"Am cazut in bratele unui alcoolic"

Sanziana Pop
Stimata si draga d-na Sanziana Pop, spusa pe scurt, problema mea se poate concentra intr-o fraza: sunt indragostita nebuneste de un betiv.

Greu de crezut si totusi adevarat: desi sunt studenta si am abia 24 de ani, am cazut in bratele unui om cu mult mai mare ca mine (are 46 de ani) si care pe deasupra e si alcoolic. Cum l-am gasit? Nu conteaza. Cum arata? Conteaza si mai putin. Cum este, asta conteaza, un om de exceptie, de o bunatate exemplara, extraordinar de inteligent si sensibil, un barbat cu care comunic perfect, atat pe plan afectiv, cat si intelectual. Eu sunt studenta la Litere, el... scriitor. Nu unul cunoscut si celebru, dar cu siguranta un om talentat. Ceea ce il impiedica sa se afirme e tocmai groaznica lui dependenta de bautura, care i-a devenit o a doua natura. Daca nu chiar natura de baza... Ma doare ce spun, dar am observat ca stralucirea fapturii sale ies la iveala numai cand bea, in vreme ce trezia ii provoaca spaima si inhibitie. Pur si simplu, ma confrunt cu doi oameni, unul minunat, dar sub influenta alcoolului, celalalt trist si posomorat. In urma cu un an, dilema aceasta fara de rezolvare mi-a dat puterea sa ma despart o vreme de el. Doar o vreme... Un timp in care am legat prietenii cu colegi, am incercat sa ma indragostesc, sa ma casatoresc, chiar, cu un strain. Nu am putut. In ultima clipa, mi-am declarat neputinta si am fugit... inapoi la el. Mi-e greu sa va spun prin ce calvar sufletesc am trecut in perioada cat am fost despartiti. Le zambeam altora si mintea-mi era la el. Ma lasam cuprinsa in imbratisari a caror atingere ma imbolnavea. Sufletul meu era doar acolo, la el. Ii minteam pe toti, dar cel mai rau ma minteam pe mine. Iar acum suntem impreuna din nou. M-a inteles si m-a iertat c-am plecat, iar lucrul asta ma face sa-l iubesc si mai mult. Ne intelegem mai bine ca inainte, coboram in abisuri si ajungem in cer cand vorbim, ne-am creat o supra-realitate doar pentru noi, o lume a noastra. Dar o lume care dureaza asa de putin... De fapt, o lume care tine cat un pahar, primul pahar de tarie, pentru ca la al doilea, e deja terminat, abulic, incapabil sa se controleze, grosolan si vulgar. Stiu ca ma iubeste, sincer, profund, ar face orice pentru mine, dar eu vreau sa intemeiez o familie adevarata, sa am copii, sa-mi pot implini cariera. Cum sa fac toate astea cu un om care doarme cu capul pe masa? Vine Craciunul, ma gandesc cu groaza ca nu-l pot pofti acasa, in fata parintilor mei, si nici alaturi de colegii de la facultate. Legatura cu el ma exclude, ma aseaza la marginea vietii. Ce sa fac? Va implor sa-mi dati un sfat, cat de mic. Cum sa scap de iubirea asta care n-are nici un viitor? Sau are?
Amelia
Draga Amelia,
Ce tristete ca la varsta pe care o ai, sa nu poti sa-ti incepi viata curat. Sa-ti asterni un strat sigur de fericire care sa te ajute sa poti visa. Esti groaznic de tanara, aproape un copil, anii tai nu se potrivesc decat cu povesti de dragoste luminoase, in care sa crezi, pe care sa stii ca le vei putea implini. Nu te vei mai intalni niciodata cu anii de-acum, cu libertatea si puterea lor de-a-ndrazni. Acum incepe viata sa se transforme in viitor. Acum ai nevoie sa-l proiectezi mai ales din lumina, sa-l vezi ca arde, sa nu-i pierzi urma, fara de care te-ai rataci. Toti avem nevoie de asemenea imagini curate, Amelia. De ceva care sa ne motiveze puternic, care sa ne traga inainte. Energizarea aceasta solara, alimentata de vise, e un plin pentru toata viata. Acesta este, cred, pericolul de care ar trebui sa te temi. Nu ca vei avea de luptat cu un barbat care bea, meteahna aceasta poate fi corectata, ba uneori chiar invinsa. Adevarata, grava problema este ca vietii tale ii vor lipsi visele, ii va lipsi aspiratia, viitorul. Ce poti proiecta alaturi de un barbat alcoolic, decat masuri de prima urgenta, metode de evacuare a raului? Vei putea trai tot timpul cu garda lasata? Vei putea sa-ti irosesti tineretea si energia in zona obscura a unui om care bea? Sa traiesti privind in pamant? Fireste, doar tu-ti poti raspunde la asemenea intrebari. De altfel, dai dovada de o maturitate surprinzatoare. Pari constienta de responsabilitatea optiunii tale sentimentale si ti-o asumi. Daca vei ramane cu el, aceasta determinare iti va fi de folos. Intr-un fel, vei fi si tu fericita. Fericita din mila, dar niciodata cum ai fi fost daca ti-ai fi respectat conditia varstei si ti-ai fi inceput viata curat. Compromisurile nu te lasa sa te inalti.