Dina Cocea - 93!

Silvia Kerim
La aniversare

Pe 27 noiembrie a.c. doamna Dina Cocea a implinit cu glorie o varsta la care se comporta in mod magnific, de parca ar avea cu zeci de ani mai putin. Cum se explica? Prin bunavointa divina, prin gena si prin energia solara a carei combustie mai dureaza.
Biografia "Reginei teatrului romanesc" ar putea constitui sute de pagini de roman autobiografic ori de "jurnal" pasionant. Scena romaneasca s-a iluminat chiar de la primele aparitii ale Domniei sale. Cat despre ecran, sa spunem doar atat, ca inca de la aparitia ei in filmul O noapte de pomina (realizat de Ion Sahighian in 1939), Dina Cocea, la cei 27 de ani ai ei, a zapacit toata lumea. Cinefili si critici, deopotriva, au fost subjugati de frumusetea ei rasata, de mare clasa, dar si de talentul actoricesc, inca de pe atunci elocvent.
Numarandu-ma printre privilegiatii invitati la aniversarea din acest an, organizata intr-un apartament cu peretii innobilati de portrete superbe ale amfitrioanei - uleiuri sau fotografii - am indraznit, dupa ce am ciocnit clasicul pahar de sampanie, sa o intreb pe minunata noastra gazda:
- Care dintre sarbatorile prilejuite de ziua dumneavoastra de nastere vi s-a parut cea mai emotionanta?
- Intotdeauna - ultima! Asadar, cea de azi!... In ultimele pagini din cartea vietii mele, inainte de a scrie cuvantul "Sfarsit", voi aduna numai ganduri frumoase, senine. Iar in locul revoltelor mele de altadata, starnite mai totdeauna de prostie si prosti, vreau sa las un mesaj de incredere in oameni si de dragoste pentru ei.
- Iar noi, cei ce va admiram si va pretuim fara preget de atata vreme, va rugam, scumpa doamna Dina Cocea, sa primiti urarea noastra de "La multi ani!".