Conserve de toamna... cu sanatate

Rodica Demian
Retete din plante aromate si conifere: uleiuri, balsamuri, alifii, marmelade

E suficient sa faceti o preumblare intr-o padure de brad, inarmati cu un cos. Din cateva cetini, un pumn de conuri si un chiup de rasina, veti putea prepara remedii miraculoase impotriva bolilor anotimpului friguros. Ca sa nu mai vorbim de placerea de a contempla o padure vesnic verde, de conifere, inspirandu-i aromele si efluviile de oxigen

Uleiuri

Ulei de dafin

Recomandari: raceli, reumatism, guta, nevralgii.
Ingrediente: 100 g foi de dafin, 1 l ulei de masline. (Un alt ulei puteti obtine din urmatoarele ingrediente: 100 g ace de pin, 50 g boabe de ienupar, 50 g scoarta de plop, 1 l ulei de masline sau floarea-soarelui).
Mod de preparare: Se maruntesc plantele si se amesteca bine. Se pun intr-o sticla, se toarna peste ele uleiul, se insurubeaza capacul si se lasa sa se macereze 6-8 saptamani, intr-un loc cald, scuturand sticla o data pe zi. Dupa expirarea timpului de macerare, se strecoara. Pentru prepararea maceratelor cu ulei se recomanda exclusiv uleiul presat la rece. Practica a dovedit ca acesta are cea mai buna stabilitate in timpul macerarii si ca poate fi folosit vreme indelungata. Sticla cu plantele si uleiul trebuie umpluta bine, pana sus, pentru ca intre ulei si dop sa fie cat mai putin aer. In felul acesta, se evita rancezirea sau aparitia mucegaiului in timpul macerarii. Caldura care se degaja in interiorul sticlei duce la formarea apei de condensare. Picaturile de apa cad pe suprafata uleiului, se incalzesc din nou si se strang iarasi pe dop. Caldura din interior si apa de condensare sunt o buna premisa pentru dezvoltarea germenilor patogeni. Cu cat este mai plina sticla cu ulei, cu atat e mai redusa formarea acestor germeni.
Atentie: pentru prepararea uleiurilor, folositi plante proaspete si uscate, nu acoperite cu roua sau udate de ploaie.

Balsamuri

Balsam de molid si larice

Recomandari: reumatism, guta, sciatica.
Ingrediente: 60 g rasina de molid sau de larice, 6 g ceara de albine, 50 ml ulei de sunatoare (sau de masline).
Se lasa rasina sa se topeasca intr-un recipient de ceramica rezistent la foc si cand devine lichida, se adauga uleiul. Se mai incalzesc putin impreuna, amestecandu-le bine, iar dupa aproximativ 5 minute se ia vasul de pe foc si se tine 2-3 ore pe baie de apa, care se va mentine permanent calda. Se strecoara printr-un ciorap de nylon si se incorporeaza ceara de albine. Se incalzeste balsamul pe baia de apa pana ce se topeste ceara, dupa care se incearca daca este suficient de gros, luand putin cu o lingura sau o spatula de lemn, si se lasa sa se raceasca. Daca balsamul este prea subtire (lichid) se mai adauga putina ceara de albine; daca este prea consistent, se mai adauga putin ulei. Cand consistenta este cea dorita, se toarna balsamul in borcane, se lasa sa se raceasca, se acopera cu hartie de pergament, se lasa sa transpire circa 5 ore, se insurubeaza capacele si se pun in camara sau intr-un alt loc intunecos si racoros. Daca borcanele sunt bine inchise, balsamul poate fi pastrat, fara probleme, 2-3 ani. Balsamul este foarte eficient si pentru rani si zgarieturi, in sinuzite si pentru vindecarea furunculelor si abceselor.

Balsam de plop

Recomandari: dureri reumatice, guta, inflamarea fibrei musculare.
Ingrediente: 100 g muguri de plop negru (de la Plafar) sau scoarta de plop, 70 g ceara de albine, 500 ml ulei de masline sau de floarea-soarelui.
Se incalzeste uleiul pe baie de apa, se incorporeaza mugurii sau scoarta de plop si se lasa sa se macereze intre 3 si 5 ore, la caldura. Se strecoara, se adauga ceara de albine si se tine balsamul in continuare pe baia de apa, pana se topeste ceara. Se toarna in borcane, se lasa sa se raceasca si sa transpire la fel ca balsamul de molid. Se insurubeaza capacele si se pastreaza intr-un loc intunecos si racoros.

Balsam din rasina de pin

Recomandari: reumatism, guta, raceli si stari gripale.
Ingrediente: 40 g rasina de pin, 10 g boabe de ienupar, 10 g rozmarin, 20 g ceara de albine, 10 g miere, 70 ml ulei de masline, scaiete sau floarea-soarelui.
Prepararea, pastrarea si durabilitatea sunt aceleasi ca la balsamul de molid sau larice. Mierea se incorporeaza in balsam abia dupa ce ceara s-a topit in ulei. Se mai amesteca o data si se toarna imediat in borcane.

Alifii

Alifie de casa
(reteta veche)


Recomandari: tumori, furuncule, abcese.
Ingrediente: 50 g rasina de brad sau de molid, 40 ml ulei de in (sau de masline, floarea-soarelui).
Se amesteca rasina proaspata cu uleiul de in, pana ce are consistenta unei alifii simple, usor de aplicat pe locul bolnav.

Alifie de conuri

Recomandari: se foloseste in aceleasi cazuri ca si balsamul de molid sau larice. Efectul ei este ceva mai "bland".
Ingrediente: 1-2 conuri de molid, larice sau pin (cat mai proaspete si mai curate), 50 g untura de porc.
Se topeste untura intr-o tigaie si se adauga conurile maruntite. Se lasa sa se macereze 1-2 ore in untura fierbinte, dupa care se strecoara. Se toarna untura topita intr-un borcan, se lasa sa se raceasca si sa transpire sub hartie de pergament, dupa care se inchide borcanul cu un capac filetat si se tine intr-un loc racoros. Durabilitatea este diferita. Exista alifii care pot fi folosite - fara probleme - cativa ani, iar altele rancezesc si mucegaiesc dupa doar cateva luni. Daca le preparati cand luna e in crestere, sunt mai bune si tin mai mult decat in faza de descrestere.

Siropuri

Pentru prepararea tuturor siropurilor - de fructe sau de flori - folositi reteta pe care o prezentam mai jos.

Sirop de porumbar
(Prunus spinoza)


Ingrediente: 3 kg boabe de porumbar, 1/2 l vin rosu, 1/4 l otet de mere, 1 l apa, 2 kg zahar.
Se amesteca vinul rosu, otetul de mere si apa si se toarna peste boabe. Se acopera cu un capac si se lasa sa stea 3 zile la rece. Se strecoara, se adauga zaharul, se fierbe siropul circa 15 minute la foc mic si se toarna fierbinte in sticle. Pentru siropurile de flori, se iau 80-100 de flori si se tin 3-5 zile intr-un amestec de apa, vin si otet. Pentru cele cu culori sensibile - violete sau nalbe - se foloseste aceeasi reteta, dar siropul nu va fi prea intens colorat. Fructele nu se arunca dupa strecurare, putand fi folosite pentru marmelada.

Sucuri

Suc de mere cu lapte

Ingrediente: 1 l suc de mere (nealcoolizat), 1 l lapte, eventual 3-5 linguri miere.
Se amesteca sucul cu laptele si se incalzesc intr-o cratita pana aproape de punctul de fierbere. Se filtreaza printr-un tifon si se adauga (sau nu) mierea. Se toarna in sticle si se tine la rece. Sucul de mere cu lapte trebuie baut la temperatura camerei, nu rece. Este un "medicament" preventiv si cu efecte vindecatoare si trebuie folosit ca atare. Nu este un aliment de consum. Sucul de mere cu lapte trebuie baut intre mese, in cantitati mici: de 3-5 ori pe zi, cate o lingura (pentru adulti), si de trei ori pe zi, cate o lingurita (pentru copii).
Recomandari: boli de plamani, astenie, nervozitate, anemie, tulburari digestive, lipsa poftei de mancare, tuse, raceala si stari gripale, febra, afectiuni hepatice si biliare, constipatie.

Suc de porumbar
(se poate inlocui cu coacaze negre)


Ingrediente: 1 kg boabe de porumbar, 200 g zahar.
Mod de preparare: se zdrobesc fructele in centrifuga sau se dau prin masina de carne de doua ori. Se adauga zaharul, apoi se pun fructele la foc vreme de 5 minute. Se toarna fierbinte in sticle incalzite. Terciul de fructe ramas de la centrifugare nu trebuie aruncat. Din el se poate prepara o marmelada excelenta. In cazul cand fructele au samburii mari, ei trebuie scosi inainte.
Iata alte trei combinatii extrem de bogate in vitamine:
500 g boabe de paducel si 100 g pulpa de prune;
500 g boabe de soc negru si perisori si 300 g pulpa de mar;
500 g boabe de scorus;
20 g pulpa de mar;
200 g prune (fara samburi).

Marmelade

Pentru exemplificarea retetei, am ales porumbarul. El poate fi inlocuit cu orice alte fructe, la alegere.
Ingrediente: 500 g porumbe negre, 15 g pectina de mere (uni-gel), se gaseste la magazinele naturiste, 1-5 linguri miere.
Se spala fructele, se zvanta intr-o sita, apoi se pun intr-o cratita si se infierbanta. Se introduce pectina, amestecand usor cu o lingura de lemn. Se adauga mierea, se lasa sa dea in fiert, dupa care se mai tine vasul pe flacara 30 de secunde, pana ce fructele se inmoaie. Marmelada fierbinte se pune in borcane spalate si incalzite dinainte, se acopera cu capace filetate si se rastoarna un minut cu capul in jos. Apoi se pun la rece, in pozitie normala.
Important: dupa desfacerea borcanului, el trebuie pus la frigider, iar continutul sa fie consumat in maximum doua saptamani. Altfel mucegaiesc.

Limonade

Pentru preparare am ales drept exemplu limonada de flori de soc, dar in mod similar se pot prepara limonade cu flori de papadie, violete, flori de mar, de maces, vinarita (Asperula odorata).
Limonada de soc
Ingrediente: 5-10 inflorescente de soc, 5 l apa, o lamaie taiata felii, 1 kg zahar.
Mod de preparare: Se pun in apa florile de soc si feliile de lamaie. Se dizolva in ea si zaharul. Se pune vasul la soare, acoperit cu un tifon, si se lasa la macerat doua-trei zile. Apoi se strecoara si se trage la sticle. Se pun in camara vreme de 6 saptamani. Intre timp se controleaza ca presiunea din sticle sa nu fie prea mare.