Ce ne-aduce 2006? Previziunile lui Stelian Tanase

Ion Longin Popescu
2006, anul marii tranzitii catre Europa.

Stelian Tanase
- Analist politic -
"La 1 ianuarie 2007, va fi judecat capul lui Tariceanu
din punct de vedere politic. Poate chiar si al lui Basescu".


Daca admitem ca de la 1 ianuarie 2007 Romania devine membra a Uniunii Europene, inseamna ca 2006, in care tocmai am intrat, este ultimul an de "libertate" pentru romani. Este anul marii tranzitii. O observatie este demna de luat in seama acum, la inceputul sfarsitului unei etape istorice si intrarii in alta: tot mai multi romani au inceput sa-si dea seama ca aderarea tarii la structurile europene implica nu numai castiguri, ci si mari costuri. Nu ne vom putea schimba prea repede modul de gandire in privinta scolii, a educatiei, a familiei si a relatiilor in comunitate. Grecia este de 12 ani membra a Uniunii, dar implementarea acquis-ului comunitar nu s-a facut suta la suta nici pana in ziua de azi. Daca la adoptarea legislatiei suntem, dupa cum se stie, fruntasi, in schimb, ca sa ajungem sa traim in litera si in spiritul acestei legislatii, va mai curge multa apa la roata morii. Intram, deci, in Noul An cu multe incertitudini. Va fi un an de care ne vom aminti multa vreme. Mereu de veghe la tot ce misca in societate, un pro european de anvergura, neobositul analist si scriitor Stelian Tanase, deapana pentru noi ghemul de faceri si desfaceri ale lui 2006.

"Romania este inca mica,
sta rabdatoare la usa si asteapta
tremurand sa i se spuna "poftiti!""


- Ati afirmat recent ca 2006 este anul decisiv pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pe ce va bazati?
- Acum, la inceput de an, as putea spune ca sansele aderarii Romaniei la Ue in 2007 sunt 50/50. N-as impartasi nici optimismul celor de la putere, care cred ca lucrurile sunt rezolvate si si-au facut lectiile, nu as fi nici atat de pesimist cum sunt cei care vad Romania pierduta pe drumul integrarii. Iau in calcul si un anume noroc pe care, daca nu-l vom avea, ca de atatea ori in istorie, vom pierde, deoarece Ue ar putea sa intoarca spatele ideii de integrare din diverse motive care nu tin de noi. Si acolo bantuie niste fantome, cum ar fi Constitutia si Bugetul (chiar "relaxat", cum arata el dupa compromisurile britanice). In acest joc, Romania este inca mica, sta rabdatoare la usa si asteapta tremurand sa i se spuna "poftiti!". Totusi, nu cred ca principalele tari din Ue isi vor mai asuma riscul de a pune la indoiala unitatea europeana, pentru ca e un proiect al tuturor, din care toata lumea are de castigat. In acest context, este nedrept sa lasi o tara ca Romania sa fie inca doi ani in pozitia de cersetor pe la inaltele porti. Europenii isi dau seama de acest lucru si pe asta se bazeaza jumatatea mea de pronostic optimist. Prin integrarea Romaniei la timpul stabilit, intreaga Europa va avea de castigat, nu numai Romania. Sa nu uitam ca suntem o mare piata a comertului si a fortei de munca ieftine. Daca nu se realizeaza Europa Unita, nici Germania, nici Franta, nici Anglia nu vor face fata competitiei globale cu Extremul Orient si cu Statele Unite. In acest context trebuie vazut anul 2006, an in care guvernantii nu mai au nici o clipa de pierdut.
- Ati mai spus, de asemenea, ca ochii Europei nu tintesc Prutul ca viitoare granita a Ue, ci mai departe, Marea Caspica. Ce inseamna acest lucru?
- Extinderea cuprinde parametri mult mai largi decat se vorbeste in prezent. Marii lideri europeni isi dau seama ca Romania va trebui admisa in 2007, deoarece realizarea unei Europe Unite este oarecum in intarziere si nu exista timp de asteptare la nesfarsit. Procesul extinderii nu se va incheia decat dupa includerea Balcanilor (Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia, Croatia, Albania) pe lista definitiva. As spune ca vad o extindere si spre est. Este in avantajul Romaniei ca Ucraina si Turcia sa fie membre ale Ue. Romania n-are interes sa fie pe granita, unde sunt toate turbulentele politice si militare. Romania, asa cum spuneam, are interesul ca granita Uniunii sa fie undeva la Marea Caspica, in Georgia - o civilizatie europeana si ortodoxa.

"Nu cred ca sunt domenii in care Romania
si-a facut complet lectiile"


- Din toate promisiunile politicienilor romani pe tema Ue, facute de un deceniu incoace, s-a realizat ceva cu adevarat la standarde europene?
- Nu cred ca sunt domenii in care Romania si-a facut complet lectiile. Dar nu trebuie sa fim prea ingrijorati, deoarece nici celelalte tari care au intrat in Ue n-au intrat cu lectiile bine si definitiv facute. Prin schimbarea de doua ori a puterii, Romania a probat, totusi, in 2004, ca este o societate aproape normala - ceea ce doreste Ue in primul rand de la noi. Sigur, avem atatea probleme, avem o clasa politica foarte deficitara, sistemul si institutiile sunt inca fragile. Ne-am dat seama ca lucrul cel mai greu de realizat intr-o societate este o reala elita politica si manageriala. Avem foarte putini politicieni profesionisti si foarte multi care improvizeaza politica si se joaca de-a raspunderile. Cu toate astea, mergand sontac-sontac, suntem la usa Uniunii Europene, nu suntem in bratele vreunui "tatuc" din est si nu suntem teritoriul unui razboi civil.

"In primavara anului 2006,
Ue va fi obligata sa traga linie
si sa spuna "drum liber" sau,
dimpotriva, "se amana""


- Care sunt urgentele acestui an? Prin ce va aprinde 2006 foc la calcaiele guvernantilor?
- Din punct de vedere politic, anul 2006 porneste cu cateva intrebari fundamentale: ce va spune Ue in raportul final din aprilie-mai; daca va fi o remaniere guvernamentala; daca vor fi alegeri anticipate; daca guvernul va cadea si va fi inlocuit de altul, tot al Coalitiei actuale; ce va arata rezultatul primelor alegeri din istoria Romaniei pentru Parlamentul European, din toamna viitoare (va castiga Psd-ul sau Alianta Da?). Sunt lucruri care depind esentialmente de judecata Ue, care va fi obligata sa traga linie si sa spuna "drum liber" sau, dimpotriva, "se amana cu un an".
- Ce ar trebui sa faca guvernul ca sa provoace un vot pozitiv in Parlamentul European, in primavara?
- Mai degraba sa ne intrebam ce n-ar trebui sa faca, in asa fel incat sa nu provoace o reactie negativa. In primul rand, ar trebui sa mentina linistea. Sa nu fie o criza politica in perioada care urmeaza. Razboiul dintre palate sa fie atenuat cat se poate. Opozitia sa-si joace rolul in continuare si sa critice guvernul foarte puternic, ca Bruxelles-ul sa vada ca avem o viata politica democratica puternica. In acelasi timp, cred ca Justitia romaneasca trebuie sa ajunga mult mai departe cu dosarele marilor corupti. Se asteapta de la noi ca anumite dosare, despre care ei ne informeaza pe noi, nu noi pe ei (!), sa fie puse efectiv in lucru. Marii rechini sa fie realmente deferiti tribunalelor si sa aiba o sentinta de condamnare. Altminteri, daca Bucurestiul va continua jocul promisiunilor si al unor realizari doar pe hartie, nu va mai fi luat in consideratie, iar aderarea va fi amanata.

"Vor urma 12 luni de foc,
in care pretul integrarii
va incepe sa fie platit"


- Dar guvernul Romaniei a asimilat deja 90% din corpul de legi europene (acquis-ul comunitar). Ce mai avem de facut?
- Sa trecem la practica! 2006 ori va fi anul practicii guvernantilor romani, ori nu va mai conta deloc in calendarul aderarii. Legile s-au votat, s-au bifat, au trecut prin Parlament, au trecut pe la guvern, au fost promulgate de Iliescu si Basescu, dar avem o mare problema ca sa facem institutiile statului operationale si eficiente, legile si directivele europene sa functioneze in practica, si nu doar la Bucuresti, ci si la Beclean, la Tancabesti, la Siret sau la Rosia Montana.
- Sondaje mai vechi aratau ca 80% dintre romani sunt de acord cu integrarea. In 2005, aceasta sustinere a ajuns la 65%. Cum va evolua acest grafic in 2006?
- Probabil in jos, spre 50%. Mi se pare normal: vor urma 12 luni de foc, in care pretul integrarii va incepe sa fie platit: cresterea generala a preturilor, restructurari, somaj, o epidemie de falimente, incetinirea cresterii economice (de la 6% la 5%), scaderea consumului etc. De altfel, conform prognozelor, chiar in Ue se va inregistra o incetinire a cresterii economice, ceea ce va conduce la o scadere a exporturilor romanesti, si asa mult mai mici decat importurile. Va scadea in continuare, ne avertizeaza economistii, ponderea sistemului lohn in industria usoara, firmele occidentale mutandu-si halele de productie la rasarit, in Moldova, Ucraina si Georgia. Se vor incetini ritmul constructiilor de case si ritmul achizitionarii de bunuri de consum. Singurul indicator optimist ramane, si in 2006, exportul de muncitori. De aici ne vor veni banii care sa echilibreze cat de cat balanta de plati.

"La inceputul anului 2007,
cabinetul Tariceanu va cadea. Daca nu va cadea,
inseamna ca nu intram in Ue"


- Este infricosator ceea ce spuneti! Daca sunt astfel de costuri dureroase, de ce sa mai intram in Ue? Ce se va intampla cu fragilul nostru guvern?
- Costurile sunt atat de dureroase pentru ca economia este dizarmonica si ineficienta, nefiind restructurata la timp. Cand trimisii Fmi ne indemnau sa facem reforma, noi ziceam ca ei, dar faceam ca noi. Gratie ocolirii in mod deliberat a reformei in ultimii 15 ani, avem azi o economie pusa pe respiratie artificiala; este plapanda, inima ei nu bate tare; o economie care nu are carbuni in locomotiva si din cauza asta nu duduie. Dimpotriva, e lesinata si i se face respiratie artificiala, ca sa-si revina la normalitate. Abia acum se vor deconta, tot pe spinarea publica, toate nehotararile si amanarile guvernelor lui Ion Iliescu si stangaciile primelor guverne ale Cdr. Cat priveste guvernul, el va cadea, fara indoiala. Asta ii e soarta, de fapt asa s-a intamplat cu toate guvernele din vecini, care au dus tarile lor, in 2004, in Uniunea Europeana. Dupa aderare, fie au fost remaniate, fie au cazut de la putere, fie au pierdut alegerile. Deci, cabinetul Tariceanu va cadea. Reciproca logica e urmatoarea: daca nu va cadea, inseamna ca nu intram in Ue. Intr-un fel, e de apreciat misionarismul si sacrificiul actualei guvernari care, cu cat merge mai bine spre integrare, cu atat risca sa piarda puterea. La 1 ianuarie 2007 va fi judecat capul lui Tariceanu din punct de vedere politic. Poate chiar si al lui Basescu.

"Vad Ue ca pe o locomotiva care trage Romania
din trecut si o aduce in contemporaneitate"


- Pe langa unele cercuri de afaceri, o larga patura de oameni obisnuiti se tem de integrarea europeana. Au motive?
- Este vorba de afaceristii locali, care isi vad periclitate conexiunile si aranjamentele, relatiile cu administratia, cu statul etc. Este vorba de Imm-uri, in randul carora se vor produce mii de falimente. In fine, este vorba de categoriile care nu au nimic de castigat din integrare: pensionarii. Ce castiga un pensionar de la Ue? Ce castiga un somer? Ce castiga un muncitor slab calificat? La randul lor, taranii nu-si vor mai putea taia porcul acasa, ci numai la abator; vor ramane fara viile hibride; vor fi controlati la productia casnica de alcool; ciobanii nu vor mai avea voie sa faca branza la stana etc. Cei cu profesii bune vor avea, desigur, de castigat; vor putea munci in Ue, vor fi angajati de mari firme occidentale chiar in Romania, cu salarii triple fata de azi. Dar atentie: numai cu unii se va intampla aceasta minune. De aceea, anticipez ca 2006 va aduce pe capul guvernului greve, proteste si nemultumiri in masa. Pe termen scurt, integrarea europeana este o mare pacoste pe capul catorva milioane de romani, pe care ii asteapta marginalizarea si disperarea.
- Daca, la cativa ani dupa aderare, va veni un guvern cu larga sustinere electorala si va spune "vrem sa iesim din Ue", va mai fi posibil acest lucru?
- Nu. N-avem incotro. Avem oare alta solutie pentru Romania? Ce sa facem, sa ne apropiem de zonele arabe, sa devenim fundamentalisti islamici? Sa ne slavizam sub umbrela lui Putin si a Kremlinului? Ce sa facem? Avem alt scenariu? Eu cred ca nu. Vad Ue ca pe o locomotiva ce se va atasa la trenul numit Romania, care acum merge prea incet, gafaind. O locomotiva care va trage Romania din trecut si o va aduce in contemporaneitate. De aceea, sa primim Noul An cu speranta si incredere, cu un oarecare fatalism gen "asta e, nu mai putem schimba nimic", si sa scoatem din 2006 tot ce are el mai bun pentru fiecare dintre noi.
Foto: Rompres