Cosmetica in bucatarie

Redactia
Bucatariile noastre sunt pline cu cosmetice gratuite.

Deschideti frigiderul sau cautati in cosul cu fructe: cate legume, fructe si produse lactate, tot atatea retete de frumusete. Ce idila exista intre castravete si fata se stie. Si ce tandrete intre galbenusul de ou si par. Dar stiati, de exemplu, ca o compresa cu cartofi (felii sau rasi) improspateaza tenul obosit si ofilit? Dar ca untul caldut, folosit din cand in cand drept crema de fata, e ideal pentru tenurile uscate? Dar sa nu mai lungim introducerea si sa deschidem usa catre secretele frumusetii din camara si frigider.

Parul

O lingurita de miere dizolvata in apa calduta inlocuieste perfect fixativul. Economisiti o gramada de bani.

O data pe saptamana, masati-va pielea capului cu un decoct de hrean. Face sa dispara matreata, pentru ca hreanul contine sulf organic, care stimuleaza regenerarea celulelor. Se fierbe hreanul o jumatate de ora in apa, apoi se spumuieste, se lasa sa se raceasca si se strecoara. Decoctul se foloseste ca solutie pentru par.

Daca va cade parul, frecati-va pielea capului cu o ceapa taiata in doua. Vitaminele existente in ea intaresc radacina.

Tenul

Crema cu iaurt: ideala pentru porii mari, cosuri si puncte negre. Amestecati o lingurita de iaurt cu o lingurita din crema dvs. de zi. Aplicati-o, proaspat amestecata, pe fata, pe gat si decolteu, o data pe saptamana, masandu-va cu miscari circulare.

Comprese cu patrunjel: sunt foarte eficiente contra acneei, a cosurilor si a punctelor negre. Se toaca marunt o legatura de patrunjel, se opareste cu o cana de apa clocotita si se lasa sa stea acoperit circa 2 ore. Apoi se strecoara si se imbiba cateva tampoane de vata sau o batista curata, care se aplica pe fata.

Smantana: un remediu excelent pentru pielea uscata si sensibila. Reteta este cat se poate de simpla: tamponati-va zilnic fata si gatul cu putina smantana. Sau o formula de masca nutritiva: amestecati smantana cu o lingurita de branza de vaci, aplicati-o pe fata si lasati-o sa actioneze vreme de 15 minute.

Branza de vaci: curata orice tip de ten. Aplicati pe fata 2-3 linguri de branza de vaci cat mai seaca si lasati-o sa actioneze o jumatate de ora. Indepartati-o cu apa calduta.
Pentru tenul uscat: amestecati 2 linguri de branza de vaci cu o lingura de miere. Aplicati masca pe fata si lasati-o sa stea 30 de minute. Spalati-va cu apa calda.

Masca de fata cu fasole alba (pentru pielea fada, obosita); se fierbe o ceasca de boabe de fasole, apoi se trec prin sita. Se amesteca piureul de fasole cu o lingurita de ulei de germeni de grau sau floarea-soarelui si cu putina zeama de lamaie. Masca astfel obtinuta se aplica pe fata. Se indeparteaza dupa o jumatate de ora cu apa calduta.

Uleiurile vegetale: uleiul vegetal pur - din germeni de grau sau de porumb - face pielea moale si elastica. Foarte bune ca demachiante sunt uleiul si untura de porc. Untura calduta este ideala ca masca hranitoare in cazul tenurilor foarte uscate. Sau pur si simplu se unge fata cu ulei vegetal. Surplusul se sterge cu un servetel de hartie.

Drojdia de bere: este foarte buna pentru tenul cu impuritati. Amestecati un cubulet de drojdie cu putin lapte caldut pana ce obtineti un terci. Aplicati-l o data sau de doua ori pe saptamana pe fata, decolteu si spate. Cand s-a uscat, indepartati masca fie frecandu-va pielea, fie spalandu-va cu apa calduta. Ar fi bine s-o faceti regulat, cel putin trei luni pe an.

Mierea de albine: puneti in palma stanga o lingurita de miere proaspata de albine. Cu degetele de la mana dreapta, usor umezite in apa, luati din miere si intindeti-o pe obraz. Masati-o usurel ca sa intre in piele. Dupa 20 de minute, clatiti-va cu apa calduta. Veti avea un ten de fetita: roz si pufos.

Albusul de ou: cand aratati palide si ofilite, aplicati pe fata un albus de ou nebatut. Albusul intinde pielea, care isi recapata culoarea.

Buzele

Buzele crapate se inmoaie, daca le masati cu putina miere.

Ochii

Compresele cu lapte sunt bune pentru ochii obositi.

Coatele

Coatele urate si aspre se inmoaie zilnic in zer. Pielea se fragezeste.

Unghiile

Unghiile fragile si moi trebuie unse zilnic cu suc de lamaie.

Mainile aspre si pielitele de la unghii se inmoaie in ulei cald de masline.

Corpul

2 litri de lapte in apa din cada inlocuiesc samponul pentru baie.




Cosmetica naturista

Urina - un produs cosmetic-minune

Metoda se practica pe timpul strabunicelor noastre pentru a-i scapa pe copii de bube. Numai necunoasterea ei si o falsa pudoare ne impiedica sa o folosim. Tratamentul cu urina e de natura sa curete pielea de cosuri, sa o faca neteda si frumoasa, la fel si pielea picioarelor. Uite cum: se strange urina vreme de trei zile intr-o sticla bine inchisa, tinuta la frigider. Apoi se incalzeste si se unge corpul cu un burete. Se urmareste ca vreme de 20-30 de minute, pielea sa fie permanent umeda. In acelasi timp, se sta cu picioarele intr-un lighean cu urina incalzita. Dupa aceasta perioada - timp in care pielea se inmoaie, cu un burete aspru sau un prosop de canepa, se incepe frecarea pielii. Veti observa cum de pe pielea dvs. se vor desprinde toate celulele moarte, ramanand in loc o piele curata, frageda, neteda. Se insista in mod deosebit la coate, genunchi si partea dorsala. Acelasi procedeu se poate aplica si pe fata, in vederea combaterii cosurilor. In ceea ce priveste picioarele, nici o pedichiurista nu va reusi vreodata sa indeparteze pielea cornoasa asa cum o face urina. Calcaiele dvs. vor fi ca ale unui nou-nascut. Frecati bine pielea dintre degete, frecati fiecare deget in parte si gleznele. Rezultatele vor fi uimitoare. In perioada verii, faceti lucrul acesta macar o data pe saptamana.