Bucatarie ungureasca

Redactia
Peste cu cartofi si sos alb.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri mai groase de peste alb (cod, merluciu, salau etc.), 4 cartofi curatati de coaja, 1 ceapa taiata rondele subtiri, 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa). Pentru marinata: 4 linguri ulei de masline, 4 linguri vin alb sec, 1 catel de usturoi taiat marunt, 1 foaie de dafin maruntita, 1/2 legatura patrunjel verde tocat, sare, piper negru. Pentru sos: 15 g unt sau margarina, 1 lingura faina, 150 ml zeama concentrata de legume, sare, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 galbenus, 150 ml smantana dulce, 2 lingurite zeama de lamaie, 4 fasii de costita afumata.
Mod de preparare:

Se amesteca intr-un castron toate ingredientele pentru marinata, se pune pestele in ea si se lasa 4 ore sa se fragezeasca, intorcandu-l din timp in timp.
Se taie cartofii bucati potrivite, se fierb circa 5 minute in apa cu sare si se lasa sa se scurga.
Se pun pe fundul unei cratite rondelele de ceapa, se aseaza deasupra bucatile de peste (una langa alta), se toarna peste ele marinata, adaugandu-se apa cat sa le acopere, se presara sare si piper si se lasa sa fiarba - cu capac - 15-20 de minute.
Intr-o craticioara, se topeste untul sau margarina pentru sos, se prajeste putin faina, se stinge cu zeama de legume, se sareaza, se pipereaza (cu piper de Cayenne) si se lasa circa 5 minute sa fiarba incet.
Se scurge zeama in care a fiert pestele intr-o alta cratita, se pune pestele deoparte, la cald, acoperit, se fierbe zeama pana ce scade la jumatate si se lasa sa se raceasca.
Se incorporeaza in sosul (cu unt si faina) preparat anterior galbenusul, smantana si zeama de lamaie, se adauga o parte din zeama de peste fiarta si racita si se incinge pe foc - fara sa fiarba - amestecand intruna. Se strecoara printr-o sita intr-o cratita, se introduc in sos si cartofii fierti si se lasa pe foc circa 3 minute sa se incalzeasca. Se aseaza pestele pe un platou incins, se garniseste cu fasii de costita afumata (crude sau prajite) si cu patrunjel verde si se serveste imediat, cu sos alb si cartofi.

Snitel cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de carne de vitel (a 125 g), sare, piper negru, 2 linguri faina, 2 linguri ulei de masline, 50 g unt, 4 cepe de arpagic tocate marunt, 6 linguri coniac, 250 g ciuperci taiate feliute, 6 linguri vin alb sec, 1/8 l smantana dulce, 1/2 legatura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:

Se bat usor feliile de carne, se sareaza, se pipereaza, se dau prin faina si se prajesc 5 minute pe fiecare parte, in uleiul + untul (25 g) incins. (Nu trebuie tinute mai mult, ca sa nu se usuce.) Se scot din tigaie si se pun deoparte, pe o farfurie incalzita.
Se pune si untul ramas in tigaie si se dunstuieste ceapa tocata aproximativ 5 minute, pana ce devine sticloasa.
Se adauga 5 linguri de coniac si se lasa sa fiarba pana ce scade zeama la jumatate. Se incorporeaza ciupercile si vinul alb si se mai fierbe inca 10 minute.
Se adauga smantana, sare, piper si coniacul ramas si se mai lasa 3-4 minute la foc mic, sa fiarba incet.
Se toarna ciupercile cu sos peste snitele, se presara deasupra patrunjelul tocat si se servesc imediat.

Ghiveci taranesc

Ingrediente (pentru 4 persoane): 375 g morcovi, 2 gulii, 2 tulpini de praz, 250 g varza alba, 3 linguri unt (margarina), 1 1/4 l zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), sare, piper negru, piper de Cayenne, 300 g costita afumata, 75 g orez, 75 g cascaval ras (pe razatoarea mare).
Mod de preparare:

Se curata morcovii, guliile si prazul, se spala bine si se taie bucati de 1/2 cm. Varza, curatata, se taie fasii (dupa ce s-a indepartat cotorul).
Se incing intr-o cratita 2 linguri cu unt, se adauga legumele si se lasa 15 minute sa se rumeneasca. Se toarna peste ele zeama de carne si se condimenteaza cu sare, piper negru si piper de Cayenne. Cand dau in clocot, se spumeaza, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute, dupa care se ia cratita de pe plita.
Se pune pe foc o alta cratita cu 1/2 l de apa, se introduce costita, se fierbe circa 10 minute, dupa care se scoate si se taie cubulete de 1/2 cm.
Se pune untul ramas intr-o tigaie, se incinge si se prajesc in el cubuletele de costita, care se incorporeaza, apoi, impreuna cu orezul, in ghiveciul de legume, si se lasa sa fiarba, cu capac, circa 20 de minute, pana ce a absorbit orezul toata zeama. Se presara peste ghiveci cascavalul ras si se serveste imediat.



Dulciuri

Tort de mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 65 g unt moale, 4 linguri zahar, 1-2 mere curatate si taiate in spalturi. Pentru aluat: 100 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita nucsoara rasa, 100 g unt, 100 g zahar, zeama si coaja de la o lamaie, 2 oua.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se unge cu unt o forma rotunda, cu pereti detasabili (diametrul: 20 cm).
Se freaca untul cu zaharul pana ce devine spumos, se intinde pe fundul formei si deasupra se aseaza, una langa alta, bucatile de mar.
Se prepara aluatul: intr-un castron se pun faina, praful de copt, sarea si mirodeniile, iar in alt castron se amesteca bine untul, zaharul, coaja si zeama de lamaie, dupa care se adauga - mai intai - ouale, unul cate unul, si pe urma faina cu praful de copt si mirodeniile. Se toarna aluatul astfel obtinut peste merele din forma si se niveleaza cu un cutit.
Se da tortul la cuptor, se coace 45 de minute, pana ce se rumenesc frumos, se rastoarna pe un platou si se serveste, cald sau rece, eventual cu frisca sau cu sos de vanilie.