Anotimpul Muzicii

Dia Radu
Anul 2006 si-a deschis portile iar astrologii s-au grabit sa faca predictii: influentati de Luna, regina noptii, vom avea cu totii un an in care dragostea, dar mai ales dragostea de frumos este favorizata. Si cum intre creatiile artistice, muzica ocupa un loc de frunte, doi Sagetatori optimisti au planuri mari pentru anul ce tocmai a inceput.

Mihai Traistariu
"Imi doresc sanatate, ca ambitie am destula"


<b>- Majoritatea artistilor au intrat in vacanta dupa ce, in perioada sarbatorilor, au fost in plina activitate. Ai incheiat cu bine anul 2005?
- Bilantul meu este pozitiv. Dupa interviul pe care l-am acordat revistei voastre, am mai participat la un festival, in Bosnia, de unde m-am intors cu trofeul in brate. A fost o noua recunoastere pentru mine, dar, sincer, foarte tare m-a bucurat si aspectul financiar, destul de consistent, incat mi-as permite sa traiesc numai din el vreo jumatate de an. Apoi, de Revelion, am avut sase spectacole, un record! Intr-o singura noapte, am castigat 6000 de euro. Au urmat 24 de ore de somn. Am fost foarte obosit. Dar ca sa nu ziceti ca ma laud prea mult, o sa va spun ca luna decembrie, asa agitata cum a fost, mi-a adus si evenimente neplacute: m-am certat cu prietena mea, chiar inainte de ziua mea, cand pregateam impreuna masa pentru petrecere. A doua zi ne-am despartit. Sunt din nou singur acum si profit de situatie ca sa-mi analizez mai bine sentimentele. Mi-ar placea sa gasesc pe cineva pe potriva inimii mele, care sa stie sa ma priveasca dincolo de aparitiile mele in public. Am mare incredere in intuitiile mele. Stiu ca atunci cand o voi intalni, voi simti de la bun inceput ca e facuta pentru mine.
- Dupa un final de an asa de incarcat, ai intrat acum in vacanta?
- Maria Dragomiroiu mi-a spus odata o vorba pe care n-am s-o uit: "Cand te-ai oprit sa te odihnesti, s-a oprit si cariera ta!". Nu simt ca ar fi momentul sa-mi iau acum o vacanta. E bine ca sunt pe val si, in plus, trebuie sa muncesc in continuare pentru a ma impune ca artist solo, caci lumea inca ma stie din formula Valahia. Asa ca mi-am inceput anul in forta: am filmat un videoclip la o piesa ritmata, Iti dau!, de pe cel mai recent album al meu. Este un videoclip in care sunt foarte activ. Apar alaturi de 11 balerini si dansez aproape tot timpul. Am sa va dezvalui si secretul: pentru a fi in forma, de un an si jumatate am un profesor si antrenor de dans.
- Te-am vazut de curand la televizor, tuns zero. Cum au apreciat fanii tai schimbarea de imagine?
- Foarte bine. Schimbarea e factorul esential ca lucrurile sa evolueze. Nu puteam ramane cu aceeasi imagine invechita. E drept ca a fost o miscare curajoasa, si in primele zile nu m-am simtit chiar confortabil. Acum am o imagine de copil obraznic.
- Ai planuri mari pentru anul asta?
- Scrie la zodie ca anul acesta Sagetatorii vor fi superproductivi. Vor munci dublu, cu castiguri pe masura. Daca anul trecut am avut peste 200 de concerte, nici nu stiu la cate sa ma astept anul asta. Printre ele trebuie sa-mi fac loc si pentru niste concursuri internationale in Egipt, Kazahstan, Polonia si Vietnam, care deja sunt sigure, deci nu pot lipsi. De vreo doua saptamani, ma pregatesc pentru concursul Eurovision, care va fi prin februarie. Am fost de multe ori atat de aproape de locul intai, incat anul asta chiar am emotii. Si un alt proiect caruia va trebui sa-i dedic timp este scoala de muzica "Starschool", infiintata de curand, unde voi preda niste ore de canto. Este un proiect nou, pentru tinerii care vor sa ajunga pe scena, in cadrul caruia acestia pot invata de la cum sa cante pana la cum sa negocieze un contract. Toti profesorii sunt persoane care au reusit deja in acest domeniu. Prin urmare, am un an incarcat si-mi doresc sanatate sa pot face fata, ca ambitie am destula.

Dinu Maxer
"Mintea imi vajaie mereu de proiecte noi"


- Desi nu mai faci parte din trupa Axxa, esti o prezenta activa pe scena si pe micul ecran. Cum ai reusit sa te mentii pe val?
- Sunt o persoana foarte activa, mintea mea vajaie mereu de proiecte noi. Mi-am dat seama ca e bine uneori sa te ocupi de mai multe lucruri deodata, bineinteles, cu seriozitate. In ce ma priveste, m-am realizat anul trecut si ca manager muzical. Sunt la al patrulea proiect initiat de mine, care reuseste sa se impuna. Au fost Axxa, Aliz, Kyss si acum Ispita, o formatie de muzica orientala, pe care o puteti vedea in fiecare seara la "Moulin Rouge", pe Calea Victoriei. Nu e vorba de manele, cum ar crede unii, ci de muzica veritabila orientala, cantata de niste fete nemaipomenite, care danseaza traditional si au costume foarte frumoase. As mai spune ca mi-a crescut cota si ca prezentator. Din pacate, proiectele pe care le aveam pentru televiziune sunt inca la sertar, mai au de asteptat. Si nu in ultimul rand, ca solist si compozitor, sunt intr-o perioada foarte buna. Sunt in negocieri cu o casa de discuri din Elvetia, pentru producerea unui disc al meu, in decursul acestui an. Ce ma bucura cel mai tare e ca i-am cucerit cu o piesa, nu doar interpretata, ci si compusa de mine, Hey, psss!, care are o versiune in limba engleza, cu mult mai buna chiar decat versiunea romaneasca. E fabulos ca deja sunt promovat acolo la radio. Nu i-am uitat nici pe admiratorii mei romani, am pentru ei un album aproape gata, pe care as vrea sa-l lansez, chiar de ziua Sfantului Valentin. Pentru cei putini care stiu ca am terminat Medicina, am inca o veste buna: am luat rezidentiatul si sunt medic stagiar pe medicina de familie, apartinand de Spitalul Municipal. Acum fac un stagiu in pediatrie la Spitalul Elias, dar cat timp merg lucrurile in muzica, voi incerca sa le impac pe amandoua, desi nu e chiar atat de bine si de usor sa te imparti.
- Odata cu intrarea tarii noastre in Ue se prevad mari schimbari. Ca artist spre ce directie simti ca evolueaza lucrurile?
- Noi, artistii, simtim din plin apropiata noastra integrare. Onorariile au crescut in ultima vreme simtitor si ceea ce e minunat este ca ele sunt si acceptate, nu se mai recurge la negocieri jenante. Apoi, in muzica, conditiile tehnice de cantare sunt din ce in ce mai bune. A cam trecut era salilor cu sonorizare proasta. Lucrurile se aseaza si in industria muzicala, genurile se triaza, fiecare isi primeste locul cuvenit. Eu, unul, sunt foarte optimist.
- Esti de invidiat cu atatea realizari profesionale. Sentimental te simti implinit?
- Sunt indragostit de cineva, dar n-am facut publica relatia si nici n-am de gand sa o fac, pentru ca iubita mea nu vrea. Relatia mea precedenta cu Nicoleta Luciu a fost in extrema cealalta, ultramediatizata, ceea ce s-a vazut ca nu ne-a fost de ajutor. Acum, imi doresc o poveste de dragoste frumoasa si linistita. Ceea ce ma socheaza si pe mine si pe altii este ca dupa lunga relatie cu Nicoleta, nu am sarit din floare in floare, cum mi-au prezis unii, ci sunt din nou fidel si pregatit pentru o relatie lunga, ceea ce imi demonstreaza maturitatea sentimentala.

(Fotografiile artistilor)