Mai aproape de Dumnezeu

Sanda Anghelescu
Dintre toate bolile ce macina azi nemilos omenirea (si nu ne ocoleste nici pe noi, romanii), cancerul este "boala secolului".

Secera milioane de vieti, de la copii in frageda varsta, pana la cei de varsta a treia. Dupa bolile de inima, ce ocupa un trist loc fruntas pe scara mortalitatii in lume, cancerul se afla pe locul doi. Cei atinsi de boala se roaga sa le fie macar sfarsitul usor, caci chinurile ii mistuie, viseaza sa poata gasi un loc linistit unde sa fie ingrijiti cu dragoste si sa primeasca alinare de la cei din jur. Numai ca spitalele primesc din ce in ce mai putini bani de la buget, "norocosii" care izbutesc sa se interneze vin cu medicamente de-acasa si, de foarte multe ori, suporta, resemnati, bruftuluiala celor care ar trebui sa-i ingrijeasca. Unica speranta de pana acum a bolnavilor au fost clinicile private. Aici exista, ce-i drept, o ingrijire exemplara, dar din pacate costurile depasesc cu mult posibilitatile romanului lefegiu. Cat despre pensionari... nici nu pot visa la asa ceva.
De aceea, infiintarea primului Centru din Romania de Ingrijiri Paliative pentru bolnavii de cancer si leucemie in stadiu avansat, fara posibilitati materiale de ingrijire, este o initiativa salutara si apartine doctorilor Pavel si Maria Chirila. In acest scop, au intemeiat Fundatia Sfanta Irina (str. Erou Mircea Marinescu nr. 8, Voluntari, jud. Ilfov).
Prin eforturile financiare ale Fundatiei Anonimul (membrii fondatori, Sorin si Mihaela Marin), precum si ale altor donatori, ca "Formula As", cu sprijinul Ministerului Integrarii Europene si al Primariei Voluntari, ei au ridicat acest centru, cu nobilul scop de a-i asista medical, social si spiritual, pe bolnavii aflati in faza avansata, care au nevoie absoluta de acest sprijin.
Cu dragoste, profesionalism si multa daruire, cei care vor indeplini aceasta inalta misiune - alesi cu multa exigenta - ii vor ajuta pe bolnavii atinsi de infricosatoarea boala sa-si asume suferinta cu demnitate, inconjurati de caldura umana si de intelegere, sa se impace cu oamenii si cu Dumnezeu.
In momentele grele, vor fi indemnati de duhovnici sa-si indrepte gandurile spre Cel care ne judeca si ne iarta, spre Cel care ne cheama la El si ne asteapta pe toti in Imparatia Lui, spre care ne indreptam din clipa nasterii.
Si cum nici o lucrare omeneasca nu poate avea temeinicie fara binecuvantarea lui Dumnezeu, s-a tinut si Tedeumul de inaugurare a acestui Centru, oficiat de I.P.S. Teofan, Mitropolitul Olteniei. Au participat numeroase fete bisericesti, mireni veniti din toate colturile tarii si de peste hotare: P.S. Ciprian, P.S. Nicodim, P.S. Damaschin, monahia Anastasia de la Manastirea Rosier din Franta, numerosi preoti si monahi, insusi I.P.S. Serafim, Mitropolitul Europei Centrale.
Cei care vor sa afle mai multe amanunte despre viitoarea activitate a centrului pot telefona la: 021/491.51.33, 021/491.60.52, fax: 021/491.51.35 sau pot intra direct in corespondenta electronica cu naturalia@digitech.ro
Contul fundatiei este: Ro11Pirb4201700750001000 Piraeus Bank.
Si tu, cititorule, vei putea alina suferinta unui bolnav din acest centru, formand la telefon numarul 0900 900 060. Astfel vei dona suma de 2 Euro, in semn de iubire catre aproapele tau.