Craciunul romanilor din diaspora

Ion Longin Popescu
Cum au petrecut fratii nostri din lumea mare. Pentru multi romani traitori pe meridiane indepartate ale globului, sarbatoarea Craciunului este un prilej de amintiri si suspine.

Unde sunt colindele de-altadata, cozonacii mamei, mirosul de brad si emotia venirii lui Mos Craciun? Mai mult decat in timpul anului, in zilele Craciunului, nostalgia le ingreuneaza sufletele. Unii traiesc in tari laice, altii in tari calde, fara zapada. Multi locuiesc in zonele germanica si nordica, unde traditia Craciunului este inca puternica, apropiata de cea de acasa. Indiferent insa unde s-ar afla, romanii sarbatoresc Nasterea Domnului pe romaneste, cum au invatat din strabuni. Mosi Craciuni cu sacii plini, colinde si serbari comunitare, mese imbelsugate, dans, cantece de stea taraganate printre lacrimi, asa cum spun stirile preluate de la Agentia "Romanian Global News" din Bucuresti* (www.rgnpress.ro).

"Craciunul copiilor" la Helsinki

Asociatia Romanilor din Finlanda i-a invitat pe toti copiii romani din Helsinki si din imprejurimi la actiunea "Craciunul copiilor", care a avut loc in ziua de 23 decembrie, pe bulevardul Silmupolku. La eveniment, au fost asteptati toti copiii cu legaturi de nastere romanesti, romani sau finlandezi (atat cei cu parinti romani, cat si cei adoptati de parinti finlandezi). Organizat de o "craciunita" inimoasa si energica, d-na Simona Savin, Craciunul romanesc de la Helsinki s-a celebrat in centrul orasului, pe zapada, ca in amintirile din copilarie. Mos Craciun a venit tras de reni, caci casa lui de odihna nu-i departe, e numai la o aruncatura de bat.

Tristete si carti
romanesti la Tiraspol


Pentru copiii romani din stanga Nistrului, care si-au recapatat cu demnitate scolile romanesti, sfidand jandarmii regimului autoproclamatei republici sovietice si blocandu-se in cladiri, sub amenintarea baionetelor, Mos Craciun a fost trist si anul acesta. Dorind a le indulci putin suferinta, asociatiile basarabene "Promo-Lex" si "Princeps" au organizat o actiune de donatie de carte romaneasca. Gestul este cu atat mai emotionant, cu cat la actiune au participat cativa elevi castigatori ai concursului de desen "O roada asteptata de la un pamant rupt din suflet". Intr-o solidaritate sfidatoare la adresa primitivului regim separatist, elevii raionului Dubasari, de pe ambele maluri ale Nistrului, au pus in discutie interzicerea, de catre ridicolii dictatori de la Tiraspol, a accesului parintilor si rudelor la unica lor sursa de existenta: pamantul ramas dincolo de "granita". Cu Eminescu intr-o mana si cu o crenguta de brad in alta, copiii se roaga de Mos Craciun sa le aduca celor dragi macar un permis de trecere sezonier, sa-si poata munci proprietatile basarabene mostenite de la Stefan cel Mare si Sfant.

La Londra, Mos Craciun
vine cu vasul de croaziera


Romanii din Londra, membri ai Centrului Cultural Roman, au petrecut Craciunul pe vasul de croaziera de lux "Hms President", un vas pe care s-au mai desfasurat si alte petreceri ale high-life-ului romanesc de pe Tamisa. Duminica, 18 decembrie, la orele 15, au petrecut intai copiii, cantand colinde romanesti, in asteptarea Mosului. Pana la ora 18, disciplinati si distinsi, parintii si ceilalti adulti au dat tarcoale impozantului brad impodobit si meselor incarcate cu sarmale, carnaciori, caltabosi, salata de beuf si pastrama. Dupa traditia locala, copiii s-au retras sa-si arate unul altuia jucariile, dialogand zgomotos, cand in engleza, cand in romana, pentru a lasa celor mari placerea nostalgica de a se inchipui acasa, macar pentru 3-4 ore. In aceeasi zi si la aceeasi ora, la Strasbourg, in Franta, alt grup de romani a sarbatorit Craciunul cu aceeasi emotie. Asociatia culturala si amicala Acar a organizat pe Esplanada o petrecere in jurul unui urias brad impodobit. Cu mic, cu mare, in acorduri ametitoare de colinde romanesti si franceze, cateva zeci de romani l-au intampinat pe Mos Craciun cu veselie si vin fiert.

Cat e Canada de mare...

Un mare concert de colinde romanesti a avut loc duminica, 18 decembrie, la Biserica Saint-Laurent din Montreal. Organizat de Parohia ortodoxa romana "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", concertul a fost si in acest an un succes deopotriva muzical si "etno-traditional". Nu sunt prea multe grupuri etnice in marele oras din zona franceza care sa se preocupe atat de intens de traditii precum romanii. Din dragoste de "acasa", ei au construit chiar un sat romanesc la Vad David, langa Montreal, unde, ca sa ajungi, treci raul pe un celebru pod, numit "Podul Predeal".
La extremitatea rasariteana a Canadei, la nu mai putin de 7000 de kilometri de MontrEal, exista la fel de multi romani ca in apus. Aici, in provincia British Columbia, activeaza corul "Crescendo", infiintat parca special pentru a canta colinde din biserica in biserica. Dirijata de Catalin Ursu, formatia tinerilor din New Westminster si Surrey se distinge intre amatorii din regiune prin frumusetea fara pereche a repertoriului. In acest an, Mos Craciun a venit ceva mai devreme la copiii romanilor din cele doua orase. L-au asteptat, alaturi de copiii polonezilor si ucrainenilor de la Centrul Comunitar. In functie de talentul de a recita poezii despre Nasterea Domnului si de a canta colinde din tara parintilor, copiii au fost selectati pentru un talk-show difuzat pe canalul romanesc local "Rompost Tv".
La Toronto, biserica greco-catolica "Bunavestire" a organizat o colecta pentru Mos Craciunul copiilor orfani din Romania. O parte din bani vor merge la Cluj-Napoca, la copiii ingrijiti de calugaritele din congregatia Maicii Domnului, iar o alta parte, la micutii aflati in ingrijirea eroicelor maicute din congregatia "Inimi neprihanite", din Odorheiul Secuiesc. Tot la Toronto, dar la Parohia ortodoxa romana "Sf. Gheorghe", venirea lui Mos Craciun a atras toti copiii sub 10 ani din zona. Serbarea Pomului a fost de vis, cu lacrimi si beteala, cu povestiri de acasa, cu colinde si cantece de stea.

Devale, la Zinica si Giorgio

O seara romaneasca de neuitat a avut loc, in seara zilei de 17 decembrie, la celebrul local din Viena, "Da Giorgina", apartinand sotilor Zinica Aionesii (din Iasi) si Giorgio Constantini (din Roma). Intr-o atmosfera de mare veselie italo-moldoveneasca, la Giorgina, "devale", pe Bankgasse 4, cateva zeci de romani si italieni vienezi au petrecut pana dupa miezul noptii, in compania vinului de Murfatlar, a carnatilor de Plescoi si a sarmalelor moldovenesti. Cu numai 30 de euro de persoana, toata lumea a cantat, a dansat si a depanat amintiri din copilarie, cand pe ulitele satelor de munte, prin zapada pana la genunchi, Mos Craciun era o prezenta cat se poate de reala. Nu-i vorba, la cativa pasi de "Da Giorgina", primaria vieneza a organizat si in acest an Targul de Craciun, cu gluhwein (vin fiert), turta dulce si paine neagra cu jumari - romanii austrieci fiind, din aceasta pricina, printre fericitii care nu au un dor de casa prea apasat, macar la vreme de sarbatoare crestina.
Tot in lumea germanica, dar la Berlin, Craciunul romanesc a devenit o sarbatoare tot mai populara printre germanii care frecventeaza Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu". Duminica, 18 decembrie, peste cincizeci de berlinezi, invitati de prietenii lor romani, au cantat "O, Tannenbaum" si o multime de colinde romanesti si internationale, in jurul unui impresionant brad argintiu adus de la munte. Pentru multi dintre ei, seara de Craciun a devenit sinonima cu o seara romaneasca.

"O, ce veste minunata" la Hartford

Parohul bisericii ortodoxe romane "Schimbarea la fata" din Hartford - Sua a facut un apel la parintii prezenti la Liturghie, sa-si aduca copiii la serbarea Pomului de Craciun, din 18 decembrie. "Numai asa vor putea cei mici sa cunoasca traditia romaneasca", se spune in buletinul parohial. Mari si mici, enoriasii au cantat obligatoriu in limba romana, pe care unii sunt tentati s-o abandoneze, "O, ce veste minunata" si alte cantece de stea. Nu au lipsit colindele, cozonacii, vinul rosu si aperitivele, aduse la sala sociala de Comitetul de doamne. Prin grija aceluiasi comitet, Mos Craciun a fost altfel decat la televizor, mai putin comercial si mai putin artificial.
In cu totul alt registru, dar sub aceeasi emotie a sarbatoririi Nasterii Domnului, romanii din Sacramento, California, au organizat un concert de colinde romanesti si muzica instrumentala sacra. Printre invitati s-au numarat violonistul maghiar Aladar Miklos Szentkiralyi si pictorita Erszebet Zsombori din Budapesta. A fost un spectacol dominat de mezzosoprana Corina Circa din Canada si pianista Ramona Boitor din Cluj-Napoca.

Fabule si masti la Sydney

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a trimis copiilor romani din Sydney, Australia, pachete cu carti de fabule si masti, realizate de Dumitru Nuta. Printre ele, "Calul si maimuta" de C.V. Carp si "Lupul moralist" de Grigore Alexandrescu. Cartile au fost oferite de un Mos Craciun sosit de peste mari si tari la Consulatul Romaniei, unde un brad impozant, impodobit cu zapada artificiala, i-a strans in jurul lui pe multi dintre copiii romanilor din oras si imprejurimi. Chiar daca nu au petrecut Craciunul ca acasa, cu sanii, oameni de zapada si derdelus, ci in pantaloni scurti si tricouri de vara, copiii s-au bucurat totusi de prezenta Mosului si de cadourile primite. Au facut fotografii si le-au trimis prin Internet celor dragi din tara, sa vada si ei si sa se amuze ca exista locuri pe acest pamant unde Mosul darurilor si povestilor de iarna vine in plina vara.

*

Romanian Global News este agentia de stiri a Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, o entitate privata, care monitorizeaza viata culturala si comunitara a romanilor din toata lumea, cu accent pe zonele in care le este amenintata identitatea nationala.