Cum se poate preveni pierderea vederii

Cititor Formula AS
Asa m-am vindecat....

Cum se poate preveni pierderea vederii
(degenerescenta maculara) prin metode naturale


O scrisoare adresata tuturor persoanelor cu probleme oculare:
retinite, cataracte, glaucom, miopii, infectii


Date "tehnice": Ce este degenerescenta maculara?

Dmla - degenerescenta maculara legata de varsta (in franceza "Degenerescence Maculaire Liee a lAge", sau in engleza "Macular Degeneration Advanced") - este o boala care afecteaza peste 30 de milioane de persoane in lume, fiind prima cauza de orbire a persoanelor de peste 50 de ani. Dmla se manifesta prin distrugerea maculei, o zona mica, situata in centrul retinei, responsabila de acuitatea vizuala; viziunea centrala se deterioreaza progresiv si pe aceasta zona apare o pata neagra, care este proiectata pe obiectul pe care persoana il priveste.

Simptomele bolii

Primele simptome ale Dmla sunt: nevoia de a mari intensitatea luminii, o vedere tulbure, distorsionarea obiectelor, dificultatea de a observa detaliile, cititul care devine repede un act dificil, chiar imposibil. Atentie: daca aveti impresia ca liniile drepte onduleaza sau se deformeaza, trebuie neaparat sa consultati un medic oftalmolog. Depistarea precoce este esentiala. Incepand cu varsta de 45 de ani, este bine sa se efectueze un control anual. Examenul fundului ochiului va confirma acest diagnostic. Angiografia este si ea indispensabila, pentru a prescrie un tratament adecvat, pentru a cunoaste natura leziunii la nivelul ochiului afectat, cat si pentru a depista prezenta semnelor precursoare la nivelul celuilalt ochi.

"Chirurgul mi-a spus ca nu mai are ce-mi face"

Din cauza unei grave exoftalmii (proeminarea globului ocular produsa de hipertiroidie) nedepistate de catre medicii occidentali si netratate la timp (da, chiar si in Occident exista greseli medicale, si nu putine la numar), mi-am pierdut vederea, cu o rapiditate uimitoare (aveam 30 de ani). Dupa ani de alergaturi prin spitale, cinci interventii chirurgicale (la Anvers si Gand), dintre care trei ratate grav (sechele), un camp vizual restrans, tubular, cat si paralizia totala a nervilor optici, s-a adaugat si o retinita pigmentara, lucru rar intalnit, deoarece retinita pigmentara este de obicei o boala cu care te nasti, ereditara. Acum doi ani, chirurgul mi-a spus ca el nu mai are ce-mi face, ca nu exista tratament (la mine fototerapia dinamica nu s-a putut efectua) si ca-mi mai da cel mult 6 luni pana sa orbesc, la doar 40 de ani. Deci, o viata distrusa! A adaugat chiar, razand, ca ar trebui sa figurez in "Guinness Book of Records", deoarece el nu a mai intalnit un asemenea caz. Nu mai vedeam la un metru distanta, ma impiedicam de scari, de bordura trotuarelor, nu mai distingeam detaliile lucrurilor, chipurile sau nuantele culorilor, aveam niste migrene ingrozitoare, de la efortul fantastic pe care-l faceam sa pot vedea sau sa-mi ridic pleoapele, luam calmante cu pumnii, infectii (mi-a taiat o pleoapa prea scurt si nu inchid un ochi) etc. Atunci am decis sa spun stop consultatiilor nenumarate, alergaturilor extenuante, examenelor inutile, lacrimilor, deceptiilor si altor umilinte venite din partea medicilor, si sa ma ingrijesc singura, prin metode cat mai naturale.
In continuare, va prezint ceea ce am facut, si mi-a ajutat enorm, ca sa scap de orbire si sa stabilizez putina vedere care imi mai ramasese, remedii pe care le recomand tuturor cititorilor cu afectiuni similare (retinite, cataracte, glaucom, Dmla, miopii, infectii):

in primul rand, m-am documentat;

am pus in ochi miere de salcam luata de la Mama Paraschiva din Piata Unirii (multumesc "Formula As"!). Cu mana bine spalata si uscata, se inmoaie un pic degetul mic in miere si se ung colturile interne ale ochilor. Va previn, ustura teribil, dar trece rapid, usturimea nu dureaza mai mult de un minut. Nu va stergeti ochii, ci doar obrajii; ulterior veti simti o usurare extraordinara, iar ochii se vor limpezi. Pare poate incredibil, dar mierea face minuni.

diminetile imi tamponez pleoapele cu tinctura de silur (Euphrasia Officinalis) - o gasiti la Plafar, ajuta enorm in toate afectiunile oculare.

am luat polen, laptisor de matca si Apivitas, ceai de salvie, papadie si silur, beta-caroten, complex de vitamine B, coenzima Q10, extract din samburi de struguri, ginkgo-biloba, taurina, luteina, Noni, aloe vera (in Rusia exista niste injectii intramusculare cu extract de aloe, sunt ieftine); nu toate in aceeasi zi, bineinteles.

am baut sucuri din morcovi, mere, telina, sfecla, varza, kiwi, portocale.

am facut exercitii oculare dupa tehnica lui Koji Yamamoto, tehnici de relaxare, vizualizare si mai ales cele de autosugestie (puterea subconstientului, autosugestia are efect placebo). Pentru vizualizare, fiecare isi va inchipui propria-i metoda de vindecare, scurta, concisa, la fel si pentru autosugestie. Exercitiul sa nu dureze mai mult de 10 minute. Izolati-va, trebuie sa aveti liniste cand le practicati.
Iata, de exemplu, ce spun eu, dupa ce ma destind prin inspirari/expirari: "Pe zi ce trece, vad din ce in ce mai bine, in special cu ochiul stang" (cu acesta eu nu mai vedeam practic deloc, era mort, acum intrezaresc lucrurile din nou si, desi imaginea nu este clara, este totusi o mare victorie, semn ca ceea ce poate infaptui puterea mintii umane, in comparatie cu rezultatele medicinei alopate, depaseste de multe ori orice explicatie stiintifica). In acelasi timp, ma imaginez cum eram inaintea bolii, cand zambeam si eram sanatoasa. Este, dupa mine, o metoda cu rezultate remarcabile, cu conditia sa credeti profund in efectele ei pozitive si sa fiti extrem de relaxati cand o practicati.
Hrana ochiului - beta-carotenul, vitaminele C, E, omega 3, afinele, vita-de-vie, ginkgo-biloba, luteina, zeaxantina, taurina, zincul, seleniul - hranesc profund ochii si previn imbolnavirea lor. Ochiul este organul care se afla cel mai mult timp in contact cu aerul, or, este bine stiut ca in fiecare zi corpul nostru este expus oxidarii. Alti factori de risc in imbolnavirea ochilor sunt tabagismul, obezitatea, hipertensiunea, radiatiile Uv, poluarea, boli ca diabetul si hipertiroidia, cat si unii factori ereditari (exista de exemplu si o forma de degenerescenta maculara juvenila, "boala lui Stargard", cel mai des intalnita, provocata de mutatia unei gene recesive "abcr").
Macula este partea din retina care contine cei mai multi carotenoizi, in special luteina, insa acestia se pierd prin procesul de oxidare. De aceea, ochii trebuie hraniti in mod regulat, de-a lungul vietii, cu antioxidanti, pentru a evita imbolnavirea lor. Se vor consuma cat mai multe vitamine existente in fructe si alte vegetale. Insa ar trebui sa inghitim kilograme intregi de portocale sau mere pentru necesarul de vitamina C, de exemplu (trebuie tinut cont si de faptul ca sunt tratate chimic), sa mancam peste dimineata, la pranz si seara, pentru necesarul de vitamina E, sau kilograme de spanac pentru aportul de luteina. De aceea, este necesar sa facem apel la antioxidantii vanduti in magazinele naturiste sau farmacii, combinati sub diverse forme si concentratii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesti antioxidanti combinati intre ei potenteaza efectul de hrana si protectie oculara, prevenind imbatranirea prematura a ochilor si deci imbolnavirea lor.
In Romania, gasiti produsul Optivital vandut de Laboratoarele Medica (contine extract din seminte de struguri rosii, morcov, maces si ginkgo-biloba), Optilux (contine beta-caroten, ginkgo-biloba, extract din afine si vita-de-vie), Vizual Forte, vandut de Cpr-Usa (contine extract de afine, luteina, vitamina E, beta-caroten, zinc si cupru), si Luteina, vandut de Calivita din Timisoara. Insa nici unul nu egaleaza produsul american Brite-Eyes, care contine beta-caroten (25.000 i.u.), ascorbat de cisteina, riboflavina, vitaminele C, E, luteina, zeaxantina, extract din afine, cupru, extract de silur, zinc, magneziu. Brite-Eyes se gaseste in capsule (cale orala) si in picaturi (cale topica). Aplicarea topica este cea mai eficienta (aceste picaturi contin in plus si doi lubrifianti care protejeaza de iritatii si uscaciunea oculara). Brite-Eyes este formula cea mai concentrata si cea mai avansata care exista la ora actuala. Din pacate, se poate cumpara doar din magazinele din Sua (acolo costa circa 17 dolari/60 capsule, o luna de tratament). Pentru Europa, eu am gasit un singur distribuitor din Anglia, dar pretul este de 60 de euro/60 capsule, observati diferenta de pret substantiala! Nu stiu daca se vinde cumva in Romania, caci din toate cautarile efectuate, eu nu am reusit sa aflu.
Va pot spune ca am consumat pana acum 2 borcane, a cate 60 de capsule, aduse din Sua, la care am asociat ginkgo-biloba si mierea de salcam pusa in ochi, iar rezultatele nu au intarziat sa apara: nu mai pun picaturi chimice in ochi (eram obligata sa pun de cel putin sase ori pe zi din cauza uscaciunii si a iritatiilor), ochii sunt curati, limpezi si umezi, nu mai fac efort ocular major, si de aceea migrenele s-au diminuat, observ o slaba imbunatatire in recuperarea vederii (imaginea de aproape nu mai este la fel de tulbure, in ceata), citesc din nou, chiar daca folosesc ochelari-lupa, iar pentru calculator utilizez un program special pentru rau-vazatori, care consta in scrisul in caractere mai mari, de culoare verde, pe fond negru. Deci, e nevoie de o readaptare totala, de eforturi constante, insa se poate pastra totusi o anumita autonomie, cu conditia sa stopati evolutia bolii. Asa am scapat eu de orbire, condamnata fiind de toti medicii. Dovada? Faptul ca astazi va scriu.
Daca spatiul revistei imi va permite (nu vreau sa monopolizez rubrica, insa aceste afectiuni oculare fac ravagii, si foarte multi oameni, fiind dezinformati, nu stiu cum se pot proteja sau trata), as putea continua intr-un alt numar al revistei, sa va spun efectele benefice ale acestor componente din Brite-Eyes (componente pe care vi le puteti asocia singuri, dupa cum le gasiti separat in magazin, fiecare dupa posibilitatile de care dispune, asa cum am procedat si eu inainte) si, poate, sa va vorbesc mai mult despre cataracta ori glaucom, alte cauze de orbire. De exemplu, pe mine nici oftalmologul, nici endocrinologul nu m-au prevenit ca hipertiroidia sau boala Basedow ataca grav vederea, desi aveam ochii iesiti din orbite. Va puteti imagina asa ceva? M-au consultat patru oftalmologi si toti mi-au prescris ochelari pentru miopie, ba unul dintre ei, la banalul examen cu urmaritul creionului sus/jos, stanga/dreapta, a constatat ca intorc capul sa-l urmaresc, nu ochii, si ca aveam deci o paralizie totala, insa in loc sa ma trimita rapid sa efectuez examenele specifice unui diabet sau ale unei hipertiroidii, a ras zicand ca nu mai vazuse inca asa ceva, sustinand ca asa m-am nascut; abia atunci am constatat si eu acest blocaj si, desi am asigurat-o pe doctorita ca este imposibil sa fie din nastere, ca nu am purtat niciodata ochelari si nici alte afectiuni oculare nu am avut pana atunci, nu a facut decat sa-mi prescrie si ea o reteta pentru... ochelari de miopie! I-am aratat chiar fotografii unde priveam peste umar si mi se vedeau clar pupilele deplasate spre colturile ochilor, dar nici asta nu a convins-o! Iata cum, dragi cititori, din grava incompetenta a unor medici, am ajuns eu astazi cu un handicap de peste 80%, si asta mi s-a intamplat nu in Romania, ci in Belgia. De aceea ar fi bine ca oamenii sa fie informati cat mai mult despre riscurile, cauzele, tipurile de afectiuni si tratamentele oculare, dar in mod special, despre prevenirea lor.
Astfel de boli, precum cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara sau retiniana, duc la un grav handicap. Cand spunem handicap, spunem depresie nervoasa, izolarea sociala a bolnavului, ignoranta si indiferenta anturajului (de cele mai multe ori din lipsa de informatii), lupta pentru acceptare si readaptare, atat a bolnavului, cat si a familiei lui.
De aceea, indraznesc sa cer permisiunea pentru a va putea vorbi despre acesti antioxidanti, plante si minerale utile in hrana ochilor sau in stoparea evolutiei afectiunilor oculare. (Va rugam sa o faceti cat mai repede! - n.red.)
Pentru a da numai un singur exemplu, taurina este, de pilda, acidul aminat cel mai concentrat din ochi; o deficienta in taurina altereaza structura si functia retinei. Taurina are o influenta benefica asupra evolutiei cataractei. Este, de asemenea, o substanta trofica utila in regenerarea nervului optic (de retinut).
Doamnei Sanziana Pop, o persoana cu har si suflet, mii de multumiri pentru "Formula As", revista pe care din pacate nu o cunosc decat de putin timp, dar pe care, cu vederea mea slaba de numai 20%, am citit-o numar cu numar de pe Internet, iar cititorilor fideli, multe salutari si urari de sanatate.
Si nu uitati: desi este o lupta de zi cu zi, de ceas de ceas, totul devine posibil, cand doriti acest lucru cu adevarat, din rasputeri. Numai sa nu renuntati! Pentru a ma incuraja si a ma ajuta sa-mi accept acest cumplit handicap, dobandit la o varsta atat de tanara, o prietena din Germania mi-a spus candva: "Cand Dumnezeu inchide o usa, deschide intotdeauna o fereastra!".
Valeria - Bruxelles, Belgia,
e-mail: valerievall@hotmail.com