Tara la judecata taranilor

Catalin Manole
- Ancheta pe minus 30 de grade, printre satenii din Fundatica, un sat din Muntii Bucegi -

Ce-ati face daca ati fi presedintele Romaniei?

Daca abandonezi soseaua ce urca de la Rucar spre Bran, si-o iei vreo 10 km la dreapta, spre culmile inzapezite ale Bucegilor, vei descoperi un sat din povesti: Fundatica. La prima vedere, ai zice ca satenii de aici s-au retras intr-o lume de basm, cu paduri ingropate in zapada si nameti pana la brau. Din cand in cand, se aude clinchetul clopoteilor de la saniile trase de cai, in vreme ce-n aer se misca doar fumul ce iese din hornurile caselor acoperite cu sita. Dar desi traiesc intr-un mic paradis, departe de agitatia si poluarea oraselor, oamenii din Fundatica sunt la curent cu ce se intampla in tara. In varful muntelui asculta radioul, se uita la televizor si, cateodata, logica lor e mai clara decat cea a politicienilor de pe bancile parlamentului. Asa ca am pornit reportofonul si i-am intrebat pe cativa tarani: Ce ati face daca ati fi presedintele Romaniei?

Petre Moganu,

pensionar, 68 de ani

"Sa vina Ue, sa ne batem in branza. Sa vedem cine iese castigator"

Primu si primu lucru ce l-as face sa fiu presedinte ar fi sa aman intrarea in Ue. Nu ne incadram! Prea mare graba, iar intrarea acolo inseamna distrugerea taranilor. Sa ne lase un timp. Pai noi cu ce mai traim? La trei vaci, sa-mi cumpar mulgatoare de 30 de milioane? Adica daca romanu n-a murit pana acum, de atatea mii de ani, o sa moara de-acu inainte, ca nu mananca lapte din mulgatoare electrica? Mergem in Ue ca sa luam mulgatoare electrica pentru trei vaci? Cum zicea vecinu meu: "Cum sa merg eu in Ue cu bivolita mea? Ia pune-i tu mulgatoare la bivolita, ca te arunca in sus, cu toate aparatele". Astia ma face sa nu mai tin vite, da din ce sa traiesc? Si aici nu-i de vina Basescu, aici Uniunea greseste. La ei e altfel, ei nu cunosc realitatea de la noi! Cum sa dau io banii acu pe buncar de racire si alte nebunii care le cer ei? La noi, totu ii ecologic, toate pasunile, toata iarba, nu punem nimic chimic. Pai sa vina Ue aici sa vada ca eu am conditii la care ei nici nu viseaza. Pai eu ingras pamantul numai cu balegar, in timp ce la ei totul e chimizat. Stiu ei treaba asta? Mai sanatos de-atata nu exista. Otava noastra nu are azot, nu are faina de oase sau concentrate, nimic. Sigur, stau toata ziua cu nasu in balegar, si pielea imi miroase a balegar, si nevasta, da balegaru e natural si iarba creste dupa el ca matasea si laptele zici ca-i miere. Da lor nu le convine, ca nu e racit in buncar si nu e pusa branza in plasticuri! Sa vina la noi, sa invete ce inseamna agricultura adevarata si produse curate! Ca si guvernantii joaca in doua hori: pe de-o parte o tin cu normele de la Uniune, da de mancat le place o pastrama de-a noastra sau un bulz cu mamaliga facut in jar. Sa vedem unde o sa le mai gaseasca. Eu, daca as fi presedinte, chiar asta as face de la inceput: as da cele mai mari subventii la taranii din zona de munte. Sa vina Ue sa vada ce inseamna ecologie. Sa ne batem in branza. Sa vedem cine iese castigator.

Cojeanu Valentina,

pensionara, 63 de ani

"Drumuri as face intai, ca pana la biserica sunt 4 kilometari si cand e viscol, se fac 20"

Daca as fi io presedinte, pace si liniste as da, la toata lumea, aia e. Da de unde sa am eu puterea asta? Ati vazut ce s-a intamplat cu elicopterul ala prabusit la Iasi... Daca as fi presedinte as avea grija de sate mai mult, si de copiii din sate, ca ai nostri merg la scoala pe jos vreo zece kilometari pe zi, de-i apuca noaptea si le urla lupii pe urme. Si cati ca ei n-or mai fi! Adica eu, presedinte, sa ma plimb in limozina, si copiii astia amarati sa-si rupa chicioarele prin omat? Nu se cade asta, va spun! Drumuri as face intai, ca uite, noi facem si cate-o ora pe jos pan la paine. Si pan la biserica sunt patru-cinci kilometari si daca viscoleste se fac douazeci. Da noi tot ne ducem, ca sa tina Dumnezeu cu noi. Cu Uniunea asta Europeana? Inca nu stiu ce sa va spun, ca e ca si cum ai intreba bradul ala. Nu stiu, da toti speram la mai bine. Mai rau sa nu fie. Pana acu, nu ne-a intrebat nimeni ce-avem de spus. Ne baga ei, cu de-a sila in Ue. Acum asteptam sa redeschida caminu cultural, si o sa fie mai bine. Avem unde sa ne intalnim, sa vorbim ce e de facut. Ca de vazut vedem si intelegem: avem televizor, avem si radio, stim ce se intampla, ne uitam si seara si dimineata la stiri. Iaca, acum faceam casu si am auzit ca o sa ne ceara etichete la el. Ce etichete, ca abia avem trei milioane amandoi, eu cu mosu. Noi avem cas bun, ca nu il smantanim. Am invatat sa-l facem din mosi-stramosi. De sute de ani mancam aceeasi mancare si nu a murit nimenea. Si acu vor sa faca ei alte reguli. Da asa cum il facem noi nu se mai ezista pe lume. Ca la Bucuresti casul nostru este delicatesa, se bate pe el.

Nitica Basa,

cioban, 51 de ani

"Eu as da la fiecare cetatean cate-o matusa Tamara"

Eu daca as fi presedinte, as avea grija in primul rand sa fac la doua, trei sate cate o fabricuta. As avea grija mai multa de tarani, ca ei au tinut tara asta atata amar de ani. Le-as da macar niste pensii mai mari, nu ca acum, sa traiasca de pe o zi pe alta. Sa stiti ca e greu... ca noi traim numa din branzeturi. Macar daca ne-ar ajuta sa facem stani modernizate, cum se cere acu, ca la noi nu se face altceva decat lapte, urda si cas. Nu se face nimic la noi, numa faneti si animale avem, si din asta trebuie sa traiesti. Si cand esti batran, nu prea te mai poti ocupa ca inainte. Laptele ii ieftin, si nici asa nu il colecteaza. Ce sa va zic... Nu mai renteaza sa cresti oi, ca daca nu le-as tunde eu personal pe ale mele, le-as creste numa ca sa platesc tunsu. E tunsu mai mult decat face lana: e 15 mii kilu de lana si 40 de mii tunsu de oaie. Unde iesi asa? Tot mai buna o vaca. Da si la vaci trebuie cu mulgatoare electrica si de unde bani de asa ceva? Si cum sa trecem noi pe tehnologie de-asta, cand oamenii de atatea sute de ani, asa mananca si nu s-a imbolnavit nimeni. Si sa vedeti aici cum e vara, ca miros florile si iarba si nu e poluare si totu e cum se zice acuma: ecologic. De-asta laptele ii tare bun la noi. Ar trebui sa faca la oras cum e la tara, si in Uniune ca la noi, ca ale noastre is mai bune! Si-apai, eu as da la fiecare cetatean cate o matusa Tamara, sa se imbogateasca romanii, fara sa munceasca nimic!

Stoian Silvia,

casnica, 25 de ani

"Ne intimideaza si astia cu stirile de la televizor"

Eu as face servicii si locuri de munca, pentru ca tineretul nu are ce munci. Al batran e la pensie, da ala tanar ce sa faca? Copii? Da cum ii creste? Cand ai trei copii si nu ai serviciu, cum sa te descurci cu o alocatie de doua sute de mii de lei? Nu ne e frica de munca, da sa fie aici, ca la oras nu ma duc. Eu m-am casatorit si stau la parinti. Am vaci, am lapte, da nu avem ce face cu el, ca nu vine nimeni sa-l cumpere. Ei ne cer mulgatoare, si noi dam laptele de mancare la porci. Mai duceam branza in piata, la Brasov, la Rasnov, da acu zice sa o duci la tiplatorie, sa o puna in nailon. Ei, daca eu as fi presedinte, as schimba asta. Ca laptele din comert e plin jumatate de apa, da al nostru e numa unt si smantana. Ati vazut cum miroase cascavalul de cumparat a sapun? Asta de la tara e cas de munte, nu exista vreo comparatie. Zau va zic: nu m-as muta la oras... Ma satur de masini numa cat le vad ca trec pe-aicea, pe ulita. Nu-mi place. Asa ca daca as fi presedinte, as invita oamenii sa vina sa stea o lecuta la tara, sa vada ce inseamna aer curat si branza adevarata. Si as da niste servicii la domiciliu, sa tesem si sa coasem acasa. Si-apoi, aici nimic n-are valoare, nici laptele, nici casul, da cand te duci la oras, toate sunt pe bani. Ar trebui sa fie produsele noastre mai scumpe. E mai rau un litru de lapte de-al nostru decat un litru de suc colorat? Pe lapte ne da sase mii, si ala costa vreo douazeci. Asta as schimba. Sa fie pretul corect, dupa sanatate. Asa cum se vede Romania de aici, salariile sunt mici si lucrurile scumpe. De medicamente nu mai vorbesc. Cu Uniunea, lucruri prea bune nu se vad. Poate o fi bine, da ne intimideaza si astia cu stirile de la televizor.

Vasile Cojanu,

pensionar, 60 de ani

"Minune mare daca n-o sa intram la pielea goala in Ue"

Sa ma puna pe mine presedinte, eu n-as mai vinde nimic din tara! As scapa de banditi. Sa va explic: dumneata ai o casa, si daca vinzi tot din ea, ce iti ramane? Noi astia mai in varsta am muncit 20 de ani ca sa refacem tara si inca 20 ca sa platim datorii la rusi si mai stiu eu cui. Am muncit de ne-au sarit capacele, ca asa a fost facuta tara asta, cu ce are in ea, n-au facut-o altii, si acu vindem tot din ea? Sa ramanem numa cu peretii? Pai astia vand si usile, si ferestrele, vand tot. Va intreb, cu ce ramai daca vinzi tot din casa? Au vandut telefoanele, gazele, bancile, petrolul. Ce mai ramane? Vand acu si soselele. O sa-mi vanda si caciula din cap! Minune mare daca n-o sa intram la pielea goala in Ue. Tu-i lunca ma-sii!

(Fotografiile autorului)