tendinta actuala in tarile occidentale: intoarcerea la o agricultura umana (deci de subzistenta), la orase si comunitati durabile, la respectul naturii si mai ales regasirea unei spiritualitati pierdute, datorita ritmului frenetic de dezvoltare si deci de alienare a individului. Si cum increderea in politicieni a inceput sa se diminueze cam peste tot, ce alta alternativa ramane, decat solidaritatea intre natiuni, miscarile de cetateni, constientizarea la nivel individual? Mi-ar face mare placere sa va tin la curent cu tot ce se intampla la Montreal, in domeniul dezvoltarii durabile, al medicinei alternative (sunt atatea de spus!!!), si chiar cultural. Dorinta mea este de a da incredere poporului roman, de a arata ca ceea ce este bun in traditiile oricarei civilizatii nu trebuie aruncat la "cosul de gunoi" al istoriei. Si, mai ales, de a demonstra ca spiritul critic, intuitia si generozitatea sunt aliatii nostri cei mai de pret. Nu stiu cine a hotarat ca viata unui om din Romania (Africa, America de Sud, Asia) este mai putin importanta, dar cred ca sunteti de acord cu mine ca traim o epoca formidabila! Poate ca, in sfarsit, vom schimba rolul de spectator cu cel de actor al vietii noastre, si ca secolul Xxi va deveni unul al spiritualitatii.
Daniela Stan - Montreal,
e-mail: daniela_stan@email.com