Regimul Disociat - O metoda de slabit lenta, dar sigura

Ilie Tudor
An de an, dupa sarbatorile de iarna, cu hrana din belsug care le insoteste, ne confruntam cu aceleasi probleme: haine care ne strang, un strat-doua de adipozitati de care nu stiam si, ca si cum nu ar fi de ajuns, o foame direct proportionala cu mesele cu care ne-am delectat. Ce-i de facut?

Raspunsul e simplu: incercati regimul disociat. Este vorba de o dieta creata de un francez, Michel Montignac, dieta care si-a castigat in ultimii ani o imensa popularitate in intreaga lume. De ce? Pentru ca nu ne cere sa ne infometam, ci chiar are o deviza foarte originala: "Mananc, deci slabesc!" (titlul cartii, tradusa si in limba romana). Sa fie oare posibila o atare minune, pierderea kilogramelor, fara a flamanzi? Da, e posibila, cu conditia ca persoanele care urmeaza dieta sa faca un efort... intelectual, necesar pentru a asimila principiile privitoare la diferentierea alimentelor, la felul in care acestea se combina, precum si la succesiunea in care ele se consuma. Dar sa cunoastem in continuare cum se face efectiv aceasta cura de slabire:

Primul pas: diferentiati alimentele

Pentru a putea intelege cum se tine acest regim, in cele ce urmeaza suntem nevoiti sa prezentam un mic curs de dietetica, care - veti vedea - nu este deloc dificil, odata ce va familiarizati cu cativa termeni. Despre ce este vorba: alimentele de toate zilele pe care le consumam sunt alcatuite, in principal, din trei categorii de substante: glucidele (numite si zaharuri), lipidele (numite si grasimi) si proteinele. Painea, de exemplu, este alcatuita aproape exclusiv din glucide, in timp ce oul contine in principal proteine, iar uleiul este alcatuit practic numai din grasimi. Secretul slabitului in timpul regimului disociat este ca, asa cum arata si numele sau, sa diferentiem alimentele care contin diferite categorii de substante, sau cu alte cuvinte, sa le mancam separat.
Lipidele (grasimile) au fost grupate de Michel Montignac laolalta cu Proteinele, asa incat majoritatea alimentelor din lista urmatoare vor avea in compozitie ambele categorii de substante: uleiul, untul, branzeturile, oul, diferitele mezeluri neprajite obtinute din soia (crenvursti, salamuri, pateuri, cabanos etc.), peste, fructe de mare, carnea de toate felurile, mezelurile din carne.
Glucidolipidele sunt o combinatie de zaharuri cu grasimi, combinatie care ingrasa foarte tare si in consecinta va fi evitata cu strictete in timpul regimului disociat. Iata alimentele din aceasta categorie: pastele cu ou, foietajele, ciocolata, faina de soia, arahidele, migdalele, nucile, anumite organe de animale (ficatul si creierul in special), prajelile de tot felul.
Glucidele au fost clasificate de M. Montignac in functie de masura in care ele solicita pancreasul, in "bune" si "rele". Iata in continuare cele doua categorii de glucide:
Glucidele bune sunt cele care ajuta la cura de slabire: cerealele integrale (grau, ovaz, secara, orz etc.), orezul integral (nedecorticat), painea integrala, painea de secara, painea cu tarate, paste din faina integrala, vinete, dovlecei, castraveti, rosii, naut, linte, fasole verde, fasole uscata, mazare, conopida, ciuperci, spanac.
Fructele proaspete sunt si ele considerate glucide bune si recomandate cu caldura in timpul regimului disociat. Ca atare, ele se consuma la discretie, dar intotdeauna separat de celelalte alimente, de preferinta, cu 20-30 de minute inainte de masa, sau la 4 ore dupa masa.
Glucidele rele - vor fi evitate in timpul acestui regim. Ele sunt: zaharul de toate felurile, pastele fainoase, cartofii, amidonul din porumb, orezul alb (decorticat), faina alba, painea alba, grisul, inghetata, biscuitii, cornurile, dulciurile si produsele de cofetarie in general.
Fibrele sunt substante nedigerabile, continute de alimente, substante care sunt un adevarat elixir in timpul curelor de slabire, pentru ca pe de o parte nu ingrasa deloc, iar pe de alta parte, impiedica asimilatia caloriilor din celelalte produse pe care le consumam. Pe ele se bazeaza in mare masura si regimul disociat. Iata care sunt alimentele care contin aceste fibre: salata verde, varza, telina cruda, patrunjelul crud, taratele de grau, andivele, ardeiul gras, napii, ridichile, sparanghelul, urzicile, ceapa verde, usturoiul verde.

Metoda propriu-zisa

Poate v-a obosit sau v-a incurcat putin aceasta enumerare de termeni, insa nu va faceti griji, cu timpul ei va vor deveni familiari si chiar ii veti asimila. Pentru aceasta, va veti copia listele de mai sus, pe care le veti pune apoi intr-un loc cat mai vizibil pentru dvs., in bucatarie. Iar o data ce stiti sa clasificati fiecare aliment intr-o categorie, puteti sa incepeti regimul disociat, care are cateva reguli nu foarte dificil de urmat.
Prima regula: nu va infometati niciodata. Consumati zilnic trei mese, fara a le sari, deoarece senzatia de foame nu ajuta in timpul curei de slabire, ci din contra.
A doua regula: sa nu amestecati la o singura masa alimentele lipidice cu cele glucidice. De exemplu, la aceeasi masa, nu vom consuma niciodata o bucata de carne fripta cu garnitura de cartofi prajiti sau o bucata de peste cu orez si sos de smantana sau macaroane cu branza, ci separat: la o masa carnea, pestele sau branza, la alta - cartofii sau orezul sau macaroanele. Toate alimentele pot fi consumate, in schimb, cu garnituri de legume fierte in aburi sau crude, din varza, ardei, rosii, salata verde, care au multe fibre. Dar iata un exemplu ideal de meniu disociat:

Micul dejun

Va incepe intotdeauna cu fructe proaspete la alegere (mere, pere, portocale, ananas, struguri etc.) care vor fi consumate cu minimum douazeci de minute inaintea celorlalte alimente. Apoi se vor consuma fulgi de cereale integrale (porumb, grau, ovaz, mei), lapte sau branza degresata, iaurt degresat, paine integrala. Daca sunteti in deplasare sau daca nu va tine de foame un asemenea mic dejun, atunci puteti apela la o varianta bazata pe grasimi si proteine: branza, oua, mezeluri de soia, icre, lapte, iaurt, smantana. Le puteti manca pe oricare dintre ele, dar cu conditia sa nu consumati in acest caz nici un fel de aliment din lista glucidelor, adica paine, foietaje, biscuiti, fulgi de cereale, zahar etc.

Pranzul

Este intotdeauna bazat pe grasimi si proteine, care sunt foarte bogate in calorii si va vor asigura necesarul de energie zilnica. Se va incepe cu felul intai, care va fi o salata de cruditati bogate in fibre alimentare, facuta la alegere din: varza, salata verde, praz, ceapa verde, telina, rosii, ridichi, verdeturi de tot felul. Felul doi, felul principal de mancare, poate fi constituit din oricare din alimentele continute in lista de alimente lipidice, cu mentiunea ca cei care au un metabolism sensibil sau un grad ridicat de intoxicare a organismului ar fi bine sa se abtina de la carne, in special de la cea rosie (de porc, de vita, de oaie, vanat etc.). La felul doi, garnitura poate fi alcatuita doar din legume care contin fibre, niciodata din alimentele clasificate in categoria glucidelor rele, precizata anterior.

Cina

Are, ca si micul dejun, doua variante. Daca alegeti varianta nr. 1, bazata pe grasimi, este bine sa incepeti cu o supa de legume, care insa nu va contine cartofi sau paste, ci va fi legata cu ou batut, cu telina rasa fin sau cu foarte putin orez nedecorticat. Apoi, puteti consuma oua cu salate de cruditati, icre, diferite mezeluri, dar fara paine. In varianta nr. 2, cea bazata pe glucide, pe langa salatele de cruditati si supa (din care va lipsi oul), puteti consuma branza degresata, pilaf din orez integral (facut cu foarte putin ulei), paste din faina integrala asezonate cu mult suc de tomate (nu branza, nu unt!) cu putina paine integrala sau de secara.
De retinut: daca intre mese vi se face foame, puteti consuma fructe dupa pofta inimii, cu conditia ca ele sa fie ingerate la minimum 2 ore dupa o masa pe baza de legume si cereale (adica glucidica) sau la minimum 4 ore dupa o masa bazata pe grasimi.

Feriti-va de alimentele daunatoare!

Autorul regimului disociat a alcatuit, insa, si-o lista neagra. Primul proscris de pe lista dieteticianului francez este zaharul, care - spune el - este vinovat pentru mai mult de jumatate din cazurile de obezitate. El ne sfatuieste sa-l evitam pe cat posibil, inlocuindu-l in primul rand cu zaharurile naturale din fructe. Doar renuntarea la zahar si la produsele care il contin ne ajuta, spune el, sa pierdem cateva kilograme in prima luna de dieta. De asemenea, in timpul regimului disociat se vor evita toate alimentele care contin amidon in stare aproape pura: cartofii (in special cei prajiti sunt moartea regimurilor de slabit) si fainoasele: faina alba si produsele obtinute cu aceasta, painea alba (va fi inlocuita de cea neagra), orezul decorticat, grisul, malaiul grisat.
Apoi, pe timpul regimului disociat este interzis complet alcoolul, care este unul din marii perturbatori ai metabolismului. Exceptie fac vinurile naturale, care se consuma in cantitati mici.

Consumati "calorii negative"

Fara doar si poate, cu regimul disociat nu s-ar fi obtinut rezultate atat de bune, daca nu s-ar fi folosit alimentele care contin asa-numitele "calorii negative", foarte sarace in calorii si foarte bogate in fibre alimentare. Din lista completa a alimentelor ce contin fibre alimentare (numita ceva mai sus), vom sublinia calitatile a doar trei dintre ele: varza cruda, salata verde, taratele de grau. Consumati din belsug aceste calorii negative, care sunt capabile sa "repare" chiar si abaterile (cu conditia sa nu fie foarte mari) de la aceasta dieta. Ar mai fi de facut doar cateva precizari:
Durata regimului disociat este in functie de necesitati, insa in principiu ar fi bine sa-l tineti vreme de macar trei luni. Daca ati reusit sa ajungeti la greutatea convenabila, atunci incercati sa nu renuntati complet la principiile de alimentatie prezentate aici, pentru a nu pune kilogramele la loc.
Cat de repede slabim cu regimul disociat? Raspunsul la aceasta intrebare variaza de la caz la caz: depinde cate kilograme aveti in prezent, cat de multa miscare faceti, ce varsta aveti. Orientativ, va putem spune ca in timpul regimului disociat slabiti cam 2-4 kg pe luna. Daca vi se pare putin, atunci ganditi-va ca in sase luni, ati putea slabi intre 12 si 24 de kilograme - este mai mult decat satisfacator!
Dupa ce slabiti accelerat in primele luni, procesul slabirii va incetini tot mai mult, pe masura ce va apropiati de greutatea normala. Este un fenomen care tine de metabolism si care este perfect normal, asa incat merita sa perseverati pana la capat, chiar daca spre final vi se va parea ca slabiti chinuitor de incet.
Exercitiul fizic nu este, in opinia lui Michel Montignac, neaparat necesar in timpul regimului disociat. Este o parere comoda pentru multi, dar nu neaparat si foarte adevarata. De ce? Pentru ca daca veti slabi fara sa va dezvoltati si masa musculara, atunci este foarte posibil ca trupul dvs. sa nu arate suplu si armonios cum v-ati dori, ci flasc, precum un balon dezumflat. Asa ca merita sa faceti plimbari, alergari usoare ori gimnastica la domiciliu, macar de 2-3 ori pe saptamana. Veti arata mai bine si va veti simti si mai bine.