Pe urmele lui Saguna. Ips Laurentiu Streza

Ion Longin Popescu
Ips Laurentiu Streza - Arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului . "Nu interesele de grup trebuie aparate, ci interesele Bisericii, intre care primordiala este unitatea dintre romanii ardeleni si lacasurile lor de cult".

Organizarea ierarhica a Bisericii s-a facut, inca din primele secole crestine, dupa tari si provincii: episcopii unei provincii (tari) se grupau sub conducerea episcopului din capitala (metropola) provinciei, asa incat provincia politica determina si provincia bisericeasca. Aceasta a fost "directiva canonica" cu care s-a inarmat episcopul Andrei Saguna atunci cand a intocmit numeroase memorii catre Curtea de la Viena, solicitand restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei, desfiintata in 1701. Imparatul a inteles pana la urma cum functioneaza traditia organizarii pe provincii a Bisericii ortodoxe si a aprobat reinfiintarea Mitropoliei in 1864, dar nu la Alba Iulia, unde functionase anterior, ci la Sibiu. Pastorirea lui Saguna in cadrul acesteia s-a bucurat de exceptionale infaptuiri, intre ele remarcandu-se crearea a 800 de "scoli poporale", infiintarea unor licee romanesti si a Institutului teologic-pedagogic din Sibiu, infiintarea Asociatiei Astra, initierea ziarului "Telegraful Roman", care apare si azi etc.
In mod regretabil, urcarea recenta in jiltul sagunian a episcopului de Caransebes, Ips Laurentiu Streza, a trezit, dupa cum se stie, mare tulburare in sanul clerului ortodox roman. Din fericire, noul mitropolit s-a ferit sa se amestece in disputele create, trecand cu vederea chiar peste faptul ca sapte episcopi din Transilvania cad in pacat si nu-l pomenesc in slujbele lor, cum s-ar cuveni potrivit canoanelor. Ignorand cu gratie si cu o demnitate cu adevarat saguniana scandaloasele intrigi venite de la Cluj si Alba Iulia, care poarta, din nefericire, binecuvantarea Patriarhiei din Bucuresti, Inaltul Laurentiu si-a inceput deja munca anevoioasa de repunere pe picioare a Mitropoliei si a Arhiepiscopiei de Sibiu. Primul gest, simbolic, a fost tinerea unei slujbe la Catedrala Mitropolitana, invesmantat in odajdiile lui Saguna.
Inca tanar (nascut in 1947) si cu o mare putere de munca, profesorul universitar, doctor in teologie si specialist in liturgica, pastorala si arta crestina, Ips Laurentiu Streza este o prezenta dinamica, zambitoare si tonica, pe culoarele ornamentate in lemn de trandafir ale sediului Mitropoliei Ardealului din Sibiu. S-a instalat de cateva saptamani in Palatul Mitropolitan, unde fiecare colt, fiecare treapta, fiecare piesa de mobilier de o inestimabila valoare aminteste de incarcatura istorica extraordinara a cladirii. Un panteon al traditiei ortodoxe care, de multe ori in istorie, a reprezentat singura forma "statala" a romanilor lipsiti de propria organizare politica (mai ales in perioada Dualismului austro-ungar, 1867-1918).

"Sfantul Sinod mi-a facut propunerea
sa candidez, nu eu mi-am facut
cererea de candidatura"


- In ciuda sforariilor de culise, ati fost ales mitropolit al Ardealului. Aceasta alegere "pre unii" a nemultumit, iar "pre cativa" i-a scos din minti, desi votul Sfantului Sinod a fost corect. Cum ati ajuns sa candidati la scaunul lui Saguna, Inalt Preasfintite?
- Nu m-am hotarat eu sa candidez, cum nu m-am hotarat eu sa intru in ierarhia superioara a Bisericii. Am avut o incercare grea in viata: cei cinci prunci ai mei au ramas fara mama - preoteasa mea, Eugenia. Dupa patru ani de suferinta, am fost chemat la ascultare in slujba Bisericii de catre Inalt prea sfintitul Nicolae al Banatului, de catre Inalt Preasfintitul Antonie al Ardealului si de catre Preafericitul parinte patriarh Teoctist. Si am lasat totul in voia lui Dumnezeu, fiind ales episcopul Caransebesului, cu 115 voturi din 130, unde am pastorit 9 ani si 2 luni. Devenind vacanta Mitropolia Ardealului si Arhiepiscopia Sibiului, Sfantul Sinod mi-a facut propunerea sa candidez, nu eu mi-am facut cererea de candidatura. Dupa depasirea unor bariere prevazute in regulament, am ramas in finala doar eu si Ips Andrei Andreicut. Am fost ales cu 72 de voturi, fata de cele 60 ale contracandidatului meu. Aici trebuie sa vedem un pic ca-i lucrarea lui Dumnezeu, si eu am vazut-o.
- Asa ati ajuns mitropolit. Dar n-ati apucat sa fiti instalat oficial, ca unii au si umblat sa va uzurpe scaunul. N-ati banuit nimic in seara alegerilor?
- Stiam ca postul de mitropolit este mai mult simbolic, are rolul de a mentine unitatea eparhiei provinciale, si nu-mi inchipuiam ca cineva va tinti ruperea unei Mitropolii istorice, doar pentru a ocupa un post aproape onorific.
- Venind in functie la Sibiu, v-ati intors acasa, deoarece aici aveati trainice si indelungi legaturi. Cum va simtiti acum, in capitala mitropolitana a Ardealului?
- Vreau sa fac o marturisire: ma simt indatorat fata de sibieni si fata de toti ardelenii, pentru ca n-am castigat eu, au castigat ei. A castigat Ardealul, a castigat Sibiul. Eu am slujit 20 de ani ca profesor la Teologia din Sibiu si tot atatia ca preot in amvon, la Catedrala Mitropolitana. Daca am acceptat slujirea Bisericii in treapta ierarhica de mitropolit, si daca Dumnezeu m-a chemat acasa, sa continui lucrarea regretatului Antonie Plamadeala, am venit cu multa dragoste, cu multa ravna, si sunt sigur ca voi realiza multe lucruri impreuna cu ardelenii. In 30 de ani de profesorat, mi-au trecut prin mana peste 3000 de studenti. Pot sa spun ca mai mult de jumatate dintre preotii din Mitropolia Ardealului mi-au fost studenti.

"Stiu ce am de facut.
Am ajuns sa gandesc ca un manager,
si nu cred ca e un pacat"


- Cand veti incepe activitatea mitropolitana la Sibiu?
- Marele mitropolit Antonie a facut multe lucruri marete pentru Ardeal, demne de a fi comparate cu infaptuirile inaintasilor. De aceea, imi va fi greu, dar voi merge pe urmele sale - care sunt de fapt directiile deschise de genialul Andrei Saguna. Stiu ce am de facut. Am ajuns sa gandesc ca un manager, si nu cred ca e un pacat. Iata, vom trece la modernizarea tipografiei, sa ne dea Dumnezeu putere si o vom moderniza, ca avem cu ce. Vom trece si la modernizarea fabricii de lumanari, care aduce un profit substantial Mitropoliei. Suntem gata sa urmam stilul de lucru pragmatic al prietenului nostru grec, mitropolitul Ignatie de Volos. Ei, acolo, lucreaza deja ca in Uniunea Europeana, si probabil ca Mitropolia noastra va fi printre primele care se vor alinia modelelor europene de autoadministrare. Sa aranjam toate si sa ne modernizam noi, ca administratie, este simplu. Vom incepe cu montarea unei retele de computere, un network al Mitropoliei, asigurand sisteme de comunicare fara oprelisti cu toate eparhiile si cu fiecare parohie in parte. Sunt lucruri care se pot face rapid, in cateva luni. Apoi, trebuie sa revigoram legatura cu Facultatea de Teologie, care trece printr-o criza financiara. Mitropolia trebuie sa fie alaturi de viata studentilor, doar aici cream preotimea Transilvaniei (inclusiv cei razvratiti de la Cluj, Oradea, Baia Mare si Alba Iulia au studiat la Sibiu - n.red.). Si sa nu se uite ca Facultatea din Sibiu le-a ajutat, in timp, pe toate celelalte facultati teologice care functioneaza azi in tara! Nici una nu putea sta in fata la acreditare, daca nu avea profesori din Sibiu!

"Sa inmultesti talantul este o porunca evanghelica"

- Planurile dvs. imi amintesc de un mare manager din eparhia dvs., stralucitul Preasfintit Ioan de la Harghita si Covasna...
- Un management bun mentine Biserica. Aceasta a dovedit-o cu prisosinta Preasfintitul Ioan Selejan. Intr-adevar, potrivit acestei viziuni, un mitropolit modern, la fel ca un episcop, trebuie sa stie rostul bancilor, al economiilor, investitiilor si marketing-ului. Sa inmultesti talantul este o porunca evanghelica, iar Mitropolia noastra are nevoie de aceasta inmultire. E adevarat, in Biblie e vorba de altceva, anume sa-ti inmultesti darurile pe care Dumnezeu ti le-a dat, dar si acestea, daca nu le pui sa rodeasca, se depreciaza. In acest scop, vom crea un consiliu economic si de consultanta. Consiliul duhovnicesc il am, Biserica noastra in general impresioneaza pe oricine prin duhovnicii ei, dar a sosit vremea sa facem un pas si catre consultanta economica, nu numai duhovniceasca. As vrea sa simta toti: pretuire cei care merita pretuire, si antrenare la munca cei care sunt in functie. Ii apreciez, ii pretuiesc, dar le cer munca si colaborare. Mai ales ca ne apropiem de 2007, cand Sibiul va fi capitala culturala a Europei. Cu ce iesim in cale?

"Daca mi se poate reprosa ceva,
sa mi se reproseze ca am stricat prea multe masini"


- Se vorbeste ca va place sa stati mai mult pe teren, decat in birou. Daca la Caransebes va era mai usor, cum veti putea vizita intreaga Mitropolie a Ardealului?
- Intr-adevar, daca mi se poate reprosa ceva, sa mi se reproseze ca am stricat prea multe masini. Dar sa nu se uite ca eram doar episcop. Pe cand un mitropolit nu trebuie sa duca activitatea lucrativa a episcopilor sufragani (subordonati). El este doar simbolul unitatii eparhiale dintr-o provincie, nu inspectorul administrativ al santierelor si lucrarilor din fiecare episcopie. El are un singur vot in cadrul Sinodului Mitropolitan care decide, cand este nevoie, directiile de urmat.
- Intr-un fel, vorbiti de o mitropolie ideala, in care primeaza unitatea eparhiilor sufragane si apararea unor idealuri nationale. Dupa toate cele intamplate, nu vi se pare o exagerare?
- Din pacate, sunt unii care apara astazi nu idealuri nationale, ci interese de grup. Eu cred ca nu interesele de grup trebuie aparate, ci interesele Bisericii, intre care primordiala este unitatea fiintiala dintre romanii ardeleni si lacasurile lor de cult. Candva, pentru aceasta unitate, unii si-au dat viata. Ma gandesc la martirii Sava Brancovici, Ilie Iorest si altii, morti in inchisorile austriece. Astazi insa vedem ca idealurile sunt estompate, facandu-se loc unor porniri nedorite.

"Am cerut Sfatului Inteleptilor din Sfantul Sinod
sa-mi permita sa ma retrag, daca eu sunt cauza rupturii"


- Iertare, Inalt Preasfintite, dar unde puneti dvs. o vorba diafana, presa si multi analisti au vazut un puci sau o schisma. Nu sunteti de acord cu opiniile acestea?
- Sa nu numim puci si sa nu numim schisma... Vom spune doar ca centrul mitropolitan, cetatea in care se afla mitropolitul, nu trebuie mutat in functie de dezvoltarea urbanistica a uneia sau alteia dintre localitati. E drept, orice ardelean se lauda astazi cu cetatea Clujului. Dar ce are Clujul din punct de vedere administrativ pentru Biserica ortodoxa din Ardeal? Nu are absolut nimic, in afara de prefectura si consiliul judetean pentru judetul respectiv, ceea ce exista in toate judetele. Ce anume trebuie sa mute punctul de gravitatie mitropolitana spre centrul urban numit Cluj-Napoca? Ideea de unitate nationala a trecut intotdeauna prin Sibiu si s-a legat de Bucuresti, nu de Cluj. Daca noi nu ne legam cu fratii de dincolo de Carpati, n-avem cu ce ne lega in alta parte. Daca se va gasi alta structura, si trebuie sa fie bine motivata, vom vedea la prima dezbatere a Sfantului Sinod si apoi la sedinta Adunarii Nationale Bisericesti. Vom vedea cum vor fi puse problemele, in orice caz, speram sa fie spre binele Bisericii. Ne doare un lucru: ca totul s-a produs in legatura cu alegerea noastra. De aceea, am cerut Sfatului Inteleptilor din Sfantul Sinod sa-mi permita sa ma retrag, daca eu sunt cauza rupturii. Dar nimeni n-a spus nimic, nimeni n-a contestat ca alegerea mea este lucrarea Duhului Sfant. Ma indrept cu multa smerenie si cu multa dragoste fata de toti cei care fac parte din Sfantul Sinod, si cu atat mai mult fata de Inalt Preasfintitul Bartolomeu, fata de Inalt Preasfintitul Andrei si fata de ceilalti Preasfintiti care nu ma mai recunosc ca mitropolit, si-i indemn sa ne rugam lui Dumnezeu, si daca Dumnezeu considera ca lucrul acesta (schisma - n.red.) este spre binele Bisericii, sa-l acceptam. Daca nu, sa putem colabora si pe mai departe. Eu am incredere ca puterea lui Dumnezeu se va pogori asupra noastra si ne va da putere din puterea Sa, indemnandu-ne a urma invatatura Sfantului Pavel: "Cand sunt mai slab, atunci sunt mai puternic".

Trimiteti mesajele dvs. la e-mail: ipslaurentiu@yahoo.com