Dj Project

Dia Radu
"Votati-ne pentru Lisabona, pe site-ul Mtv Romania!".

Imaginati-va o mare de oameni extaziati, undeva intr-un club cu lumini in culorile curcubeului sau pe o plaja in bataia sarata a vantului. Si undeva, in mijlocul lor, la un pupitru, doi disc-jockey cu castile pe urechi, regland butoane sau frecand cu palmele un disc, pentru ca din boxe sa iasa ritmuri care iti pun sangele in miscare. Cam asta poate fi definitia lui Dj Maxx si Dj Gino Manzotti, doi specialisti in mixat muzica si in acelasi timp compozitori foarte talentati de muzica electronica. Reuniti sub sigla Dj Project, avand de curand si o solista, Maxx si Gino au reusit sa bata recordul: cu piesa Lumea ta au stat, acum un an, 40 de saptamani in top, primind titlul de "Cea mai difuzata piesa romaneasca". Privirea ta, lansata de curand, a intrat direct pe locul I. Sunt la al patrulea album si au deja piese devenite hituri internationale. Ar mai trebui oare sa spun ceva? Da. Sunt romani si, in ciuda usilor deschise in multe locuri din lume, prefera sa traiasca la Timisoara.
- Anul acesta piesa voastra Privirea ta a fost una dintre cele mai ascultate piese la radio si in cluburi. A fost greu drumul pana la atingerea acestui statut?
Gino - Greu, nu. Dar drumul a fost un pic mai lung decat in cazul unei formatii "comerciale". Au trecut 5 ani de la infiintarea grupului, in muzica s-au schimbat destul de multe lucruri, inclusiv publicul. Singurul care a ramas neschimbat a fost idealul nostru: sa facem muzica buna, fara a cauta succesul prin diverse formule facile.
- Si totusi, el a venit si se face simtit in locurile fruntase din topuri pe care le ocupati, si in faptul ca sunteti deja la al 4-lea album: "Soapte". Cum a fost primit de catre public?
Elena - Albumul a fost primit foarte bine, poate pentru ca are mai multe piese cu linie vocala, mai multe piese de suflet, nu doar melodii instrumentale. De altfel, a vazut toata lumea ce succes a avut melodia Privirea ta, succes care se datoreaza in primul rand incarcaturii emotionale a textului.
- Admiratorilor vostri foarte apropiati, care v-au sustinut in toti acesti ani, li s-a adaugat acum un val nou de public, care va sustine fara sa va cunoasca inca prea bine. Ce le puteti spune despre voi?
Gino - Eu sunt Dj Gino Manzotti, sau Handke Giuseppe, dupa numele din buletin, nascut la Arad, dintr-un tata italian si o mama nemtoaica. Am trait in Romania pana in 1990, cand in primele luni ale anului am plecat in Germania, ca sa-mi cumpar o masina second-hand. Dar m-am indragostit si am ramas acolo 6 luni. Cand m-am reintors in Romania, lucrurile mergeau anapoda, echilibrul se rupsese, pur si simplu. Asa ca am plecat din nou in Germania, intr-un orasel in care se gaseau cateva din rudele mamei si unde, intr-o zi, am inceput sa pun muzica intr-un bistro. Am inceput sa pun muzica miercurea, pentru 80 de marci pe seara, ceea ce pentru mine era enorm. Vazand ca am succes si ca atrag din ce in ce mai multa lume, patronul mi-a dat si seara de duminica, si pe cea de luni, si pe cea de marti. Dupa un an, toate serile erau ale mele si, de ce nu, toata lumea era a mea. Ca in povestile frumoase, intr-o zi am parasit bistroul acela, au urmat cluburi si discoteci mari din Germania si, mai apoi, si din Romania, unde l-am cunoscut pe Dj Maxx, caruia ii dau cuvantul.
Maxx - Eu sunt Dj Maxx, m-am nascut la Alba Iulia, oras pe care l-am parasit vreo douazeci si ceva de ani mai tarziu, ca sa merg la Timisoara si sa ma fac disc-jockey. Prin 1999, eram deja Dj la discoteca "Park Place" din Timisoara. In toate serile aveam sala plina, cu exceptia celei in care, la o alta discoteca din oras, facea programul un "neamt", Dj Gino Manzotti. Asta pana intr-o zi, cand patronul meu a dorit sa-l cunoasca si m-a trimis sa il aduc. A fost o prietenie care s-a infiripat rapid si, in doua luni, a aparut proiectul nostru.
- Cum ati decis sa o alaturati pe Elena, actuala voastra colega, proiectului initial?
Gino - Inainte de Elena, noi mai colaboraseram si cu alte interprete. Cu nici una dintre ele insa nu mergeam la concerte, asta si pentru ca noi eram solicitati mai mult ca Dj separati, decat ca Dj Project. Cand am inceput sa fim intrebati unde este fata care canta o piesa sau alta, ne-am pus problema unei colaborari mai de durata. Elena Baltagan e cu noi din 2003 si, intre timp, am scos pe piata doua albume. Este buzoianca, nascuta pe 28 februarie 1984, si e studenta la Conservator.
- Ati reusit sa va faceti cunoscut proiectul in strainatate, sub numele "Elena"...
Gino - In primavara acestui an, noi am semnat un contract international cu "Ministry of Sound", cea mai cunoscuta casa de discuri europeana. Urmare a acestui contract, piesa noastra Lumea ta a fost lansata in mai multe tari din Europa, sub numele de grup Elena, considerat mai de impact decat Dj Project. Piesa s-a difuzat si se difuzeaza cu mare succes in Italia, dar si in Scandinavia. In curand va fi lansata si in alte tari, printre care si Germania.
- V-ati gandit sa va mutati in Capitala? De ce preferati Timisoara? E mai aproape de Occident?
Maxx - Suntem foarte constienti ca ora exacta, si in muzica, dar si in alte domenii, se cam da in Capitala, dar noi ne-am potrivit ceasurile sufletului dupa felul in care se traieste la Timisoara. Bucurestiul este un oras de infarct si in acelasi timp superficial, prin consumul mare de energie pe care il reclama ca sa-i faci fata. Asa ca, in loc sa ne mutam noi la Bucuresti, s-a mutat Elena la Timisoara.
- Ati fi putut sa locuiti in Italia sau Germania. De ce nu ati ramas?Gino - Acum mai calatoresc in Germania doar pentru chestiuni care tin de statutul meu de cetatean german, diverse acte, taxe. Odata ajuns in Germania, fie ca sunt singur, fie ca sunt cu Maxx, imi doresc sa revin cat mai repede in Romania. Poate ca o sa vi se para socant ce spun, dar Germania nu mai e ce a fost in primii ani de dupa caderea comunismului. Sau poate sunt eu altfel, sau poate s-a schimbat Romania in bine.
- Ce inseamna sa fii un Dj bun?
Gino - Un Dj bun crede cu tarie in ceea ce face. Doar talentul nu e de ajuns. Vin momente in care devii sovaielnic, publicul reactioneaza cum nu te astepti, si atunci iti trebuie putere ca sa-ti urmezi drumul.
Maxx - Nu trebuie sa uiti niciodata ca atunci cand esti la pupitru pui muzica pentru public, nu pentru tine. Plus ca trebuie sa inveti in fiecare zi, cum altfel decat "furand" de la toti cei cu care vii in contact?!
- Cum e receptata muzica voastra de celelalte generatii? Parintii vostri asculta Dj Project?
Maxx - Parintii mei sunt, cred, cei mai mari fani Dj Project. Mama nu pierde nici o emisiune si nici o reluare, stie toate topurile importante. Tatal meu e un fan atat de mare, incat atunci cand suntem la vreo emisiune sau un concert televizat, asa mari emotii are, incat nici nu se poate uita la Tv.
- Care sunt proiectele voastre pentru toamna asta?
Gino - In primul rand, sa lansam in Romania urmatorul nostru single, Soapte, la al carui videoclip abia am incheiat filmarile in Timisoara. Daca imi ramane timp, printre concerte, voi termina, impreuna cu Maxx, un album de muzica house, altul decat albumul Dj Project la care lucram acum.
Maxx - Si intrucat am fost alesi de public intre cele 5 trupe romanesti din care se va desemna reprezentanta Romaniei la premiile Mtv 2005 de la Lisabona, ne vom stradui sa adunam cat mai multe voturi si sa ne clasam cat mai sus, asa incat va spunem: "Votati-ne pentru Lisabona, pe site-ul Mtv Romania!".

Foto Media Services