Dulciuri cu ciocolata. Retete delicioase pentru Craciun.

Redactia
Prajitura cu crema de ciocolata.

Ingrediente (pentru circa 14 bucati): 700 g frisca lichida, 500 g ciocolata amaruie, 15 g unt, 4 oua mijlocii, 175 g zahar, 125 g faina. Pentru ornat: frisca batuta, aschii de ciocolata alba, ciocolata amaruie rasa.
Mod de preparare:
Crema de ciocolata -
Se incalzesc, pe foc mic, 500 g de frisca nebatuta si se incorporeaza 400 g ciocolata rupta bucatele si untul. Se amesteca bine pana ce se topesc in frisca, se toarna crema in doua castroane si se lasa 3 ore sa se raceasca. Aluatul:
Se dau pe razatoarea mica 100 g de ciocolata. Se freaca ouale cu zaharul, aproximativ 7 minute, pana ce devin spumoase, si se incorporeaza 200 g de frisca nebatuta si ciocolata rasa anterior.
Se-ntinde aluatul intr-o tava unsa cu unt si infainata si se coace 17-20 de minute in cuptorul incins la 175gr.. Se lasa putin sa se raceasca si se taie in doua pe orizontala.
Se amesteca putin crema de ciocolata din cele doua castroane si se intinde - o parte - pe una din jumatatile de blat (complet racita) si alta parte, pe cealalta jumatate, asezata peste prima. Se tine prajitura o jumatate de ora la rece, dupa care se taie in bucati. Se orneaza cu frisca batuta, ciocolata amaruie rasa si aschiile de ciocolata alba. (Se topesc 100 g de ciocolata alba pe baia de aburi, se intinde ciocolata moale pe un fund de lemn si se "cioplesc" aschii cu un cutit.)

Coronita cu ciocolata

Ingrediente (pentru aprox. 16 bucati): 150 g ciocolata amaruie (rasa), 250 g unt sau margarina, 200 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1 plic zahar vanilat, 6 oua mijlocii, 500 g faina, 1 plic praf de copt, 6-8 linguri lapte, 150 g ciocolata amaruie (rupta bucatele), 200 g ciocolata de menaj (maro), 100 g ciocolata de menaj (alba).
Mod de preparare:

Se freaca spuma untul (margarina) si zaharul, se adauga sarea, zaharul vanilat, ouale - unul cate unul, faina + praful de copt, alternativ cu laptele, putin cate putin si, la sfarsit, ciocolata rasa si cea rupta bucatele.
Se toarna aluatul intr-o forma de savarina (coroana) unsa cu unt si presarata cu pesmet (continut: 2,5 l) si se coace 60-70 de minute in cuptorul incins la 150gr.. Se lasa sa se raceasca putin, se rastoarna si se lasa sa se raceasca complet.
Se toaca si se topesc - separat, pe baie de aburi, ciocolatele de menaj pentru glazura. Se acopera coronita mai intai cu glazura maro, dupa care se "stropeste" cu cea alba. Se trece cu dintii unei furculite peste toata suprafata coronitei, dupa care se lasa ciocolata sa se inchege.

Chec cu ciocolata

Ingrediente (pentru circa 20 de felii): 200 g ciocolata amaruie, 180 g unt sau margarina, 3 oua mijlocii, 200 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 priza sare, 125 g smantana dulce (frisca lichida), 2 lingurite rase praf de copt, 6 piscoturi, 8 linguri lichior de migdale (Amaretto), 100 g ciocolata de menaj (cu lapte), 100 g ciocolata de menaj (amaruie). Pentru ornat: aschii de ciocolata.
Mod de preparare:

Se rupe ciocolata bucatele si se topeste pe baie de aburi, impreuna cu untul margarina). Se freaca - 10 minute - ouale cu zaharul, zaharul vanilat si sarea, pana ce devin cremoase, dupa care se incorporeaza ciocolata topita, smantana (frisca), faina si praful de copt.
Se stropesc piscoturile cu lichior. Se toarna jumatate din aluat intr-o forma de chec, unsa si infainata (lungimea: circa 30 cm), se aseaza peste el doua randuri de piscoturi (puse pe lung) si deasupra se toarna cealalta jumatate de aluat. Se da checul 50 de minute la cuptorul incins la 150gr. si se lasa sa se raceasca.
Se taie ceva mai mare cele 2 ciocolate pentru glazura, se topesc impreuna (pe baia de abur), se toarna peste chec si se lasa sa se inchege.

Tort cu ciocolata
si branza de vaci


Ingrediente (pentru circa 16 bucati): 75 g unt, 250 g biscuiti cu cacao, 200 g ciocolata amaruie, 900 g branza de vaci neteda si bine scursa, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 25 g zeamil (amidon), 3 oua mijlocii. Decor: glazura de ciocolata.
Mod de preparare:

Se topeste untul si dupa ce s-a racit, se amesteca cu biscuitii sfaramati. Se pune "aluatul" pe fundul unei tavi (cu pereti detasabili) unse cu unt si se intinde cu degetele. Se da blatul la cuptorul incins la 150gr., se coace circa 15 minute, se lasa sa se raceasca si se scoate pe un platou.
Se tapeteaza tava (fundul si partea de jos a peretilor) cu folie de aluminiu si se pune blatul la loc. Se taie ciocolata, se topeste pe baia de abur si se lasa putin sa se raceasca. Se amesteca bine branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat, zeamilul si ouale, se incorporeaza ciocolata topita si se toarna compozitia in forma, peste blat. Se coace tortul, la aceeasi temperatura, aproximativ o ora, acoperindu-l, in ultimele 30 de minute, cu o folie de aluminiu. Se lasa sa se raceasca, se decoreaza - eventual - cu glazura de ciocolata si se serveste cu frisca.