Craciunul pe "firul scurt"

Claudiu Ionescu
Ruxandra Donose . "Ganduri bune cititorilor vostri si sa iubeasca muzica".

Pentru noi, cei din strainatate, Craciunul este sarbatoarea familiei, spre deosebire de Anul Nou, cand petrecem alaturi de prieteni. Asadar, de Craciun, voi savura linistea alaturi de familie, liniste care apare din ce in ce mai rar sub aceasta forma... Ma bucur ca, dupa doi ani de zile, voi petrece sarbatorile acasa, la Viena. Anul trecut ne-au prins sarbatorile la New York, iar acum doi ani la Londra. De Revelion, avem invitati din toata lumea, prieteni si colegi cu care am cantat anul acesta la celebrul Festival de la Glyndebourne (Anglia). Dupa trei luni de lucru impreuna s-au legat prietenii si, la sfarsitul Festivalului, ne-am manifestat dorinta de a ne intalni si in afara scenei. Asadar, am vorbit cu sotul meu si i-am invitat pe toti la noi acasa, pentru petrecerea de Anul Nou.
Baietelul meu, Max Tudor, a implinit 5 anisori chiar de Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 decembrie. Sunt tare mandra de el, canta la fluier si la pian, invata sa scrie si sa citeasca, iar cel mai important lucru este ca putem comunica deja in trei limbi: in romaneste, in germana si engleza. Fetita, Anna, are doar doi ani si 4 luni si... toata lumea este topita dupa ea!
Ce sa-ti mai spun? Anul viitor, pe 15 februarie, vin la Bucuresti pentru un concert la Sala Radio, dedicat doamnei Georgeta Stoleriu, profesoara mea. Totodata, voi sustine un examen la Academia de Muzica, unde sunt inscrisa la doctorat cu tema "Stilistica interpretarii vocale". La ce-mi trebuie doctoratul? Nu, nu ma ajuta sa obtin nici un angajament la vreun teatru celebru, unde singurele lucruri care conteaza sunt vocea si impresarul (eu sunt reprezentata de "Columbia Artists Management", cea mai mare agentie de impresariat din lume). Doctoratul ma va ajuta cand ma "va lasa" vocea si ma voi indrepta spre o cariera pedagogica.
La sfarsitul lui ianuarie, particip la Zilele Mozart la Salzburg, cu rolul titular din opera La finta giardiniera, cu care voi participa si la Salzburg Festival din vara. Inregistrez un Cd cu lieduri de Enescu la Orf, in luna martie apare un Cd cu lieduri de Nicolae Bretan, iar spre toamna va aparea Dvd-ul cu opera Cenusareasa, montata in 2005 la Festivalul de la Glyndebourne, unde am intrepretat rolul titular. In primavara plec la Los Angeles, pentru Requiem-ul de Mozart, apoi fac Damnatiunea lui Faust de Berlioz la Tokyo, dupa care inregistrez un Cd la Orf, cu Konzerthaus, opera Arianne et Barbe-Blue de Paul Dukas. La Festivalul de la Las Palmas cant in Idomeneo, apoi fac Povestirile lui Hoffman la Cincinatti, o productie noua de Cenusareasa la Philadelphia, apoi Othello de Rossini la Carnegie Hall din New York. Si tot asa... Am agenda plina pana la sfarsitul anului 2008! Oricum, mai vorbim noi, ca a devenit un fel de traditie... Transmite tuturor cititorilor vostri toate gandurile mele bune, sa aiba parte de fericire in 2006 si... sa iubeasca muzica!

Marina Krilovici
"Sanatate si dragoste,
pentru a-i putea face fericiti pe cei de langa noi"


"Aaa, Claudiu! Ce mai faci? Ce mai faceti voi, cei de la "Formula As", revista atat de draga mie? M-ai prins la telefon intr-un moment de mare bucurie. Chiar acum am terminat o lectie cu o solista de mare talent! Stii cat de bine ma simt ca profesoara de canto? Sunt atat de fericita de dragostea pe care mi-o arata elevele mele... Desi acum 10 ani, la primul nostru interviu, ti-am spus ca nu am pasiunea didacticii, acum pot spune ca... "pofta a venit mancand". Nu credeam vreodata ca ma voi simti atat de bine in sala, ca spectator, urmarind evolutia fetelor mele! Aplaudandu-le pe ele ma simt chiar mai implinita decat atunci cand eram eu pe scena si primeam ovatii... E o mare realizare pentru tine, pedagog, ca un elev sa obtina Marele Premiu "Maria Callas"! Chiar inainte de sarbatori, aceasta minunata fata, Irini Kiriakidou, va debuta la "Megalo Musikis" din Atena. O alta eleva exceptionala, Celia Costea, va va incanta la Bucuresti, intr-un concert la Sala Radio.
Dar nici eu nu dorm... Pe 16 ianuarie, voi avea o seara speciala la "Megalo Musikis", unde voi canta muzica franceza - Ravel, Berlioz. O sa mi se acorde un titlu de onoare si sunt tare fericita. Mi-ar fi placut sa mi se organizeze si la Bucuresti, asa cum a fost la Atena, sarbatorirea a 40 de ani de cariera, dar nu a fost sa fie. Asa e cu cei care decid soarta Culturii in Romania, ii uita pe cei care au adus gloria tarii...
Stii ce fac acum, cand vorbim la telefon? Ma uit la bradul impodobit si mi se umple sufletul de fericire. Da, am decorat casa (mezzosoprana Marina Krilovici locuieste intr-un cartier rezidential al Atenei, n.r.), am facut deja bradul, desi este foarte devreme. Ca sa-mi ridic moralul... Copiii mei sunt, fiecare, la casa lui. Nici unul nu s-a casatorit inca, amandoi muncesc, pentru ca viata este foarte grea si... dupa cum iti asterni, asa dormi!
O sa petrecem sarbatorile in familie, am invitat si elevele mele, o sa petrecem asa cum am facut-o dintotdeauna. Eu nu sunt o buna bucatareasa, dar toata lumea mi-a spus ca sarmalele marca Krilovici sunt exceptionale! Asa ca... deliciul va veni tot din mainile mele!
Ce-mi doresc si ce va doresc pentru noul an? Sanatate si dragoste, pentru a-i putea face fericiti pe cei de langa noi, si sa dea Dumnezeu sa avem parte de liniste si de pace!"