Flamenco Pasion la Sala Palatului

Claudiu Ionescu
Zilele trecute a avut loc la Sala Mare a Palatului un spectacol extraordinar de flamenco, in interpretarea lui Angel Munoz si a sotiei sale, Charo Espino

Doi dansatori de o expresivitate totala, care au realizat spectacole in intreaga lume, "lasand publicul fara rasuflare, datorita extraordinarei stari emotionale pe care o degaja dansul lor", dupa cum scriu cronicile.
Nascut in 1973 la Cordoba, Angel Muoz a studiat prima data cu maestrul Inmaculada Luque; dupa absolvirea Conservatorului de Dans, a intrat in Compania Ziryab Danza, condusa de Javier Latorre. Primul sau rol solistic l-a detinut in coregrafia operei "Forta destinului" de Verdi, cu care a facut numeroase turnee in Europa. Datorita performantelor sale, a obtinut in 1994 premiul intai la Festivalul National de Dans "La Mejorana" si la Concursul National de Arte Flamenco de la Cordoba. In prezent, la 32 de ani, Angel Munoz isi asuma rolul de profesor, incercand sa insufle elevilor sai dragostea pentru muzica si dans.
Flamenco reprezinta dansul si cantecul original al tiganilor
(flamencos) din Andaluzia. Radacinile lui se regasesc cu multe secole in urma, considerandu-se ca sintetizeaza modul de expresie al unor oameni persecutati religios. In Spania anului 1492, tiganii, musulmanii si evreii au fost fortati sa se converteasca la catolicism. Incercand sa se ajute unii pe altii, au dat nastere culturii Flamenco. Relatia dintre membrii grupurilor de Flamenco este similara cu cea din formatiile de jazz, existand o structura melodica de baza, care trebuie urmata, dar pe care fiecare poate improviza, in functie de modul in care simte muzica.