Mihai Traistariu

Dia Radu
"Dumnezeu mi-a pus mana in cap si mi-a zis: "Canta tot timpul!". Si asta am facut!".

Desi debutul lui muzical a fost legat de Valahia, formatia care l-a consacrat si alaturi de care a cunoscut succesul, Mihai Traistariu a decis sa urmeze o cariera de unul singur. Ambitios si sigur pe sine, crede ca vocea sa, intinsa pe cinci octave, il va ajuta sa ajunga o a doua... Mariah Carey. Succes!

"Nu sta, ca-ti sta norocul"

- De la o vreme incoace, esti nelipsit de pe scena festivalurilor muzicale din Romania. Faci promotie pentru vocea ta de exceptie, incercand sa convingi ca poti aspira la o cariera de solist vocal?
- Am participat la 18 festivaluri nationale unde am luat 18 premii, din care de 7 ori Marele Premiu. Am participat de 6 ori la Festivalul de la Mamaia, unde am castigat doua premii I, doua premii Ii si doua premii Iii. Am participat de 5 ori la selectia nationala Eurovision, unde am obtinut treptat locurile 2, 3, 4, 3, 3, ceea ce imi face cinste, pentru ca e un record pentru un artist din Romania. Am castigat premiul de popularitate la Festivalul International "Cerbul de Aur " in 2001 si marele trofeu la festivalurile din Serbia, Bielorusia, Letonia, Macedonia, Bulgaria. Poate ca mi-a scapat ceva... (rade!) Intr-adevar: dupa sase ani cu Valahia, acum am optat pentru o cariera solo.
- A fost o decizie greu de luat?
- Am luat o decizie curajoasa, de care sunt mandru. Multi s-au indoit ca voi reusi, dar eu mi-am spus ca nu pornesc la drum ca un simplu debutant, ci ca un profesionist cu o vasta experienta, si e imposibil sa nu reusesc si singur. Imi doresc mult sa ajung numarul unu si fac tot posibilul sa-mi transform ambitia in realitate. Devizele mele sunt: "Doreste-ti si vei avea! Lupta si vei castiga!". Sora mea, Gianina, mi-a spus odata o vorba, pe care mi-o repet din cand in cand: "Nu sta... ca-ti sta norocul!". Iar tatal meu mi-a zis: "Daca esti cel mai bun, te cauta toti!". Vreau sa ajung sa concurez cu Madonna, Michael Jackson, Usher, Justin Timberlake, Cristina Aguilera, Britney Spears si Mariah Carey. Si am sa ajung! Unora li se pare o nebunie. Mie nu! De asta am reusit pana acum, pentru ca am crezut in visul meu... care de-abia a inceput.
- Marile vise pornesc, de obicei, in copilarie...
- Cred ca mie mi-a fost scris in stele sa cant. Am cotit-o de multe ori, inainte de a ajunge pe scena. Desi am studiat pianul timp de zece ani, prin clasele a Vii-a si a Viii-a m-a apucat, brusc, dorinta sa ajung profesor de matematica, ca sora mea. Asta, pana in clasa a Ix-a, cand am descoperit fizica si voiam sa devin "ozenolog" (Ozn), cosmonaut sau astronom. Voiam sa calatoresc prin Cosmos, sa comunic cu extraterestrii, sa descopar invizibilitatea, sa intru in contact cu lumi paralele... Mi-a trecut si asta, si in clasa a zecea m-am gandit ca mi-ar sta bine actor. Am si inceput cursuri de teatru cu Dan Borcea, pe-atunci director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. A fost o intalnire care m-a schimbat foarte mult. Chiar daca n-am ajuns sa-l interpretez pe Romeo, am invatat sa ma deschid in fata oamenilor, sa comunic cu usurinta si sa ma cunosc mai bine pe mine insumi. Am evoluat foarte mult, am renuntat la o multime de prejudecati, am devenit mult mai sociabil si mai plin de viata. Iar apoi a venit o vacanta de vara, inainte de clasa a Xi-a, care avea sa-mi schimbe radical viata. La o emisiune de radio, am auzit cantecul Without you, al celebrei Mariah Carey, urmat de o scurta prezentare a artistei. Atunci am aflat ca este singura cantareata din lume al carei ambitus vocal ocupa 5 octave. Putea cuprinde cu vocea sa de la cea mai grava nota pana la cea mai inalta. Intr-o buna zi, am vrut sa vad daca sunt in stare sa cant si eu o melodie cap-coada, din repertoriul ei. Si am reusit. Mi-am facut rost de casete si am inceput sa-mi lucrez zilnic vocea. Ajunsesem, dupa un an, sa cant 7-8 ore pe zi, iar in vacante chiar 10-12-15 ore. Fanatismul meu era in acea perioada la cote maxime. Voiam sa devin actor, dar, de fapt, cantam de dimineata pana seara. Dumnezeu mi-a pus mana in cap si mi-a zis: "Canta tot timpul!". Si asta am facut. Si-acum ma trezesc cantand, cate o ora-doua pe zi, dar nu tot timpul. E ca un exercitiu. Ma intreb si-n ziua de azi de ce cantam atat de mult, cand eu eram hotarat sa intru la teatru... Facem uneori fapte pe care nu ni le explicam niciodata, iar ele ne pot schimba viata.
- Cu o voce ca a ta, nu prea aveai de ales. Din cate stiu, si tu poti "lua" 5 octave...
- Aveam vreo 18 ani cand am devenit constient de puterea ei. Participam la Festivalul National "Aurelian Andreescu" din Bucuresti si cu prilejul acela ni s-au testat aptitudinile vocale. Au ramas cu totii uimiti. Mi-au masurat ambitusul si au constatat ca am nici mai mult, nici mai putin de cinci octave! De atunci, sunt mereu comparat cu Mariah Carey. Adevarul este ca obsesia mea a fost totdeauna sa ridic vocea cat mai sus si s-o cobor cat mai jos. Am constientizat de mic ca am o vointa de fier si ca trebuie sa pun umarul serios la treaba, daca vreau sa fac ceva in viata. Mi-am studiat si lucrat vocea ca sportivii de performanta, dar de-abia acum culeg roadele. Sincer sa fiu, asta e primul an cand pot sa afirm ca-mi cunosc vocea cu adevarat si o pot stapani la perfectie.

Pianul alb

- Spune-ne ceva despre tine. Fanii tai vor fi bucurosi sa-ti afle povestea.
- M-am nascut in Piatra Neamt, intr-o familie destul de saraca. Tatal meu era pictor, dar castiga putin. Abia reusea sa vanda un tablou, o data pe luna! Dar cand se intampla, in casa era bucurie. Mama era medic, dar cu salariul ei intretinea sase persoane. Am avut, in ciuda acestor inconveniente, o copilarie fericita, pentru ca eram multi frati si casa era mereu plina. Toti fratii mei au preocupari artistice, pentru ca parintii mei au tinut neaparat sa facem de mici, si muzica, si pictura. Am fost un copil cuminte si foarte silitor la scoala, chiar daca mai faceam si boacane. Vacantele mele erau tumultuoase, pentru ca aveam muntii aproape. Cand am implinit 7 ani, parintii mi-au facut cadou un pian alb, pianul pe care am invatat sa cant cu un profesor particular. Asa m-am indragostit de muzica si de... Mona, colega mea din clasa intai, careia i-am trimis un biletel pe care scria: "Vrei sa te casatoresti cu mine? Cati copii vrei sa facem ?". Numai ca ea m-a tradat si a dus imediat biletul tovarasei invatatoare, care mi-a zis ca ma tunde zero drept pedeapsa.
- Esti la fel de indraznet si acum?
- Sunt Sagetator si se stie ca un Sagetator nu trebuie sa faca nimic ca sa cucereasca, pentru ca fetele ii cad in mreje fara sa miste un deget. Sunt un norocos. (rade)

Zodia balansoarului

- Sagetatorul este si zodia pasiunilor fulgeratoare. Te indragostesti repede?
- Am fost indragostit doar de doua ori pana acum. M-as prapadi fara sa fiu iubit si fara sa iubesc... asta mi-ar afecta munca. Dar viata de artist implica si multa dragoste pentru arta pe care o faci. Esti aproape constrans sa iubesti, jumatate din viata femeia si jumatate muzica. Adevarul este ca nu-mi prea place sa fiu indragostit, pentru ca sunt cu capul in nori, nu sunt deloc relaxat, ba din contra, tot timpul am un fior sau o teama.
- In toamna asta plina de melancolii si de soare, iti incalzeste cineva inima? Diminetile tale incep in doi sau singur?
- Diminetile mele incep rareori in doi, desi nu sunt singur, am o iubita, Carmen, o mai veche admiratoare de-a mea. Ne stim de mult timp, dar ne-am reintalnit acum patru luni. Eu tocmai iesisem dintr-o relatie foarte lunga, ea se maturizase, are acum 21 de ani, nu mai e o copila. Asa ca s-a aprins dragostea intre noi. Din pacate, eu sunt foarte ocupat, si nu pot sa ard cum as vrea. Tocmai filmez un nou videoclip, la o piesa ritmata. Se numeste Iti dau si voi aparea alaturi de 10 dansatori, voi dansa cot la cot cu ei. Apoi, mai am un concurs international zilele astea in Bosnia. Sper sa vin acasa cu trofeul. Ma asteapta un turneu de o luna in America, impreuna cu Nico si Luminita Anghel, dar nu sunt inca hotarat daca sa merg, pentru ca se suprapune cu promovarea noului single. Apoi, am cateva contracte si concerte de onorat si chiar un turneu de 9 zile (18 spectacole) prin tara. Cea mai mare surpriza am lasat-o insa la final. Un rapper celebru din Bulgaria, Misho Shamara, a auzit de mine si de posibilitatile mele vocale si si-a dorit o colaborare. Vom canta o melodie gen hip-hop, in care el face partea de rap, in limbile bulgara si engleza, iar eu fac refrenul, in limbile bulgara, engleza si romana. Are propria lui casa de discuri si va promova melodia in Germania, Olanda, Sua si cateva tari vecine cu Bulgaria. Am acceptat propunerea. Sa vedem ce va iesi!

Foto: arhiva artistului